Tracon 2012 raportti

Traconin järjestelyt eivät saa täysiä pisteitä. Tiedotus ei toiminut. Ohjelmapitäjämaili olisi voinut olla informatiivisempi, samoin myös opasteet ovilla, sillä nyt sain sekoilla sen kanssa että mistä saan egolätkäni. Onneksi joku kiva vänkkäri saatteli minut oikealle paikalle. Samoin salivänkkäri oli hyvin avulias, mutta hän ei esimerkiksi tiennyt mikä on Tamperetalon WLAN:in salasana. Kaksi tekniikkavastaavaakin kävi säätämässä, toinen oli ilmeisesti Tamperetalon oma, joka kertoi että ääniä ei olisi muka säädetty toimimaan, pakko pärjätä ilman. Näiden takia jäi melkein luennon alun elintärkeät musat ja irkkiflodet väliin. Tiedotus ei oikeastaan koskaan voi olla liian selkeää ja rautalangasta väännettyä kun kyseessä on yleisötapahtuma.

Suurta surua ja mielipahaa aiheutti myös se, että viikonloppurannekkeet loppuivat kesken ja jouduttiin jakamaan kahta ranneketta. Kahden rannekkeen pitäminen on kaksi kertaa epämukavampaa kuin yhden. Tämä ongelma iski erityisesti minun lähipiiriini, sillä amiraalit olivat väsyneitä taisteluista eivätkä päässeet paikalle kuin vasta reilusti puolen päivän jälkeen, jolloin liput olivat loppuneet. Ilmeisesti myös vaihtorahatilanne aiheutti ongelmia. Helposti korjattavia pikkujuttuja, joten ne kannattaisi korjata, koska ne kuitenkin näkyvät kävijöille hyvinkin selkeästi.

Lisäksi cosplayshow’n paikkajärjestely oli hämmennystä herättävä. Sen takia, että hämmennystä tulee erittäin hyvin kun jotkut puhuvat, että paikkaliput tarvitsee ja toiset sanovat että ei tarvitse. Molemmat olivat tässä tapauksessa oikeassa. Tässä menee kuitenkin hetki ennen kuin asia on selvitetty. Monet ovat vain ohjelmalehden varassa eivätkä tsekkaa uutisia nettisivuilta. Olin muuten lauantaina ensimmäistä kertaa cosplayohjelmassa ja täytyy sanoa, että se oli yllätyksekseni mielenkiintoinen.

Con_loot jäi aika vähäiseksi

Suurin moka oli kuitenkin Vallin ja Rikalaisen ohjelman lätkäiseminen 1) K-18 -ohjelmaksi 2) 2 tunnin ohjelmaksi kun kyseessä oli tunnin setti siveillä kuvilla. Madun hahmokulttuuriluennollakin oli siveettömämpi meno. Valli&Rikalainen olivat kehittyneet esiintyjinä huomattavasti sitten Traconin. Madulle kerron lähes joka päivä kuinka väärässä hän on, mutta kyllä hänen ohjelmansa oli taas ehkä juuri ja juuri katsomiskelpoinen. Mutta se on mielestäni erittäin vakava puute, että ohjelmavastaavaa ei kiinnosta minkälaista ohjelmaa conissa on. Se ehkä pelasti, että ainakin animepuolen ohjelmanpitäjät olivat sellaisia konkareita, ettei heidän ohjelmanpitämistaidoistaan tarvinnut huolehtia ja harmi kun tuli vain näille parille luennolle ehdittyä.

Sen sijaan minulla ei ole itkemistä scifi- ja larppipainotteisesta menosta, koska sitähän Tracon mainostaa olevansa. Cowboy Bebop ei ole animea -huuteluita kuuluikin aika paljon, mutta tämähän ei ole mikään ongelma kun kyseessä on scifitapahtuma. Itsekin pidin luennon kasarin scifianimesta, koska se sopi mielestäni kohderyhmään paremmin. Mutta esimerkiksi Suurin Pätijä -tietovisassa vanhalla animella ja scifianimella oli aivan liian suuri rooli. Onhan se tietysti hienoa jos vuodesta toiseen pädetään Akiralla, mutta tietty monipuolisuus ja tuoreus ei ehkä olisi pahitteeksi. Sitäkin porukkaa nimittäin on olemassa jotka katsovat uusia sarjoja.

Oma luentoni oli tällä kertaa 45-minuuttinen ja varoin visusti menemästä yliajalle, mikä tietysti aiheutti sen että tiivistin luentoni vähän liiankin hyvin. Tein myös huomattavan paljon kevyemmät kalvot kuin Welcome to NHK -luentooni. Tarkoitukseni oli hehkuttaa Legend of the Galactic Heroesia ja saada ihmiset katsomaan sen, sekä tarjoilla sarjan katsoneille uusia pointteja, eli rajaaminen oli hankalaa. Saadun palautteen perusteella kuitenkin tässä onnistuin, mutta itse luento oli silti 8/10. Eli ei huono, mutta paremminkin pystyisi vetämään. Itselle oli ainakin hyvä kokemus, seuraavaa luentoa osaan rakentaa taas paremmin.

Ja vaikka tässä melkein sivun verran kitisin, niin Tracon oli kuitenkin hyvin järjestetty ja toimiva coni. Ottakaa kivoja cosseja: