Shingeki no Kyojin

Miksi sarja on suosittu? Se on koukuttava, kiehtova ja helposti lähestyttävä. Jätit muurin ulkopuolella ja ihmiset sisällä. Kuka tässä ei olisi kärryillä ja jännäisi ihmisten puolesta? Jätit vihollisina ovat yksinkertaisia, mutta nerokkaita. Mielikuvituksellisia lonkerohirviöitä on riittämiin, jätit tarjoavat mukavaa vaihtelua. Ihmiset ovat astelemassa erittäin alakynnessä, joten heidän puolelle tulee asetuttua huomaamatta.

Sarja ei tietenkään ole täydellinen. Suosion mukana on tullut tämä, että fanit hehkuttavat sitä täydelliseksi ja sitten uudet katsojat ihmettelevät kun se ei olekaan täydellinen. Ja se ihmistyyppi, jonka pitää vihata kaikkea suosittua, tarttuu sarjan heikkoihin kohtiin niin kuin ne olisivat suurikin juttu ja tekisivät sarjasta katsomiskelvottoman.

1379754120463

Piirrostyyli on onneksi jonkin verran kehittynyt

Shingeki no Kyojinin heikko kohta ovat hahmot. Pääkolmikko on varsin peruskauraa. Shounenissa päähenkilö on kuumapää ja naishahmo vahva. Sitten kolmikolla on joku joka omistaa aivotkin. Se sijaan on poikkeuksellista, että päähenkilö tappaa toisia ihmisiä. Se kohtaus oli todella typerä ja tarpeeton. Sivuhahmot ovat myös keskimääräistä heikommalla tasolla. Sarjasta kertoo paljon se, että mangan piirtotyyli, jossa hahmoja ei edes erota toisistaan, ei haittaa lukemista. Sen vahvuudet ovat aivan muualla. Hahmot eivät ole hyviä, mutta tarpeeksi toimivia, että saavat vietyä isoa kuviota eteenpäin. Ja hahmot ovat alkaneet joka tapauksessa elää fanitaiteessa oma elämäänsä.

Kuka lohduttaisi titaanimuuttujia ;___;

Kuka lohduttaisi titaanimuuttujia ;___;

Toinen iso heikkous on kerronta. Flashbackit ovat huonosti ajoitettuja ja oudoissa paikoissa, ja ne lähinnä sotkevat päätarinaa. Kertoo paljon sarjasta, että nämäkin selaa vain raivolla läpi, että pääsee jatkamaan jättien mysteerin ja ihmiskunnan kohtalon selvittämistä. Mikä tahansa muu sarja, niin olisin dropannut ja kovaa.

Tyypillistä shounenia on päähenkilön ~mystinen voima~ joka hänellä koska hän on päähenkilö. Sen sijaa tyypillistä shounenia ei ole armeijahierarkia, jota oikeasti noudatetaan jossain määrin. Jos hierarkia on jossain shounensarjoissa olemassa, niin se unohdetaan viimeistään jaksossa kaksi ja sooloilu alkaa.

Vahva kohta on siis Shingeki no Kyojinin maailma. Siitä on saatava tietää lisää. Lisää jännitystä tuo myös se, että hahmot eivät ole turvassa, vaan voivat kuolla. Jos näin jälkeenpäin miettii, niin kukaan tärkeä hahmo ei ole kuollut, mutta sarjaa lukiessa on se fiilis, että kuka tahansa voi kuolla koska tahansa. Tätä tapahtuu erittäin harvoin. Ainoa mieleen tuleva sarja on Legend of the Galactic Heroes. Tämän takia sen 110 jaksoa eivät tunnu pitkiltä. Olen katsonut pidempiä 13-jaksoisia sarjoja, koska niiden tapahtumat tietää etukäteen.

baca4054fc1eecea714a3eac9eeb3b3f87c45aee

Analysoidessa animemaailmaa ensimmäinen kysymys kuuluu: onko se Tellus? Perinteisesti se ei ole Maa, vaan joku vieras planeetta, jos taivaalla on kaksi kuuta/aurinkoa. Se voi olla myös täysin irrallinen Maata muistuttava fantasiamaailma. Tämä on asianlaita Shingeki no Kyojinin ”keskiaikaista mättöä”-sisarsarjassa eli Berserkissä. Tämä saattaa olla asianlaita myös Shingeki no Kyojinissa. Sillä yleensä, jos kyseessä on maa, niin tähän mennessä olisi luultavasti löytynyt jotain ”unohdettua teknologiaa” tai vanhoja raunioita/kirjoituksia.

