Kevät 2016 Päätös

Hyvät

 • Joker Game
 • Kiznaiver
 • Flying Witch

Keskinkertaiset

 • Sakamoto desu ga?
 • Space Patrol Luluco
 • Concrete Revolution
 • Gakusen Toshi Asterisk 2

Huonot

 • Koutetsujou no Kabaneri
 • Mayoiga
 • Haifuri

Jatkavat

 • Macross Delta

 

1a6029f4e8357d7e8ce630b4af1ca764b358336f

Joker Game yllätti Viikon Vakooja -meiningillään, kun ensimmäiset jaksot lupailivat pidempää ja syvällisempää juonikaarta. En valita, Joker Game oli täydellinen tarjoillessaan viihdyttävän ja tyylikkään viikoittaisen rikospähkinän. Jaksot olivat myös sopivan vaihtelevia, kun välillä agenttipojut olivat pääosassa ja välillä pyörähtivät ruudussa vain jakson lopussa. Harmi vain, ettei näistä saanut mitään kokonaiskuvaa tai yhdistettyä niitä Japanin sotaponnisteluihin, lievätkö jaksot olleet edes kronologisessa järjestyksessä. Erityistä plussaa siitä, kuinka kyyninen asenne sarjalla oli Japanin armeijaa ja ehkä koko elämää kohtaa. Tyylikkäät herrasmiehet tekemässä tyylikkäitä asioita herrasmiesmäisesti uppoaa itseeni aika täysillä, joten Joker Game oli heittämällä kauden paras sarja.

Kabaneri oli kirjaimellinen junarikkoanime. Älkää katsoko paitsi jos on ihan pakko saada jotain aivot narikkaan -roskaviihdettä. Ilman Munmeita tämä sarja olisi ollut suoraan dropattujen roskakorissa. Kabanerillä on kyllä paikkansa roskaviihteessä, sillä se ei ole haaremiroskaviihdettä niin kuin Asteriskin kakkoskausi, joka oli ykköskautta ehkä hitusen parempi, koska toimintaa ja kunnon tappeluita oli enemmän. Joku pääjuonikaarikin sarjassa kai oli.

Mayoiga on varmaan huonoin anime vuosiin mitä olen katsonut. Oletin kauhumurha-animeksi, mutta sitten kun ketään ei murhattukaan ja saimme vain henkeviä puheita kliseisistä aiheista kuten menneisyyden kohtaamisesta, niin Mayoiga olikin vain paha kusetus. Traagiset menneisyydet eivät olleet kovin traagisia, päähahmojen suorastaan naurettavia ja sivuhahmoille ei sitten ollutkaan aikaa. Eikä sitä kauhuakaan ollut. Hahmot olivat kahta lukuun ottamatta huonoja, ja olisin halunnut nähdä kaikkien kuolevan, mikä olisi oikeastaan ainoa oikeutus tämänkaltaisen sarjan olemassaololle.

Haifuri – laivalla piti olla kivaa, mutta ei voi olla kivaa kun kapteeni on ihmisperse. Älkää katsoko.

Space Patrol Lulucoa voi kuvata kai parhaiten sivistyssanalla random. Selkeästi studio Triggerin oikea anime tällä kaudella oli Kiznaiver, ja Lulucossa oli kivaa hassuttelua, jossa pääosassa oli sekasikiö kaikista Triggerin tekijäporukan aikaisemmista animeista. Jonkinlainen aikuistumisriitti tai jotain, en tiedä.

b67e3af644ba4ad53f2bf8859d3528b9a1dc89c7

Kiznaiver olisi voinut olla ykkönen, mutta masokistihahmo oli ärsyttävä ja turha. Myöskään loppu ei vakuuttanut. Tästä huolimatta Kiznaiver oli hyvä sarja, masokistipojua ja päähenkilöpoikaa lukuun ottamatta hahmot olivat todella hyviä ja heidän suhteensa kehittymisen seuraaminen oli mielenkiintoista. Taustalla leijui sopivasti hullujen tiedemiesten salattu menneisyys, mikä myös varmisti, että sarja pysyi mielenkiintoisena. Pienellä hiomisella olisi voinut olla vuodenkin anime, mutta nyt jäi vain hyväksi sarjaksi, jonka katsomista tuskin kukaan katuu. Idea kivun ja lopulta tunteiden jakamisesta oli omaperäinen ja toimiva konsepti.

Sakamoto desu ga keskittyi vähän liikaa koulunpahisposse- ja koulukiusausjuttuihin, ja jotkut jaksot olivat niin kamalia, että piti skipata. Onneksi puhdasta kultaakin mahtui väliin. Täytti oikein hyvin kauden komediasarjan paikan, mutta en välttämättä menisi suosittelemaan, ehkä parin jakson verran.

Conrecete Revolutionin kakkoskausi ei toimittanut. Ykköskauden aikaskippailu piti mielenkiinnon yllä, mutta kakkoskaudessa ei samaa vetotekijää ollut, niin sarja jäi oikeastaan katsomatta. Näistä selkeästi super sentaihin pohjautuvista sarjoista pitäisi kirjoittaa erillinen blogaus, mutta en jotenkin pääse tähän genreen ollenkaan sisälle sillä kaikki viimeaikaiset Active Raidit ja Samurai Flamencot eivät innosta. Olisi kai pitänyt viettää lapsuus telkkaria tuijotellen Japanissa. Concrete Revolution on näistä kaikista selkeiten menneisyyden traumojen työstämistä, kun opiskelijamellakat ovat isosti esillä.

a28d9eea3365bca67e72978f146f0a2ee914105c

Flying Witch oli aivan kerta kaikkiaan ihana ja mukava iyashikei-anime. Genren parasta antia, taikuus toi tarvittavan lisämausteen perus ruoka- ja kouluhommien lomaan. Ja japanilainen maaseutu nyt vaan on rauhoittavaa, tuli mukavat Non non biyori -vibat.

Macross Delta ei täytä edeltäjiensä saappaita edes puoliksi ja lisäksi siinä on kamalin ED ikinä. Ihan kivaa settiä sinänsä, mutta ei onnistunut luomaan fiilistä avaruusoopperasta. Parhaiten Delta onnistuu siinä, että se herättää fiilikset katsoa uudestaan Frontier. Saa olla todella hyvä jälkimmäinen puolisko, että Deltaa muistaa millään tapaa parin vuoden päästä.