Dissosiatiivinen identiteettihäiriö

aka dissociative identity disorder, DID, ”sivupersoonahäiriö”.  Määritellään seuraavasti (DSM-IV):

  1. Henkilöllä on vähintään kaksi erilaista identiteettiä tai persoonallisuuden tasoa (kullakin oma, suhteellisen kiinteä tapansa hahmottaa itseään ja ympäristöään ja suhtautua niihin).
  2. Vähintään kaksi näistä identiteeteistä tai persoonallisuuden tasoista ottaa toistuvasti vallan henkilön käyttäytymisessä.
  3. Henkilö ei kykene palauttamaan mieleensä tärkeää henkilökohtaista tietoa, ja muistamattomuus on liian laajaa ollakseen tavallista unohtelua.
  4. Häiriö ei johdu minkään kemiallisen aineen suorasta fysiologisesta vaikutuksesta (esimerkiksi alkoholipäihtymys) eikä ruumiillisesta häiriöstä (esimerkiksi epileptiset kohtaukset).

Dissosaatio on vaikeahko termi, joka vaihtelee normaalista ilmiöstä patologiseen häiriöön. Mutta jos skipataan se selitys ja keskitytään sairauteen. Dissosiaatiohäiriöt ovat muistin, orientaation, minätietoisuuden ja aistimusten psykogeenisiä vääristymiä. Kyseessä on mielen/psyykeen pirstoutuminen traumaattisissa tilanteissa. Uhkaavassa tilanteessa tapahtuu sopeutumisreaktio, jossa mieli suojelee itseään lohkomalla, lokeroimalla ja ohjaamalla tietoa ohi tietoisuudesta. Dissosiatiivisuus voidaan tiivistää yksilön kyvyttömyydeksi yhdistää omat ajatukset, tunteet ja muistot mielekkääksi kokonaisuudeksi.

Sivupersoonahäiriö on erittäin kuvaava termi, sillä se kuvastaa että henkilöllä on useampia identiteettejä. Se samalla myös erittäin huono termi, sillä se antaa jossain määrin ymmärtää, että kyseessä olisi täysin erillisiä persoonallisuuksia yhdessä henkilössä. Eri identiteeteillä ei tarvitse olla nimiä, niitä voi olla kymmenniä ja niillä ei ole erillistä muistia. DID on myös siitä inhottava luokitus, että se on hyvin väljä. Keskeistä on kuitenkin on ymmärtääkseni se, että DID vaatii toistuvia ja vakavia traumoja muodostuakseen. DID-potilailla on vakavammat traumataustat kuin muilla psykiarisilla potilailla. Traumojen on tullut tapahtua ennen 6 vuoden ikää. Erityisesti seksuaalinen hyväksikäyttö on yleistä näissä tapauksissa ja jossain on mainittu että kaikki DID tapaukset olisivat seksuaalisen hyväksikäytön uhreja, mutta osuus on katsausten mukaan ”vain” 83 %. Myös fyysinen ja emotiaalinen laiminlyönti ja väkivalta voivat aiheuttaa DID:n. Ja jotta ei olisi liian helppoa, mitään traumaa ei ole todellisuudessa tarvinnut tapahtua vaan myös valemuistot ja suggestio (uskonnolliset ryhmät/hypnoosi) voivat saada DID:n aikaan. DID on 4-9 kertaa yleisempään naisilla kuin miehillä. DID potilaan identiteetin vaihto tai muut dissosiaatio-oireet esiintyvät ilman traumatapahtumayhteyttä tai hyvinkin pienestä vihjeestä, joka muistuttaa traumatapahtumasta.

Internetin ahkerat ovat tehneet taustatyön animehahmoista, joilla on DID ja käyn näitä tapauksia läpi.

