Naishahmoista

Psykologian maailmasta kuului mielenkiintoisia. Tutkimuksessa havaittiin, että vahvat, positiiviset naishahmot vähentävät seksuaalisen väkivallan negatiivisia vaikutuksia. Ja koska anime rakentuu vahvoille, positiivisille naishahmoille, niin tämä on suorastaan erittäin mielenkiintoinen uutinen.

Tarkempi perehtyminen tutkimukseen paljastaa, että tutkimuksessa näytettiin ihmisille pätkiä eri sarjoista, joissa naiset kohtasivat väkivaltaa. Katsojat raportoivat vähemmän negatiivisia tuntemuksia (ahdistusta) silloin, kun kohtaukseen liittyi vahva naishahmo. Myös silloinkin kun väkivallan kohteena oli vahva naishahmo. Alistuva nainen päinvastoin lisäsi negatiivisia tuntemuksia riippumatta siitä oliko katsoja mies vai nainen.

Heikkoja ja alistuvia tyttöjä

Tutkimuksista on tapana tehdä johtopäätöksiä. Tässä tapauksessa tutkijat ajattelevat, että alistuva hahmoluonnehdinta kuvastaa sukupuoliennakkoluuloja, jotka sekä naiset että miehet tuntevat vastenmieliseksi. Jännä on myös havainto, että ohjelman sisällöllä ei ole niin väliä kunhan naishahmot eivät ole heikkoja. Tämä on nimetty ”Buffy Effectiksi” sen yhden harvan tappelevan länsimaalaisen naisviihdehahmon mukaisesti. Otetaan suora lainaus:

Although sexual and violent content tends to get a lot of attention, I was surprised by how little impact such content had on attitudes toward women.

Instead it seems to be portrayals of women themselves, positive or negative that have the most impact, irrespective of objectionable content. In focusing so much on violence and sex, we may have been focusing on the wrong things.

Eli heikot naishahmot ovat huono asia, vahvat naishahmot hyvä asia. Väkivallan ja seksin päivittely on asian vierestä puhumista. Jatkokysymyksenä tietysti seuraa, että päteekö tämä myös animeen ja pätevätkö havainnot samalla tavalla muihinkin kuin länsimaisiin opiskelijoihin. Ja tietysti se kysymys, mikä on vahva naishahmo.

Kuten alussa jo totesin, animetytöt ovat vahvoja. He tappelevat. Shounenmätöissä he ehkä ovat heikoimpia hahmoja ja jäävät pääsankaripojan varjoon, mutta kyllä he aina taistelunsa voittavat ja vähintään alussa ovat voimakkaampia kuin sarjan mieshahmot. Aikuisten sarjoissa (eli ecchitappelut) naishahmot ovat voimatasoiltaan selvästi miestä korkeammalla. Mieshahmo yleensä omistaa vain jonkun erikoisvoiman ilman omia avujaan ja on naishahmon alamainen. Eivätkä naishahmot erityisen heikkoja ole myöskään draaman puolella vaikka tsunderesta voi toki olla montaa mieltää. Heikoimmat naishahmot löytyvätkin aika hauskasti stereotyyppisistä shoujomangoista.

Mielenkiintoista olisi myös tietää, aiheuttavatko heikot mieshahmot samanlaisia reaktioita. Länsiviihteen puolelta sellaisia ei hevillä löydä. Esittäisin alla olevan kuvatodisteen pohjalta, että myös heikot mieshahmot aiheuttavat voimakkaita negatiivisia reaktioita.

Ei mulla muuta. Paitsi aika mielenkiintoinen ajatus, että anime olisikin miehiä sortavaa.