Japanissa matkaaminen

Olen kirjoittanut erinäisiä blogauksia japanista ja kokosin ne tänne sivulle kätevyyden nimessä. Japanissa olen käynyt turisteilemassa neljä kertaa. Toivottavasti näistä on hyötyä tai ainakin fiilistelyyn hyötyä niille, jotka Japaniin reissaamista suunnittelevat.

Parhaita syitä Japanin matkalle on ruoka. Toiseksi paras se että kaikki toimii.

Vinkkejä:

Ensimmäiseltä matkalta

Ensikertalaisen havaintoja Japanista. Lennot, majoitus, raha, miten selvitä.

Kolmannen matkan jälkeen

Pitkälti samaa asioita koskevia eli yleisiä asioita Japaniin menosta, mutta tarkemmin ja päivitetyin tiedoin.

Menovinkkejä

Tarkempi listaus Japanin eri kaupungeista, niiden hotelleista ja nähtävyyksistä. Myös lista kaupoista  ja ravintolaketjuista mitkä helpottavat elämää.

Kioto

Kirjoittelin erikseen Kioton parhaista paloista

Matkaraportteja:

Ensimmäinen matka

Toinen matka

Neljäs matka

Yleisjuttuja:

Rahanvaihto: Parhaan kurssin saa Japanissa pankeilta. Iso tukku euroja taskuun ja lentokentältä löytyy kätevästi pankkien rahanvaihtopisteitä. Toiseksi paras tapa on nostaa rahaa postien tai konbinien (paikallisten R-kioskien) automaateilta. Tässä on hyvä kurssi, mutta nostopalkkiot verottavat kurssia rankasti ja noston suuruudesta tuovat sen lähelle kolmanneksi parasta tapaa eli vaihtaa Forexilla Suomessa. Huonoin tapa vaihtaa rahaa on kaupungeista löytyvät eri näköisesti rahanvaihtopuljut, joissa on näkynyt välillä melkoisia ryöstökursseja. Huonoa on myös Suomen päässä lentokentällä vaihtaminen, Japani on räikeä poikkeus sääntöön että älä ikinä vaihda lentokentällä rahaa ellei ole ihan pakko. Luottokortilla maksaminen on tietysti paras tapa, mutta Japani on vahvasti käteismaa ja japanilaiset itse suosivat käteisellä maksamista.

Tax Free: Japanissa on kauppakohtainen TaxFree ja siitä ilmoitetaan yleensä isosti. Sääntönä on että pitää ostaa yli 5000 jenillä eli vajaalla 50 eurolla. Ostoksia on kahta kategoriaa: elintarvikkeet ja muut, eikä näitä saa sekoittaa. Et voi ostaa 2500 jenillä karkkia ja 2500 jenin t-paitaa. T-paidan saat vetää heti päälle, mutta elintarvikkeet pitää viedä avaamattomana pois maasta. Kaupassa saat joko suoraan kassalla 8% alennuksen tai sitten kiikutat kuitit ostoksista erillisille tax free pisteelle ja saat kahisevaa kouraan. Kuitit lyödään passiin kiinni. Jokaisella kaupalla on omat tax free ohjeensa ne on yleensä sekavasti kirjoitettu. Välillä niissä on kirjoitettu että sinun pitää tullissa esittää ostetut tavarat, mutta tämä ohje tarkoittaa että sinun pitää viedä tax free tavarat maasta pois, et saa myydä niitä Satoshille tai dokata joka ilta verovapaata viinaa. Tullissa on mahdotonta esittää ostetut tavarat, sillä se sijaitsee turvatarkastuksen jälkeen. Tulli tarkoittaa rauhallista virkamiestä, joka nojailee pöytään kun irroitat itse passistasi kuitit ja heittelet ne laatikkoon. Suomen tulliakaan ei kiinnosta, koska et kovin suurta veropetosta pysty tekemään parilla matkalaukullisella tavaraa. Lainkuuliaisena sakea saa tuoda 2 litraa, viiniä ja olutta enemmän kun viitsii raahata.

Internet: Japanissa on paljon ilmaisia wifejä, mutta hädänhetkellä niitä ei tietenkään löydy. Valittavana on kaksi päävaihtoehtoa: WiFi-mokkula tai dataSIM-kortti. Näistä SIM-kortti on se parempi, koska hädänhetkellä haluat varmaankin juuri siihen matkakumpaniisi yhteyden. Lisäksi sen palauttamisesta ei tarvi huolehtia. SIM-kortteja löytyy joka lähtöön ja niitä saa joka paikasta: automaateilta lentokentältä ja elektroniikkakauppojen hyllystä. Kannattaa tsekata minkä sim-kortti kännykässäsi on, vaikka se taitaa olla melko varmasti nano. Data-SIM valikoima on laajentunut selvästi viime vuosina, koska turistien määrä on lisääntynyt ja Olymppialaiset ovat tulossa. Dataa löytyy kahta pääluokkaa: ajallista ja määrällistä. Ajallinen on voimassa 7/14/21 päivää ja sisältää usein päivittäisen datakaton, jonka jälkeen nopeus hidastuu. Määrällisessä on 1/2/4Gt raja ja pitkähkö voimassaoloaika. Reissun pituus antaa parhaimmen vihjeen kumpi sopii sinulle. Mutta jotta ei olisi liian helppoa niin joihinkin datasimmeihin sisältyy ilmeisesti wlan tukipisteiden käyttömahdollisuus, mikä säästää dataa. Itse olen ostanut reilun kahden viikon reisulle Japan TravelSimiä 2Gt rajalla, niin ei ole tarvinnut netistä huolehtia. Sim-kortin ”asentamisen” jälkeen pitää käydä vähän asetuksia ronkkimassa, mutta siihen on hyvät ohjeet korttien mukana.

Ravintolat&kahvilat: Japanin erikoisuus on, että tilauksen jälkeen kuitti tuodaan pöytään, joko johonkin näppärään erilliseen kuittilokeroon tai sitten alustan päällä väärinpäin käännettynä. Poistumisen koittaessa kuitti käännetään ympäri ja pöytäseurue kerää kolehdin kasaan, jonka jälkeen siirrytään kuitteineen ja rahoineen oven suussa sijaitsevalle kassalle maksamaan. Toinen erikoisuus on, että ravintolan eteisessä on tilausautomaatti, jossa valitaan tuotteet ja maksetaan ne, jonka jälkeen kiikutetaan saadut lippuset tarjoilijalle. Tämä on yleensä vain halvimmissa paikoissa, mutta on ihailtava tapa säästää henkilökuntaa rahastamisen monimutkaisuudelta. Tuo kuitin tuominen pöytään on taas normaalia jopa vähän hienoimmassakin paikoissa, vaikka niissä luultavammin lasku tilataan normaalisti pöytään. Pikaruokapaikat ovat pikaruokapaikkoja, niissä tilataan ja maksetaan kassalle.

Päivitetty 30.5.2018.