Rurouni Kenshin

Kenshiniltä löytyy vakavia lapsuuden traumoja oikeassa iässä. Mutta Kenshinillä Battousai puoli on nähtävissä eräänlaisena työminänä. Hänellä ei ole muistinmenetyksiä. Hän vaihtaa moodia aina tarkoituksen mukaisesti eikä niinkään jostain yksittäisestä traumasta muistuttavasta tapahtumasta. Kyseessä on mielestäni ihan tavallinen käytäntö, jossa eri seurassa käyttäydytään eri tavalla. Lisäksi on muistettava, että sairaus on asia, joka haittaa normaalia elämää. Kenshinille ei koidu kahdesta persoonallisuudesta mitään haittaa, päinvastoin hän pystyy elämään varsin mukavaa elämää ja käyttäytymään tarkoituksenmukaisesti ja tehokkaasti. Onhan hänellä surkea loppu, mutta mielestäni kyseessä on ” Man’s gotta do what man’s’ gotta do” homma, eikä mikään mielenterveysongelma.

Remember 11: Age of Infinity: Hotori&Inuboshi Keiko

Listan ainoa, jolla on oikeasti diagnosoitu DID. Identiteetit luetellaan, mutta pelissä niistä taitaa esiintyä vain kolme. Tekijät ovat psykologiansa lukeneet (ja tieteensä yleensäkin) ja peli pursuaa niitä. Tämä peli sai minut tutustumaan DID tarkemmin, ja muutenkin melko kelpo tekele, suosittelen. Esittää DIDstä kärsivän murhaajapsykopaattina, mikä antaa vähän väärää kuvaa tästä häiriöstä, mutta luo peliin mahtavan tunnelman. Keikon menneisyyttä ei avata, joten ei voi tietää mikä on aiheuttanut hänen tilansa. En löytänyt googlella pätevää listaa identiteeteistä, peliä ei ole asennettua ja siitä on puoli vuotta kun pelasin, niin en nyt lähde arvailemaan identiteettien perusteella mistä on kyse. Sinänsä niistä voisi päätellä jotain, koska identiteetti luodaan trauman tapahtumahetkellä suojelemaan minuutta. Toisaalta KID-tuotokset ovat melkoista kikkailua muutenkin.

Gundam 00/Allelujah

Jotain supersotilas shittii, ei kannata tarkemmin kommentoida. Henkilöt käyvät pätevää dialogia keskenään kokoajan. Diagnoosin kolmos kohta siis failaa, samoin neloskohta jos katsotaan tämän johtuneen kemiallisesti aineista. Ei DID.

Perfect Blue

TV-sarjan tyttö raiskattiin aikuisiällä, mikä ei sinänsä ”riitä”. Toki on mahdollista ja dissosiaatiota luultavasti tapahtuu, mutta tästä ei kerrottu tarkemmin että pystyisin arvioimaan tätä tapausta. Rumi on skitsofreenikko, koska hänen todellisuudentajunsa on häiriintynyt.  DID ei ole psykoositason häiriö eli henkilö ei ole harhainen tai ainakin osaa epäillä harhojaan eikä ota niitä todesta. Eri identiteetit voivat havainnoida ympäristöä eri tavalla, mutta tajuavat eron todellisuuden välillä.

Shigofumi/Fumika

Lapsuuden traumat kuvataan tässä hyvin ja toisen identiteetin syntymishetki. Fumika itse toteaa, että pahoinpitely on vain fyysistä ja jatkunut nelivuotiaasta asti. Itse sarjassa Fumika on tosin taikakategoriaa, mutta taustat ovat tosiaan kunnossa. Muutenkin aika rankka sarja, jossa käsitellään vaikeita asioita.

It's art time!

Soul Eater&Full Metal Alchemist&Shuffle&Spirited Away

Menevät taikakategoriaan.

Bleach/Ichigo

Mitä tämä edes tekee listalla? Okei onhan siellä traumaa, muistin menetystä yms, mutta yksittäinen tapahtuma eli vanhemman kuolema ei ”riitä”. Sinänsä hyvä esimerkki, että kaksi persoonaa löytyy ja toinen näistä nousee esille kun pääpersoonan olemassa olo on uhattuna eli toimii varsin pätevänä suojausmekanismina, mutta juonellisesti hohto meni ensimmäisen kerran jälkeen. Taikakategoriaa.

