Kore wa zombie desu ka? ja Sora No Otoshimono – Vakavat komediaecchihareemitappelusarjat

Tässä kun katselin Kore wa zombie desu ka?:n toisen kauden ensimmäisiä jaksoja niin en voinut välttyä tunteelta, että kuinka hukassa tämä sarja on. Ensimmäinen kausi lähti hyvällä komediaotteella liikkeelle mutta sitten alkoi ottaa itseään vakavasti ja lopputulos oli surkea. Nyt toisessa kaudessa tämä tasapainottelu on vielä enemmän pielessä. Sarja ei osaa päättää onko se komedia vai vakava sarja. Tämä näyttäytyy katsojalle karmivana höttönä, jota on vaikea ja tympeää seurata, vaikka sarjalla on toki hyvät hetkensä.

Selvennän otsikossa mainittua käsitettä. Tämänkaltaisissa sarjoissa keskeisissä osassa on se että meillä on:

  • Haaremi
  • Tappeluita
  • Ecchiä
  • Komediaa
  • Vakavuutta/draamaa
  • Fantasiaelementti

Kore wa zombie desu ka on siis itse asiassa ecchitappelusarja, joista kirjoitin aikaisemmin. Kyse on lähinnä painotuseroista. Tuossa blogauksessa mainitut ecchitappelusarjat ovat, yllätys yllätys, painottuneita tappeluihin ja ecchiin. Muut elementit voivat olla tai olla olematta mukana. Meillä on vakavia vain lievällä haaremilla olevia sarjoja (Freezing) tai sitten komediaa painottavia sarjoja kunnon haaremilla (Demon King Daimao, Rosario+Vampire). Tai sitten on Queen’s Bladen kaltaisia joissa ei ole haaremia ollenkaan. Tärkeintä on että tapellaan ja Pantsu&Tissit Per Minute –ratio on kohdallaan. Muut osa-alueet annostellaan sopivasti lisämausteena. Näissä kaikissa on myös fantasiaelementti aina mukana, joka on yleensä täyttä höpöhöpöä kunhan vain saadaan kivannäköisiä tappeluita ja erikoisia tyttöjä ruudulle. Yleensä se on taikuus, mutta myös avaruusoliot ja teknologia käyvät.

Kore wa zombie desu ka? ja Sora no Otoshimonossa painotukset ovat selkeästi haaremissa ja komediassa. No tällöin ne voisivat olla mitä tahansa koulukomediasarjoja, mutta näissä sarjoissa on kuitenkin vähintään kohtuullinen Pantsu&Tissit Per Minute –ratio ja tappeluita löytyy. Mielestäni merkittävin elementti on kuitenkin tämä, että reikäpäisestä komediastaan huolimatta molemmat sarjat kuljettavat vakavaa tarinaa taustalla ja ottavat haaremityttökin tosissaan. Ne koittavat olla molempia kun yleensä tämänkaltaiset sarjat valitsevat selkeästi jommankumman ja käyttävät toista elementtiä vain mausteena (Esim. Freezing&Queen’s Blade vs Maken-Ki&DxD&High School of the Dead) .

Kore wa zombie desu ka epäonnistuu tässä surkeasti. Sora no Otoshimono taas erinomaisesti. Aloin pohtimaan syitä tähän. Pääsyy lienee se, että Kore wa zombien vakavat osuudet ovat eivät ole tarpeeksi vakavia eivätkä komediaosuudet tarpeeksi hauskoja. Sora no Otoshimono vetää molemmissa nupit kaakossa.

Kyse on luultavasti siitä, että Sora no Otoshimono jakaa hahmonsa selkeästi. Komediaelementit on ympätty päähenkilöpoikaan ja hän onkin täysi vitsi, joka heittää vain harvoin vakavan vaihteen silmään. Vakavuudesta ja todellista juonta kuljettaakin toinen miespäähenkilöistä eli Sugata. Tämä on erittäin toimiva ratkaisu. Kore wa zombiessa on vain yksi päähenkilöpoika Ayumu ja näiden molempien elementtien ymppääminen häneen ei vain yksinkertaisesti toimi ja saa aikaan melko huonon hahmon, josta ei tiedä miten siihen pitäisi suhtautua.

Mieltäni vaivasi se epäillys että yhdistelenkö taas omiani. Sitten törmäsin blogaukseen kuvia etsiessäni tähän.

Tämä hahmojen jakamien vakaviin ja komediahahmoihin koskee tietysti myös haaremityttöjä. Kore wa zombiessa meillä on vakavana hahmona Hellscytche ja komediahahmona Haruna. Sora no Otoshimonossa Nymph ja Mikako ovat vakavia hahmoja ja Astarea on päinvastaisesti komediahahmo. Muut hahmot ovat jotain tältä väliltä. Myös toimintakohtaukset voivat olla joko vakavia tai komediallisia, mutta nämä kohtaukset pitää selkeästi erottaa toisistaan, missä Kore wa zombie ei oikein onnistu. Välillä megalot ovat oikeita vastuksia ja välillä vain vitsejä. Sora no Otoshimonossa ei tarvitse arvailla milloin paska on osumassa tuulettimeen.

Tämänkaltaiset tarinat ovat katsojalle vaativia. Pitäisi pystyä hyppäämään yhtäkkiä lentävistä pantsuista siihen että hahmo jää oikeasti auton alle ja kuolee. Sora no Otoshimono onnistuu tässä, sillä se selkeästi erottelee kumpi on kumpaa, kun taas Kore wa zombie rämpii jossain suossa ilman suuntaa. Suosittelen Sora no Otoshimonoa, se on erittäin jännä sarja.