Politiikka ja talous Kensokyrössä

Miten Kensokyrön kaltainen maailma oikein toimii hallinnollisesti ja taloudellisesti?  Tämä kysymys on valvottanut minua öisin jo useita vuosia.

Lähtökohdaksi lienee hyvä ottaa valtiomuoto. Valtion tärkein ominaisuus ja omaisuus on armeija ja ylipäätänsä oikeus lailliseen väkivallan käyttöön.  Hyvinvointivaltion tehtävät eivät ole pakollisia.

Jokainen touhou osaa tapella, joten heitä voinee pitää armeijaa vastaavina. Näin meille muodostuu valtioita, jotka perustuvat maantieteellisiin seikkoihin, rotuun tai uskontoon. Sodat ja liittoumat sekaisin näiden kaikkien välillä eivät ole epätavallisia. Kensokyrö ei siis itsessään ole valtio vaan se koostuu itsenäisistä valtioista. Tähän viittaa myös selkeän hallitsijan puuttuminen. Alla oleva kartta hahmottaa tilannetta ja valtioiden sijoittumista.

Valtio – valtiomuoto – yhdistävätekijä – merkittävimmät sotavoimat:

 • Hakurein Temppeli – Teokratia – Uskonto – Reimu Hakurei
 • Scarlet Devil Mansion – Diktatuuri – Rotu: vamppyyri – Remilia Scarlet, Sakuya, Patchouli
 • Mayohiga – Diktatuuri – Omistus – Yukari, Ran, Chen
 • Eientei – Monarkia – Rotu: kuu – Kaguya,  Eirin, Reisen, Tewi
 • Moriyan Temppeli – Teokratia – Uskonto – Kanako, Suwako, Sanae
 • Forest of Magic – Demokratia/Osavaltio – Maantieteellinen – Marisa, Alice
 • Ihmiskylä – Demokratia – Rotu: ihminen – Keine
 • Myourenin Temppeli – Teokratia – Uskonto – Byakuren
 • Tengukylä – Monarkia – Rotu: tengu – Aya, Momiji
 • Ancient_City – Diktatuuri/Demokratia – Rotu/Tehtävä – Suika, Yuugi, Satori, Koishi
 • Netherworld – Diktatuuri – Kuoleman jälkeinen elämä –Yuyuko, Youmu
 • Higan – Diktatuuri – Kuolemanjälkeinen elämä – Shikieiki, Komachi

Vertaus vaikkapa Pohjois-Italian kaupunkivaltioihin lienee paikallaan. Näin ollen Kensokyrön muodostavat useat valtiot, jotka pääosin ovat diktatuureja tai teokratioita. Valtioiden välillä käydään kauppaa, sillä tiettyjä hyödykkeitä kuten terveydenhuoltoa ja alkoholia tuottavat vain tietyt valtiot. Alkeellinen teknologiataso viittaa siihen, että pääosa tuloista haalitaan alkutuotannolla. Työvoimana saattaa toimia alhaisemman tason taikaolennot tai valtion päämiehen oma taikuus. Esim. Scarlet Devil Mansionissa työvoimana toimivat keijut, Eienteissä maajänikset ja Mayohigassa Yukarin taikuus. Veroja ei kerätä, koska orjilla harvemmin on mitään verotettavaa. Joidenkin mielivaltaisten verojen tai muiden veronkaltaisen maksujen kerääminen lienee mahdollista, mutta käytännössä kaikki rahaliikenne kulkee valtion ylimmän hallintoelimen kautta.

