Haaremit

#Toisaalla tuli jälleen kerran puhe asioista. Tällä kertaa mielenkiintoinen juttu koski haaremeita. Esitän tässä taas oman vaatimattoman näkemykseni.

Haaremihan tarkoittaa tilannetta, jossa 3 tai useampi naishenkilö pitää päähenkilöpojasta. Tähän ei yleensä ole sen kummempaa syytä. Päinvastoin haaremipäähenkilöt ovat usein erittäin vässyköitä. Ja tätähän kuviota sitten tykätään haukkua ja on varsin helppo vihata. Tytöt ovat arkkityyppisiä eli tsundere, lapsuudenystävä, genkityty, hiljainen tyty, imouto, senpai ja niin edelleen tai jotain sekotuksia näistä. Lisäksi tyypillisesti käydään rannalla, koulufestareilla ja missä lie.

Olen aina mieltänyt haaremin erogeen tai visual novelleihin liittyväksi. Nämähän eivät sinänsä ole haaremeita vaan pelissä valitaan yksi näistä henkilöistä tai reiteistä. Näistä tehdyt animet ovat sitten mainosta tai/ja rahastusta kyseisellä pelillä. Ja näissä siis on tavoitteena esitellä kaikki tytöt, jolloin kyseeseen tulee haaremi. Haaremi on siis tästä pakosta lähtenyt, koska ketään tyttöä ei voida jättää pois vaan vähintään yksi jakso on löydyttävä per henkilö. Koska tällä tavalla sitä rahaa tehdään.

Tämä ei ole kaikesta huolimatta "oikeata" haaremia

En tiedä, mikä oli ensimmäinen eroge ja sen anime, joka esitteli haaremikonseptin. Ilmeisesti Dokyusei, mutta sen adaptaatio on hentaita, niin sitä ei voida laskea.  Eipä sillä ole sinänsä väliä, sillä se merkitsee kuka teki siitä suositun. Haaremissa se lienee Love Hina, joka täyttää lajityypin kaikki tyypilliset piirteet. Paitsi että se ei ole eroge-adaptaatio vaan manga-adaptaatio. Ja sen kyllä huomaa, koska päähenkilö ei ainakaan minun mielestäni voi päätyä yhteen kenenkään muun kanssa kuin sen yhden. Tuleekin mieleen, jos päähenkilö otettaisiin pois sarjasta niin menetettäisiinkö mitään? Tällöin Love Hina olisikin tämän söpöt tytöt tekemässä söpöjä asioita genren ensimmäinen edustaja. Ja toimisi muuten hiton paljon paremmin.

To Heart taitaa viedä tittelin ensimmäisenä suosittuna ja oikeana eroge-adaptaationa. Ja tämähän on hyvin epätyypillinen haaremisarja. Se on ensinnäkin varsin hyvä anime. Päähenkilöpoika ei ole vässykkä vaan vähän gonahtanut herrasmies. Rannalle ei päästä kertaakaan eikä fanserviceä ole. Suurin järkytys tulee kuitenkin siinä, että eräs tytöistä ei tykkääkään päähenkilöpojasta vaan wingmanista! Ja wingman ei ole se perusluuseri tyyliin Sunohara vaan oikeasti menestyvä jalkapalloilija ja herranjumala parempi tyyppi kuin päähenkilö. En tiedä mitään muuta sarjaa missä näin olisi, ei wingman voi olla parempi tyyppi. Yleensä päähenkilö bron tie on kurja ja synkkä ja kohtalona on olla jopa päähenkilöä surkeampi olento. Eräs tärkeä pointti on myös, että kaikkia tyttöjä ei suinkaan esitellä vain päähenkilön kautta. Jos tämä oli lähtökohta niin miksi tulevaisuudessa mentiin kaikki hyvät kohdat tyrimään?

