Yuru Yurista

Joku typerä ruoja meni kommentoimaan edelliseen blogaukseen, että kuinka voi tykätä Yuru Yurista muttei K-Onista. Moni varmaan ajattelee näin. Se on aivan tavallista kun tämä genre on kyseessä. Söpöt tytöt tekemässä söpöjä asioita ei vaadi katsojaltaan ainoastaan Madoka-tason älykkyyttä vaan tuntemusta ja kokemusta kaikilta elämän alueilta. Genren sielua eheyttävä vaikutus vaatii vuosien itseanalyysin ja ennen kaikkea sen itsensä osan tuntemista, jota tässä yhteydessä voidaan mieltää Jungin Varjoksi.

Se(Varjo) on osa itse läheltä ja henkilökohtaista tiedostamatonta koostuen koko persoonallisuuden pyrkimysten kanssa epäsopivista aineksista, motiiveista ja tarpeista. Varjoa on vaikea hyväksyä kuuluvaksi osaksi itseä, se torjutaan, sen viestejä vääristellään ja se demonisoidaan helposti.

Näiden vaatimusten takia moe/slice of life-genre on väärinymmärretty. Hyvin harvat tajuavat sen syvimmän tarkoituksen. Siksi se on myös niin suosittua, koska ihmisellä on luontainen pyrkimys psyykkiseen eheyteen. Koitan tässä nyt avata vähän genren saloja ja selvittää miksi K-On ja Yuru Yuri ovat täysin erilaisia.

Aitoja ja terveitä ihmissuhteita

Alkukohtaus:

K-Onissa Yuin narsistisia taipumuksia paapotaan. Yuru Yurissa päähenkilö pääsee ihan itse ylös sängystä. Akarin hyvät ystävät ovat tulleet varmistamaan, että kaikki sujuu ensimmäisenä koulupäivänä hyvin. He osoittavat myös suurta ymmärrystä Akarin jännitystä kohtaan. He suorittavat myös tupatarkastuksen, jonka tarkoituksena ei suinkaan ole pilkkaaminen ja ilkkuminen kuten K-Onin tyttöjen kohdalla, vaan he varmistavat Akarinin kotiolojen turvallisuuden, sekä vahvistavat yhteenkuuluvuutta löytämällä yhteisiä heitä yhdistäviä asioita.

Klubiin liittyminen:

K-Onissa jäsenet pakotetaan liittymään, koska klubin olemassa olo on uhattuna. Yuru Yurissa klubin olemassa olo ei uhkaa mikään, vaan uudet jäsenet otetaan vastaan ihan heidän itsensä takia. He tekevät myös anteliaan sopimuksen tytön kanssa, joka oikeasti haluaisi toisen klubiin. Klubin johtaja kutsuu uusia jäseniä ihan siitä ilosta, että heillä voisi olla yhdessä hauskaa eikä sen takia, että klubin olemassa olo sitä vaatisi, tai että hän nyt vaan tahtoisi paukuttaa rumpuja, ja muiden pitää vain diilata sen kanssa.

Seitokai:

Päinvastoin kuin K-Onin tytöt, jotka tuottavat jatkuvasti harmia järjestystä ylläpitäville tahoille, Yuru Yurin tytöt auttavat heitä. Ei mitään itkua vaan oikeasti hoitavat homman kasaan vaatimatta sen kummempia. K-Onin tytöt epäilemättä kiristäisivät Nodokalta etuja, jos hän pyytäisi heitä tekemään jotain, ja kaikesta huolimatta kitisivät ja valittaisivat koko homman ajan. Lisäksi Yui&Ritsu eivät varmaan edes tekisi mitään, paitsi häiriköisivät muita.

No joku varmaan nyt vetäisee että Kyoko söi itsekkäästi Ayanon vanukkaan. Kyoko varmasti näki, että se oli Ayanon vanukas ja halusi varjella paino-ongelmista kärsivää Ayanoa ottamalla itse nuo kalorit vastaan ja paastomaan sitten illalla. Ayanolla on hirveät paineet menestyä, ja onkin luultavaa että hän harrastaa lohtusyömistä. Kyoko uhrasi itsensä epäitsekkäästi Ayanon takia. Tätä teoriaa tukee myös se, että Kyoko ehdottaa saman tien visiittiä sairastuneen Ayanon luona kun kuulee tästä. Tuon vierailun aikana on jälleen havaittavissa perustavanlaatuinen  ero sarjojen välillä: K-Onin tytöt menevät potilaan luokse perseilemään ja härnäämään ilmaisen ruuan toivossa. Yuru Yurissa on kyseessä oikeasti välittävä ja piristävä vierailu, jonka aikana tytöt laittavat ruokaa potilaalle.

Tyttöjen välinen ystävyys:

K-Onissa nämä tunteet on haudattu ja Mugin ilmaistaessa niitä, häntä paheksutaan. Yuru Yurissa tyttöjen välinen ystävyys on keskiössä, eikä sitä peitellä vaan käsitellään avoimesti. Tyttöjen välillä vallitseva ystävyys on monitasoista rakkautta, joka on tyydyttävää kaikille osapuolille ja kasvattaa heitä kokonaisemmiksi ihmisiksi kuin K-Onin tukahduttava ilmapiiri. Yuru Yurin tytöillä on totta kai vaikeuksia ilmaista todellisia tunteitaan, mikä näkyy varsinkin Himawarin ja Sakurakon suhteessa, mutta pohjalla on kuitenkin yhteisymmärryksen ja empatian vuorovaikutuksen ilmapiiri. K-On vastaa asenteiltaan pikemminkin keskiaikaa kun nykyaikaista liberaalia ajattelua ja on mielestäni takaisku koko yhteiskuntaa kohtaan.

Jos et tajua alkukohtauksen sumennuksen merkitystä, kannattaa suosiolla jättää sarja älykkäämille ihmisille

Tästä nyt taas varmaan seuraa sitä itkua ja raivoa. Eihän se ole kivaa myöntää, ettei ole tarpeeksi hyvä ja pätevä ihminen katsomaan Yurun Yurin kaltaista animea. Ja että jos tykkäsit K-Onista olet luultavasti typerä konservatiivinen jäärä ja tuotat tuskaa lähimmäisillesi.

Lainaus + lisälukeminen:

http://mypages.sunpoint.net/~raimonikula/jung/cgjung.htm