Yksi vihje on kuitenkin siitä, että Shingekissä saattaa olla kyseessä ”x vuotta maailmanlopun jälkeen”-sarja. Nimittäin ruiskut. Ne eivät ole keskiaikaista teknologiaa. Mikä sitten on tuhonnut ihmiskunnan ja aiheuttanut sen taantumisen? VAI ONKO KAIKKI VAIN UNTA?

Ensi alkuun suosikkini oli Claymoresta tuttu saariteoria: Kaikki tapahtuu saarella, jossa armeija suorittaa asetestausta. Pahikset (yomat) ja hyvikset (Claymoret) ovat samoista kokeista tulleita. Muualla maailmassa riehuu hurja sota, jota varten ois kiva jos saatais vähän lisäpaukkuja. Claymorea ei ole kerrottu loppuun, mutta ilmeisesti ihmiskunnalla on korkeampaa teknologiaa käytössä kuin mitä saarella on, koska muuten he eivät pärjäisi vihollisiaan (joku lohikäärme/avaruusörkkirotu) vastaan. Ilmeisesti aseteknologiariippuvuudesta halutaan eroon, ja siksi kehitellään biologisia ihmisaseita. Claymore voi tosin olla myös täysin erilliseen fantasiamaailmaan perustuva sarja kuten Berserk. Ehkä Claymore halusi vain selittää hirviönsä, eikä vain olla että ”fantasiamaailmassa on hirviöitä, koska hirviöt kuuluvat fantasiamaailmoihin”. Koska kaikki kovat fantasiakirjailijat perustelevat, mistä örkit ja haltiat ovat tulleet. (Silmarillion)

Miksi tämä saari ei olisi mahdollisuus Shingekin kohdalla? Syy on tämän apinan:

1379752624969

Avaruusolentorotu, joka on tuhonnut ihmiskunnan ja valloittanut maan. Ihmiskunta elää luonnonsuojelualueella tai jossain syrjässä, jonne ihmiset ovat paenneet. Apinoita ei kiinnosta ihmisten tuhoaminen loppuun asti, koska eläintarha, tai Maasta tultiin hakemaan vain jotain resursseja tai elintilaa.

Jätit ovat ihmisten epäonnistunut biologinen asekokeilu. Niitä on kehitelty juuri apinoita vastaan, koska ihmisistä pitää saada samankokoisia kun apinoista. Tässä on aukkona se, että apinat pystyvät kiipeämään muurin yli, joten miksi ihmiskunta olisi tehnyt muurit jäteistä? Onko ihmiskunta joutunut käyttämään onnistuneet koehenkilöt muuriksi epäonnistuneita ihmissyöjiä vastaan?

Jättimuuttujat ovat kuitenkin selkeästi tehokkaita biologisia aseita. Voi olla, että niitä on kehitelty ihan vain toisia ihmisiä/valtioita vastaan ja apinakin on vain yksi jättimuuttujista. Voi olla, että niitä on ensin testattu apinoilla, ja meillä on käsissä apinoiden planeetan kaltainen tilanne. Apinoista onkin tullut ihmisiä ja ihmisistä apinoita. Tätä teoriaa tukee se, että apinamies kohtelee jättejä niin kuin ihmiset kohtelevat apinoita.

Mangan nykytahdilla meillä menee vielä pitkään ennen kuin näihin kysymyksiin saadaan vastaukset.

Ihanat tytöt

Ihanat tytöt