Elfen Lied/Lucy

Aivovammat voivat käsittääkseni aiheuttaa aivan mitä tahansa muutoksia. Tosin luotettavia tutkimustuloksia dicloniuksien aivotoiminnasta ei ole. Sivupersoonan syntyminen tapahtuu siis eri mekanismilla tässä tapauksessa, mutta voidaanko dicloniuksen tappamisvaistot laskea identiteetiksi? Wikin mukaan Lucy kehittää tämän identiteetti suojelemaan itseään lopussa, mutta itse käsitin että tappajavaistot ovat kaikilla dicloniuksilla syntymästä asti. Traumat ainakin sinänsä löytyvät. Mielenkiintoista on että identiteetti ei vaihdu vain uhkaavissa tilanteissa, vaan myös silloin kun Lucy kohtaa hellyyttä. Tämä implikoi sitä, että Lucy ei osaa/pysty käsitellämään positiivisia rakkauden tunteita, vaan joutuu käyttämään puolustusmekanismia eli turvautumaan toiseen identiteettiin näissä tilanteissa.

Change 123

3 eri isää ja ei äitiä tekee höpöä, joten tämä voi olla jopa ihan perusteltu tapaus. Sivupersoonat ovat keskenään vuorovaikutuksessa, mutta eivät pääpersoonan kanssa kuin välillisesti. Sitten meneekin mielenkiintoiseksi, jossa näitä neljää koitetaan yhdistää viidennen kanssa. Ainoa, jossa henkilö parannetaan DID:stä yhdistämällä eri identiteetit. Päähenkilön suhtautuminen näihin identiteetteihin on hyvin kiinnostavaa seurattavaa. Hyvä manga muutenkin, koska ecchi +martial arts = high tier.

Rosario+Vampire/Moka

Toinen persoonallisuus tulee Rosariosta, joka on kuolleen superäidin fadslfajdl, joten tässä ei sinänsä ole DID:stä kysymys. Suosittelen muuten tätäkin, ecchi+harem plus hirviö mytologiaan perustuvat shonen tappelut = fuck yeah.

Psyren/Amamiya&Abyss

Kiltti tyttö – paha tyttö eli ”kielletyt” tunteet on dissosioitu niiden normaalien lisäksi, mitä ei pysty käsittelemään eli tovereiden kuolemat. Erikoinen tapaus, sillä myös rakkauden tunteet siirretään pahan tytön identiteettiin ja pääpersoona onkin ”Ice Queen”. Tämä identiteetin luominen on ilmeisesti tapahtunut vasta teini-iässä silloin kun henkilö on liittynyt psyreniin. Tämä sopii DID diagnoosiin huonosti. Lapsuutta ei muistaakseni selitetty kovinkaan laajasti. Aliarvostettu shonen-manga.

Abyss esittäytyy

Air Gear/Agito&Akito&Lind

Ei mitään hajua mitä tässä tapahtuu. Identiteetit kuitenkin jakavat muistot, mikä ei sinänsä sulje pois DID, mutta vaikuttaa oudolta. Vaihtaminenkin tapahtuu turhan kätevästi silmälappua vaihtamalla, mikä vähän poistaa puolustusmekanismin roolia. Kolmas persoonallisuus on nyt siis ilmeisesti joku fuusio; Entisestä tyttöystävästä jonka pistit pikkuveljeesi mitä vittua. En tiedä, kuinka sekavan mangan voikaan saada aikaiseksi. Seuraan vain ecchin takia.

Tsukihime

Toinen identiteetti tulee esiin demoneiden lähellä, jolloin tämä menisi taikakategoriaan. Tai voidaan myös katsoa, että se on opetettu asia. Toinen identiteetti ei kuitenkaan tule esille vain uhkaavissa tilanteissa, jolloin tätä on vaikeaa pitää puolustusmekanismina. Lisäksi raja on erittäin häilyvä, välillä Shiki on täysin kontrollissa ja välillä Nanaya on kokonaan puikoissa.  Nanaya identiteetttiä voidaan pitää alkuperäisenä Shikinä, mutta toisaalta Tohno identiteetti ei synny trauman yhteydessä vaan myöhemmän kasvatuksen tuloksena. Toisaalta Shiki on unohtanut molemmat traumatapahtumat, mutta toisaalta hän muistaa ne epämääräisesti ja ne selviävät pelin aikana, mutta Nanaya ei katoa mihinkään. Vai siis Tohno ei katoa mihinkään?