Ja ennen kaikkea miksi ei-eroge-adaptaatiot käyttäytyvät niin kuin ne olisivat eroge-adaptaatioita? Onko haluttu esitellä paljon tyttöjä, mutta ei ole keksitty muuta tapaa tehdä se kuin ihastussuhde päähenkilöön kautta? Tätä reittiä heidät on kätevä liittää haaremiin ja saadaan koko tyttökaarti sinne rannalle kuten nämä Mayo Chikit. Onko vasta viime aikoina tosiaan alettu tajuamaan, että hei ei me sitä jätkää tarvita. Tämä seikka ainakin selittäisi päähenkilöpojan paskuuden useissa sarjoissa, koska eivät päähenkilöpojat oikeastaan mitään vässyköitä erogeissa ja sen adaptaatioissa ole verratuna light novel/manga päähenkilöpoikiin. Vaikeahan se on hyvää hahmoa tehdä, jos sillä ei ole mitään todellista virkaa. Suurin vika on oikeilla eroge-adaptaation päähenkilöillä on se, että kenenkään tytön kanssa ei voi mennä sen pidemmälle ennen kuin viimeisissä jaksoissa. Ja tämäkin on olosuhteiden pakosta. Miksi ihmeessä ei-adaptaatiot ottavat tämän synnin kannettavaksi kun ei niiden sitä oikeastaan tarvitsisi tehdä.

Olisipa piirrostyyli ollut ainoa asia joka huonontui jatko-osassa...

Eräs hyvä ja mielenkiintoinen pointti on se onko eroge-adapataatio normaali animea vai hentaita. Princess Loverista on tehty molemmat. Hentaiversiossa päähenkilö on näin varovaisesti sanottuna erittäin paljon miehekkäämpi kuin anime-vastineensa. Liekkö edes sama tyyppi. Myös jatko-osat antavat miettimisen aihetta. To Heart jatko-osa, Memories, on lähes kaikki se paha mitä animesta löytyy. Mitä helvettiä tapahtui? Ykkösosan tarina on vedetty vessasta alas, henkilöt unohdettu ja piirtotyyli on paskaa mahdollista. Ilmeisesti sitä moetyyliä on koitettu hakea. Ei toiminut.

Haaremeita mielestäni nähdään myös siellä missä niitä ei ole. Ei esimerkiksi Bokutachi wa Tomodachi ga Sukunai ole mikään haaremi. Päähenkilö osoittaa kiinnostusta vain kahteen tytyyn. Haaremianimessa, (ainakin hyvässä sellaisessa) on keskeistä, ettei tiedä kenen kanssa päähenkilö päätyy yhteen. Kaikki tytöt ovat tasavahvoja ja päähenkilö omaa kiinnostusta heitä kohtaan ja he omaavat kiinnostusta päähenkilöä kohtaan. Huomattavaa on myös se, että niin sanottu opening sääntö (eka tyttö voittaa tai muuten openingissa on täysin selvää kuka voittaa) ei päde tai se pätee huonosti eroge-haaremianimeihin.* Tosin esimerkiksi tämän kauden Mashiro iro Symphonyn OP antaa kyllä liikaa vihjettä. Toivottavasti olen väärässä. Eikä päähenkilö ole mikään ihmisraunio tässäkään, vaikka ehkä vähän tylsä tyyppi onkin. Se, että jotain Seitokai no Ichizon, Bakemonogatarin tai Oh My Goddessin kaltaisia animeita listataan haaremiksi, kertoo mielestäni ”tyttö istuu viereen bussissa, kuvittele tulevaisuutta yhdessä” syndroomasta. Voihan sillä ajatuksella leikkiä, mutta ei se nyt vaan ole realistista puuhaa. Päähenkilö ei voi päätyä yhteen kuin vain sen yhden tytön kanssa, jos ikinä päätyykään yhtään kenenkään kanssa yhteen. Tämä on ero haaremin ja haaremin välillä. Katso myös aikaisempi tulkinta haaremigenrestä.

*Asia tarkistettu seuraavilla animeilla: To Heart, Shuffle, Princess Lover, Hoshizora e Kakaru Hashi, Akane Iro Somaru Saka, Tayutama, Otome wa Boku ni Koishiteru, H20 Footprints in the Sand.