Desucon Frostbite 2013

Hyvistä järjestelyistään tunnettu Desucon ei ollut niin hyvin järjestelty tänä vuonna. Suurinta mielipahaa aiheutti narikka. Viime vuonna se pelasi oikein hyvin, mutta tänä vuonna narikkajonossa sai viettää tovin jos toisenkin ja myös tiedotus tökki. Ilmanlaatu oli todella huono ja olo oli suorastaan sairaalloinen. Tämä seikka tosin voi johtua omasta toiminnastani, sillä tänä vuonna en käynyt haukkaamassa raikasta ilmaa filtterin läpi. Tosin samanlaista kitinää kuulin myös muilta, joten mahdollisesti joku ilmanvaihdonsäätö oli väärässä kohdassa. Yhdellä luennolla loppui mikistä akku ja uuden tuomisessa kesti. En muista tällaista tekniikkafailia aikaisimmilta vuosilta. Ohjelmanpitäjistä pidettiin kuitenkin aikaisempaa vuotta parempaa huolta, joten ei kaikessa oltu menty alaspäin. Oma conini meni aika tavalla mahjongia pelailessa ydejen kanssa. Ennen osasin pelata vain netissä, mutta nyt hallitsen myös pöytämahjongin salat. Time well spent.

Lyön vetoa, että conissa oli tällaista

Lyön vetoa, että conissa oli tällaista

Mutta ehdin kahdella luennollakin käydä. Ensimmäinen oli Tuomas Hidenin Galaksienväliset ihmissuhdekartat. Luento oli pettymys, sillä odotin twitterin perusteella syvällisempää settiä. Nyt luento oli wikipediamainen luettelo romanssisarjoista, jotka sijoittuvat johonkin muualle kuin lukioon. Tapahtui se perinteinen virhe, että aihe on niin laaja ettei ehdi mihinkään syventyä. Kyseessä oli toverin ensimmäinen luento ja ilmeisesti pientä paniikin poikasta oli ilmassa. Hyvin ymmärrettävää, luennon pitäminen ei ole mitään helpointa hommaa varsinkaan meille keiden pääasiallinen kiinnostus on katsoa yksin animea. Toivottavasti Tuomas ei kuitenkaan liikaa tästä masennu ja jätä luennoitsemista sikseen, koska tietoa ilmiselvästi löytyy.

Toinen ensikertalainen luennoitsija oli Anniina Hyttinen, joka puhui dubbauksen perusteista. Luento oli todella hyvä, sillä Anni osaa esiintyä ja luennon aiheesta päätellenkin osaa käyttää ääntään. Häntä ei pahemmin haitannut mikin hyytyminen. Luennolla oli myös yllättävän paljon porukkaa eli dubbaus näyttäisi kiinnostavan. Ei pelkoa, minä en ajatellut alkaa dubbaamaan, olin paikalla muista syistä.

Wakamoton missasin, koska ohjelmat menivät hänen kanssaan päällekkäin. Kävin tosin tsekkaamassa hänen ohjelmansa alun, jotta kuulisin tuon jumalaisen äänen. Sitten kun alettiin puhua, että oot kuulemma ollu melakkapoliisina, niin poistuin paikalta yllä mainitulle luennolle. Nämä jutut kuuluvat tietysti asiaan, mutta jäin pohtimaan että pitäisi varmaan käydä sellaisissa ohjelmissa, mistä ei tiedä mitään. Jälkeenpäin kuulin paljon huonoa ohjelmasta, sillä siellä ilmeisesti spoilattiin jumalainen Legend of the Galactic Heroes oikein kunnolla ja ilmeisesti pari muutakin Waksun sarjaa. Ei näin. Ja kuinka voit sanoa rakastavasi Wakamotoa, jos et ole katsonut LoGHia loppuun?

Oma luentoni meni päin helvettiä oman teknisen säätöni takia. En vain uskonut että video + powerpoint ei yksinkertaisesti tule toimimaan. Ensin ajattelin että näytän videot upotettuna youtuben kautta, mutta ne videot poistettiin nopeasti. Sitten upotin ne itse powerpointtiin ja ne toimivatkin ihan hyvin, kunnes sitten luennolla eivät toimineetkaan vaan hyytyivät puolivälissä. Säädöksi meni ja piti toistaa erillisellä ohjelmalla pätkät niin kuin olisi pitänyt heti alusta asti tehdä. Vituttaa. Itse sisällöstä – toivottavasti heitettyä pari hyvää juttua, jotka jäisivät yleisön mieleen, koska sivusin aika keskeisiä juttuja. Kaverit kyllä taas luentoa kehuivat, mutta roistot tietysti valehtelivat herkän mieleni suojelemiseksi.

Conilootti MAIstui ;___;

Hidamariviina ja Hisashin Zessica-doujin ydejen japanituliaisia.

Taidekujalla oli tänä vuonna mielenkiintoinen ilmiö myyjien tuplaamisen lisäksi. Myynnissä oli nimittäin kaksi doujinia ja molemmat myivät loppuun. Tämä on merkittävää, koska yleensä taidekujalla on myynnissä a) animeen liittymätöntä kamaa (turria, poneja, homestuckia, fantasiaa) b) pinssejä, postikortteja, A4-printtejä, tarroja ja työpaikan tulostimella tulostettua mangaa. Nyt oli siis myynnissä sitä kamaa, mitä animetapahtumassa olettaisi myytävän, vaikka Comiketista ollaan vielä kaukana. Näkisin todella mielelläni, että doujineita ilmestyisi taidekujalle enemmänkin. Eihän nykyisessä tarjonnassa mitään vikaa ole, mutta muistetaan nyt, että ainakin Desucon on animetapahtuma. Ja kysyntää ilmiselvästi on. Itse myyntisalistakin tuli juteltua varsinkin Japanissa käyneiden kanssa. ”Katteet kohdallaan” eli hinnathan siellä alkavat olla todella hyvissä lukemissa. Melkein niin hyvissä, että kilpailevan liiketoiminnan perustaminen alkaa olemaan houkuttelevaa. Suurempi ongelma lienee kuitenkin se, että tuotteet ovat huonolaatuisia eli vanhoja. Mutta markkinatalous toimii, tälle ei ole mitään estettä jos kauppa käy.

Ja sit cossi tytyjen kuvii:

Yukari (Touhou Project)

Yukari (Touhou Project)

Karuta Roromiya (Inu x Boku SS)

Charlotte (Madoka)

Charlotte (Madoka)