Kiinnostavin henkilö Tsukihimessä on tietysti Kohaku, joka on toistuvasti käytetty seksuaalisesti hyväksi lapsena. Ilmeisesti hän kuitenkin muistaa tapahtumat. Hän pitää itseään nukkena, joka ei tunne kipua, mutta kyseessä ei liene kuitenkaan DID vaan dissosiaatiohäiriöhin kuuluva depersonalisaatiohäiriö.  Kaksoslapsi-tapaukset ovat aina mielenkiintoisia, että sinänsä tässä olisi nähtävissä vaikka mitä. Ehkä ylianalysoin Nasu-sensein kykyjä, mutta Kohaku/Hisui on erittäin kovaa kamaa. Menkää ja pelatkaa Tsukihimeä, jos pidätte itseänne minkään arvoisina. Baby’s first VN ja sillei.

Yksi tyylikäs paskiainen

Kara no Kyoukai/Shiki

Ilmeisesti Ryogin perheessä on tapana kasvattaa DID-lapsia, tosin tästä päästään siihen onko DID periytyvä häiriö. Toinen identiteetti kuitenkin kuolee onnettomuudessa, mutta mikseipä se niinkin päin voi toimia.

Fruits Basket

Tässä sarjassa taidettiinkin mainitakin, että Zodiac-tyypeillä on mielenterveysongelmia. Heitä on syrjitty, pelätty ja kiusattu erilaisuutensa takia ja kyllähän se eläimeksi muuttuminen asettaa tiettyjä rajoitteita elämälle. Tärkeintä kuitenkin on maininta siitä, että vanhemmat välttelevät näitä kirottuja lapsia, mikä vuorovaikutusteorian mukaan on melko iso juttu. Taustat DID:lle olisivat siis kunnossa, mutta itse lehmä-pojan häiriö on kytköksissä horoskoopin mytologiaan enemmän kuin psykologisiin näkökohtiin. Fruits Baskettia ei voi muuten hehkuttaa liikaa, karskimmankin jätkän pitäisi katsoa/lukea tämä shoujo-setti.

One Piece/Sogeking

Niin joo tosiaan, kuka tahansa pääsee editoimaan wikipediaa.

Kellään ei ole siis varmistettua lapsuuden seksuaalista hyväksikäyttöä, paitsi sillä ketä ei ole listattu. Vain yhdessä tapauksessa on tehty itse diagnoosi. Yhteenvetona täytyykin sanoa, että DID/sivupersoonat näyttäytyvät melko halpana tehokeinona muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Tosin pitää muistaa että pohjana oli wikipedia artikkeli, eivätkä sarjan tekijät itse väitä hahmoilla olevan DID:iä, pois lukien Perfect Blue ja Remember11. DID on syytä pitää erillään persoonista, naamioiden käytöstä.  Täytyy myöntää, että tätä kirjoittaessa tuli olo, että pitäisi katsoa/lukea kaikki uusiksi ja miettiä asioita nimenomaan tämän kannalta. Saatan siis muistaa jotain asioita väärin, mutta korjatkaa kommenteissa niin vastaan niihin.

Lähteet:

Trauma ja dissosaatio sivusto.

Dissosiatiivinen identiteettihäiriö – tarua vai totta? Peltola&Laurema&Korkeila. Suomen Lääkärilehti 12/1997

Disossaatiohäiriöt ja niiden hoito. Laurema. Duodecim 118/2002.

Dissosiaatio psykiatrisena ilmiönä. Lipsanen. Suomen Lääkärilehti 18-19/2005.

Nuorten dissosiaatiohäiriöt. Koskela&Saarijärvi&Erkolahti. Suomen Lääkärilehti 24/2002.