Shirobako

Shirobako on hyvin varmasti vuoden anime, vaikka vuosi onkin vasta alkanut. Perustelut tähän voi tiivistää yhteen sanaan: monipuolisuus. Shirobakossa ei ole ainoastaan erittäin hyvät hahmot, vaan hyviä hahmoja on myös erittäin paljon. Tarinan mielenkiintoisuus ei tule vain siitä, että seuraamme päätyttöjen urakehitystä, vaan Mushashi-studion konkurssin uhka ja joka jaksossa esiteltävät ”pienet” käytännön ongelmat pitävät läpi animen kaikki jaksot mielenkiintoisina ja jännittävinä. Huumoria löytyy joka jaksosta, ja sitä käytetään loistavasti siihen, etteivät hahmojen kohtaamat kriisit tunnu liian pahalta. Tämän lisäksi Shirobakossa on sen sivistävä puoli animen tekemisestä, mikä tekee sarjasta pakollisen katsottavan, jos näitä animehommia harrastaa vähänkään enempää. Lisäksi se on ainoa anime, joka oikeasti sijoittuu työelämään, ja josta työelämässä oleva katsoja saa fiiliksiä.

Virallinen listaus: Ema>Diesel>Miyamori>Seiyuuhuoruli>3D-huoruli

Virallinen listaus: Ema>Diesel>Miyamori>Seiyuuhuoruli>3D-huoruli

Shirobako kertoo hyvin sen tärkeän seikan, että animen tekeminenkin on ihan normaalia duunin painamista. Jos hommat kusevat, se johtuu ihmisistä ja heidän välisistä suhteistaan. Animen jakso myöhästyy, koska joku ei hyväksy jotain ja haluaa tehdä sen omalla tavallaan. Joku sairastuu ja suunnitelmat menevät uusiksi. Kukaan ei muistanut kysyä joltain tyypiltä, että hei, miten tämä sun vastuulla oleva osuus etenee? Ai ei etene ja nyt on liian myöhäistä tehdä asialle mitään, ja nyt sitten ovat kaikki hommat myöhässä. Tai joku on ollut kusipää toiselle ja sitten mökötetään kaikki. Haastatteluissa ja kootuissa selittelyissä näitä seikkoja ei voi sanoa, vaan todetaan vain että taloussuhdanteet nyt ovat tällaiset ja ei ollut tarpeeksi rahaa. Toivon, että Shirobako tulee nostamaan keskustelun älyllistä tasoa, kun kyseessä animeteollisuus. Onkohan animeteollisuudesta olemassa samanlaisia paljastuskirjoja kuin Nokian romahtamisesta, joissa kaikki haukkuvat kaikki muut paitsi itsensä?

Jaksot olivat synkkiä ilman Yanoa. Me kaikki tarvitsemme Yano-senpain kuka tulee ja pelastaa.

Jaksot olivat synkkiä ilman Yanoa. Me kaikki tarvitsemme Yano-senpain joka tulee ja pelastaa.

Parhailla puolilla on taipumus olla myös niitä huonoimpia puolia.Shirobakon paras puoli on se, miten se sivistää katsojaa animen tekemisestä. Animen tekeminen ei kuitenkaan ole mitenkään yksinkertaista, jolloin jotkut jaksoista, varsinkin alkupään, tuntuvat raskailta katsoa. Samoin suuri määrä hyviä hahmoja tarkoittaa myös sitä, että hahmoja on paljon eikä heistä ja heidän taustoistaan pysy aina perillä. Varsinkin mieshahmoissa olisi tarvittu enemmän värikoodausta hiusten suhteen, jotta heistä olisi pysynyt selvillä. Onneksi se ei katsomiskokemukseen hirveästi vaikuta, että muistatko oliko tämä hahmo nyt 2D:n/3D:n/värityksen/äänten/käsikirjoituksen tekijä/ohjaaja/suunnittelija/tarkastaja. Miksi Shirobakon hahmot ovat hyviä? Se ei ole sen takia, että hahmot olisivat realistisia, sillä ne eivät onneksi ole realistisia. Se olisi liian synkkää. Hahmoilla ei todellakaan ole kivaa koko aikaa, mutta silti he jaksavat olla lähes koko ajan positiivisia. Tämä tekee heistä minun synkässä maailmankuvassani epärealistisia, mutta mieluummin minä samaistun ja tykkään positiivisista hahmoista, jotka jaksavat uskoa ja hoitavat homman kotiin. Hahmojen yksittäisiin kommentteihin on upotettu realismia, mutta nämä eivät hajota hahmoja, koska hahmoja on niin paljon että avautumiset saadaan sopimaan uskottavasti jonkun suuhun.

Sivuhahmoja, jotka eivät saaneet juurikaan ruutuaikaa, mutta jotka saivat juuri tarpeeksi aikaa

Sivuhahmoja, jotka eivät saaneet paljoakaan ruutuaikaa, mutta juuri tarpeeksi.

Jinx kirjoitti Shirobakosta koskettavasti. Olen hänen kanssaan samoilla linjoilla siitä viestistä, että Tarou & Hiraoka ovat vittumaisia työkavereita, mutta heillä on on syynsä olla sellaisia kuin ovat. Taroulla se, että hän nyt vaan on lapsellinen, ja Hiraokalla se, että hänen lapsuuden unelmansa tulivat murskatuksi. Samoin rappiolla oleva 10-vuotiaan sydämen omaava herrasmies, joka kuitenkin tarttuu hommiin ammattimiehen asenteella, on hänkin vain yksi niistä tapauksista, jotka pakottavat hymyn huulille. Erityisen hienoa ja samaistuttavia ovat useatkin hahmot jotka toteavat että ”ei tää vittu tuu onnistuu, mutta tehdään nyt silti” ja venyvät siihen että projekti saadaan hoidetuksi. Palkinto tästä? Ei mitään, seuraava sarja puskee päälle.

Shirobakosta jäi fiilis, että tekijöillä on ollut todella hauskaa tehdä sitä. Tämä välittyy suoraan katsojalle, Shirobakoa on todella hauska katsoa.