Animevuosi 2011

Animeblogi uutena vuotena ilman kuluneen vuoden läpikäymistä on kuin haaremi ilman tsunderea. Kuin rantajakso ilman bikineitä. Kuin nyymi ilman tyynyliä. Kuin lauta ilman vihaa. Kuin tyttöjen koulukerho ilman kakkua ja teetä. Kuin mecha ilman pilottia. Kuin Misaka Mikoto ilman sähköä. Kuin amiraali ilman tähtilaivuetta. Kuin tiedemies ilman Dr. Pepperiä. Kuin korealainen naispoppari ilman mikroshortseja.

Tästä kaikesta huolimatta tämä postaus on suhteellisen turha. Vuoden parhaat animet ovat vähemmän yllättäen ne josta olen jaksanut kirjoittaa oman juttunsa ja niistä löytyy myös perustelut. En ala jakamaan mitään paras animaatio/käsikirjoitus/musiikki/ääninäyttelijä/studio yms palkintoja, joista en oikeastaan tiedä mitään enkä välitä. Paras hahmopalkinto on myös turha, koska se on lähtökohtana että parhaassa sarjassa on myös parhaat hahmot. En myöskään jaksa luokitella paras shounen/shoujo/action/draama genrepalkintoja. Talvi 2011 jäi väliin kun aloin blogia kirjoittaa vasta keväällä. Mainitsemisen arvoisia hyvä viihteenä talvikaudesta voisi mainita Infinite Stratos, mutta eipä se mikään elämää suurempi teos ollut.

Joten vuoden 2011 parhaat animet ovat seuraavat:

  1. Magical Girl Madoka Magica
  2. Boku wa Tomodachi ga Sukunai
  3. Steins;Gate
  4. Yuru Yuri
  5. The Idolm@ster

Paras Opening: Mawaru Penguindrum OP 1 ja paras Ending Madokan Kalafina. Mangan puolella parasta oli Hunter X Hunterin jatkuminen. Paras albumi oli Panty and Stocking with Garterbelt THE WORST ALBUM.

Oliko 2011 parempi vuosi kuin 2010 tai mikään muukaan? No mikään ei päätynyt top 9 listalle. Toisaalta yksi hyvä sarja ei vielä koko vuotta pelasta. Kannattaakin tarkastella montako animea tuli katsottua:

  • 2009: 38
  • 2010: 30
  • 2011: 42

Nopea ja mielivaltainen laskentatapa wikipedian listauksen perusteella, mutta antaa tarpeeksi suuntaa sille, että katsottavaa riitti. Laadusta nyt voi jauhaa loputtomasti ja olla mitä mieltä tahansa, mutta omasta mielestäni 2011 oli kyllä myös laadullisesti parempi kokonaisuudessaan. Yhtä huippuanimea enemmän vuoden tasosta kertoo se, miten hyviä keski- ja alakastin viihdesarjat ovat. Ja kun A Channelinkin kaltaisessa animessa on joka jaksossa uusi laulu, joku neverheard erogeadaptio yllättää täysin, typerä ranobekura Mayo Chikikin pärisee ja ecchimättö Freezingkin oli tyylikäs, niin kehtaisin jopa väittää että 2011 oli parhaimpia animevuosia ainakin päivittäisille suurkuluttajille.

Vuodelta 2012 odotan tietysti eniten Evangelion 3.0. Hyvänä kakkosena Nanoha A’s leffa. Sarjojenkin puolesta vuosi alkanee mukavasti Amagamin ja Nisemonogatarin myötä. Myös Onegai Teacher 3 kiinnostaa tuulauksena menneiltä vuosilta. Koitetaan selvitä tästäkin vuodesta.