Animevuosi 2015

wiopQZY

Sarjoja tuli katsottua lähetystahdissa 34 kappaletta, mikä on sama täysin sama määrä kuin vuonna 2014. (2013: 44 kpl, 2012: 48 kpl, 2011: 42 kpl.) Nyt en voi syyttää muuttamista tai kiireitä töissä, ilmeisesti reilu 30 sarjaa on se minun tasoni ja huippuvuodet ovat takana päin. Ehkä animeteollisuus on tosiaan alamäessä ja vuodessa tulee 10 sarjaa vähemmän hyvää katsottavaa. Ehkä olen kasvanut ulos animesta tai muuttunut jääräksi, joka katsoo vain tiukasti mukavuusalueelleen sijoittuvia sarjoja ja muita sarjoja vain siksi, että pääsee haukkumaan niitä. Voisin koettaa selitellä, että katsoin 100 jaksoa Dragon Ballia ja Hunter x Hunteria, mutta shounenin maratoonaus ei korvaa airaustahdissa katsottavia sarjoja.

Vuonna 2015 tuli käytyä myös kaksi kertaa Japanissa. Siellä oli ihan kivaa, suosittelen muillekin. En koe, että Japanissa käynti olisi tehnyt minusta kovempaa animenörttiä, mutta toisaalta olisi kornia väittääkään, että lomareissun jälkeen tietäisi muuta kuin miten junakortti toimii. Erityinen animenörtti ei tosiaan Japanista nauttimiseen tarvitse olla, sillä Japani on varsin helppo lomailukohde siinä mielessä, että eksotiikkaa riittää, kaikki toimii eikä kukaan yritä kusettaa. Suurin harmin aihe on kiinalaiset turistit.

f3e5a12114353fecbb48e086068cb4283ef0ed44

Mutta se oleellisin eli vuoden anime on selkeästi Shirobako useastakin syystä, joista on vaikea sanoa tärkeintä. Oliko se se, että Shirobako oli ensimmäinen anime, joka tarjosi uskottavan kuvauksen työelämästä olematta silti tylsä? Vai se, että Shirobako sivisti katsojiaan animeteollisuudesta ja vieläpä laajasti, kun se ei tyytynyt kuvaamaan yhden animestudion elämää vaan viiden nuoren tytön kautta esitteli aihetta joka näkökulmasta? Tai ehkä se, että valtavasta hahmokaartista huolimatta homma pysyi kasassa, päätytöt olivat moe, muu animestudion väki muistettavaa ja erottuvaa ja sivuhahmotkin toimivat. Kaikki saivat tarpeeksi ruutuaikaa ja kaikilla oli omat ongelmansa ja murheensa. Shirobako olisi voinut mennä pahasti pieleen monessa kohtaa, hahmot olisi voitu lyödä yli, animen teko olisi vedetty leikiksi tai ylipäätään keskitytty johonkin asiaan liikaa ja joku olisi jäänyt kertomatta. Mutta ei mennyt, ja minun pitäisi varmaan järjestellä top9-listani uudestaan.

Muita maininnan arvoisia sarjoja, jotka siunasivat meitä läsnäolollaan vuonna 2015 :

 • Himouto! Umaru-chan
  • Umarun hahmo tiivistää jotain olennaista ei vaan otakukulttuurista vaan ihmisistä yleensä
 •  Saekano
  • Parhaimpia haaremisarjoja mitä meille on koskaan tarjoiltu, lisäksi otakukulttuuria
 • Cross Ange
  • Sunrisen perseilysarjat ovat jo oma taiteenlajinsa ja tämä on niistä överein
 • Ore Monogatari
  • Parhaita shoujosarjoja mitä meille on koskaan tarjoiltu, hauska ja niin viaton
 • Shokugeki no Soma
  • Ruuanlaittoa shounensarjan elkein
 • One Punch Man
  • Näyttävää animaatiota ja hauskoja kohtauksia

Mangasta mainittakoon Boku no Hero Academia joka näytti kyntesä vuonna 2015 ja on uuden sukupolven shounen sarjojen toivo.

ec3e361234021a2a7f58a42ef5d1d5be56b77cff

Bonuksena vuoden parhaita anisongeja fiilistelyyn:

Subete ga F ni Naru:  KANA-BOON – TALKING

Mobile Suit Gundam Iron Blooded Orphans:  MAN WITH A MISSION 『Raise your flag』

Overlord: O×T – Clattanoia

Death Parade:  Bradio – Flyers