Machiavelli on kirjoittanut kaupunkivaltioiden hallitsemisesta hienon kirjan, ”Ruhtinas”. Eräs tärkeimmistä opeista kyseissä kirjassa on, että puolueettomaksi ei kannata sodissa jäädä. Jos voitatte, jaatte voiton tuottamat hyödyt. Häviössä kärsitte tappion yhdessä, mutta se on helpommin kestettävissä liittolaisen kanssa. Jos pysyt puolueettomana niin sotivat valtiot molemmat pitävät sinua epäluotettavana. Pääosassa kuitenkin oli Pohjois-Italian valtioiden vahvistaminen ulkoista uhkaa vahvaa. Sotatila ja liittolaisuussuhteet edistävät tätä. Touhout tulevat jatkuvilla nahisteluillaan ja liittolaissuhteillaan vahvemmaksi. Luultavaa on, että ulkoisen vaaran uhatessa, esimerkiksi Pohjois-Italian tapauksessa vaikkapa Ranskan, kaupunkivaltiot/touhout liittoutuvat hetkeksi torjumaan kyseisen uhan, jonka jälkeen palaavat normaaliin päiväjärjestykseen. Kyseessä voi olla siis valmistautuminen mahdolliseen Hakurei Rajan luhistumiseen.

Huomattavaa tosin on, että Kensokyrön sodat ovat hyvin johonkin päämäärään tähtääviä eikä niinkään taloudellista tai alueellista etua tavoittelevia.  Yllämainittu kaupankäynti asettaa myös tietyt rajoitukset sodille kuten esimerkiksi Erinin klinikan tuhoamisesta ei hyödy kukaan.  Ihmiskylän tilanne on mielenkiintoinen, vaikka sillä on voimakas suojelija, se on selvästi heikommassa sotilaallisessa asemassa. Sen säilyminen itsenäisenä perustuukin sen taloudelliseen hyödyllisyyteen. Luultavasti täällä käytetty valuutta on yleisesti käytössä myös muissa valtioissa, vaikka näiden valtioiden keskinäinen kauppa voi perustua suoraan vaihdantaan.

Kensokyrössä vallitsee pysähtyneisyyden tila. Aluejako, voimasuhteet, teknologia tai kulttuuri eivät ole ratkaisevasti muuttuneet vuosisatojen kuluessa. Tämä saattaa johtua siitä yksinkertaisesta syystä, että Touhout ovat pitkäikäisiä eikä heillä ole perillisiä. Kyseessä saattaa olla myös Kylmän sodan kaltainen tilanne, jossa voimatasapainot ehkäisevät täysmittaisen sodan syttymisen.  Mieleen nousee myös Orwellin Vuonna 1984 kirjan kaltainen maailman tilanne, jossa hallitsevat luokat eivät halua muuttaa nykyistä tilannetta, koska se on heille erittäin suotuisa.  Teknologinen kehitys estetään, kuten esimerkiksi Hakurein ydinvoiman vastainen politiikka osoittaa. Pieniä sotia käydään tukahduttamaan prolen eli vähäisempien taikaolentojen valtaan pyrkimykset. Touhout eivät ilmeisesti koskaan tapa toisiaan vaan juurikin vähäisemmät keijut ja taikaolennot kärsivät sodassa tappiot.

Hakurein valtion voidaan katsoa edustavan maailmanpoliisia, ilmeisesti muiden valtioiden hiljaisella hyväksynnällä. Jos uusia valtioita yritetään perustaa tai olemassa olevat yrittävät laajentaa valtapiiriään, on Reimu usein taho, joka estää tällaiset liialliset pyrkimykset. Reimu oli saapuvilla esimeriksi Punaisen sumun tapauksessa, jossa Scarlet Devil Mansion yritti laajentaa alueitaan levittämällä paksua sumua ja Moriyan temppelin valloituspyrkimykset tai Byakurenin saapuminen Kensokyröön. Liittolaisina näissä sodissa on lähes aina Marisa, sekä muita valtioita riippuen niiden tämän hetkisestä poliittisesta ilmapiiristä. Mayohiga on myös aktiivinen toimija näissä tilanteissa, vaikka yleensä toimii huomattavan salassa ja taustalla. Mayohiga tukee Hakurein politiikkaa, mutta esimerksi Moriyan temppeli on asettunut avoimesti vastustamaan Hakureita.  Muun muassa salaiset ydinvoimakokeilut suoritettiin Moriyan tuella. Tässä kuviossa on nähtävissä huomattavia yhtenäisyyksiä sotilasliitto Natoon ja sen Afganistanin ja Irakin operaatioihin.

Kirjoitettu yhteistyössä Touhou.fi sivuston kanssa.