Animemaku

Kaikkihan me katsomme vain hyvää animea ja hyvä anime vain ajautuu meidän katsottavaksemme siksi, että hyvä vetää hyvää puoleensa tai kaikki mihin koskemme on hyvää ja kaunista.

Näinhän ei tietenkään ole, vaan jostain syystä tai jonkun takia ihminen ajautuu katsomaan juuri sitä animea mitä katsoo.

Jotta voisi julistaa olevansa riippumaton animemestari, tarvitsisi katsoa kauden jokainen anime ja valita niistä parhaat. Tässä ensimmäinen filtteri tulee japanilaisten kohdalla siinä, jaksaako tahi pystyykö öisin valvomaan tai asuuko edes alueella jossa kyseistä animea pääsee näkemään tai onko varaa ostaa Bluray-bokseja. Länkkäreiden kohdalla ensimmäinen filtteri on jo siinä, että mitä animea jaksetaan ihmisten kielellä kääntää.

Mutta oikeasti kyse on siitä, että ihminen on typerä laumaeläin ja katsoo sitä animea mitä laumakin katsoo. Tärkeää on lähinnä se, mihin laumaan kuuluu. Kuulutko ylvääseen leijonalaumaan vai typerään sorsalaumaan. Luetko nettipalstoja, katsotko mitä kaverit katsovat että saisit epätoivoisesti pidettyä sosiaaliset suhteesi yllä vai luotatko heikkona auktoriteetteihin eli alan lehtiin tai kaulapartaisiin blogaajakriitikoihin.

Mielenkiintoista on myös se, miten yksilö on päätynyt animea katsomaan. Vahingossahan siihen ei oikein törmää, ellei satu telkkaria aukaisemaan lauantaiaamupäivisin ja oikeasti nauttimaan dubatusta ja leikellystä materiaalista. On aika eri asia, onko taustalla ajantappo vai kaveripaine.

Jatkokatsottavaa osaa ehkä valita genrelistauksien perusteella (itse en pidä animen genrelistauksia juuri minään, koska ne perustuvat länkkäristandardeihin) tai löytämällä jonkun kivan ohjaajan/studion, jonka perusteella tarrautua jatkoon. Vai kertovatko kaverit edelleen, mitä katsoa?

Tämä blogaus inspiroitui minulle, kun moot julisti eläkkeelle jäämisensä. 4chanin /a/ oli minulle määrittelevä tekijä siinä, mitä katsoa ja mitä ei. Jos siitä ei puhuttu /a/ssa, se ei ollut katsomisen arvoista. /a/ssa puhuttiin onneksi monista sarjoista, olivat ne huonoja tai hyviä. Enimmäkseen /a/ puhui lähinnä huonoista sarjoista. Mutta kun tarpeeksi selasi, löytyivät ne helmetkin joukosta. Esimerkein tiivistettynä /a/ teki 100 postausta Code Geassista ja vain yhden Mushishista, mutta molemmat tuli tietysti katsottua.

Parasta /a/ssa oli se, että siellä pystyi avoimesti tykkäämään huonoista sarjoista, sillä kiitos anonyymiyden, kenenkään ei tarvinnut esittää coolia tyyppiä, joka tykkää vain taidesarjoista. Muilla keskustelupalstoilla on myös ikävästi säännöissä kielletty fiilistely, Caps Lock -spämmi ja muiden keskutelijoiden haukkuminen. Animen katsominen on kuitenkin ensisijaisesti tunnepohjainen asia, jolloin tällaiset asiat ovat välttämättömiä ja objektiivinen analyysi toissijaista.

1305461298370