Animevuosi 2016

Sarjoja tuli katsottua 35, joista 14 hyviä, 17 keskitasoa ja 4 huonoa. 14 sarjaa ei selvinnyt ensimmäisiä jaksoja pidemmälle. Yksi sarja enemmän kuin viime ja toissa vuonna, eli vuosi oli tämän suhteen normaali. Olisi hienoa päästä taas vuosiin, jolloin tahkosi yli 40 sarjaa vuodessa, mutta eihän tämä mikään kilpailu ole siitä, kuka katsoo eniten. Kausittaisten sarjojen ulkopuolella tuli katsottua vain pari sarjaa, ja Legend of Galatic Heroesin uudelleenkatsomiskierros on vieläkin kesken.

Mangaa tulee edelleen luettua ahkerasti, ehkä jopa enemmän kuin mitä katson animea. En pidä tästä kuitenkaan niin tarkkaa kirjaa. Erittäin hyviä sarjoja, joihin törmäsin vuonna 2016, olivat Helck ja Golden Kamuy. Ensimmäinen on varsin omaperäisesti tehty ihmiset vs demonit -asetelma. Golden Kamuy taas kertoo ainuista, Japanin alkuperäiskansasta Hokkaidolla. Muuten mentiin vanhoilla suosikeilla, ja tietysti tarttui muutama viihdemanga, joita ei kannata tässä mainita. Jäähyväiset piti jättää pitkäaikaiselle ystävälle Torikolle.

Vuonna 2016 tuli havaintojeni mukaan erittäin korkeatasoisia animeleffoja, mutta en ole näitä kerennyt katsastaa. Leffapuolelta jäi mieleen Anime-lehden ennakkonäytöksessä tarjoiltu Poika ja Peto, joka oli todella hyvä ja kannattaa katsoa, vaikka ei muuten niin paljoa animehommiin olisikaan suuntautunut. Hosoda-jäbän aikaisemmat leffatkaan ei ole hullumpia olleet, joten kyseessä voi olla tosiaan sen ”anime oli virhe”-tyypin paikalle hyvä täyttäjä. Myös normot tarvitsevat animea.

Vuonna 2016 tuli käytyä myös kolmannen kerran Japanissa. Kaksi ensimmäistä reissua meni aika lailla ihmettelyyn, mutta kolmas kerta toden sanoo, ja nyt alkoi päästä Japaniin jo huomattavasti enemmän kiinni. Yritän jakaa näitä kokemuksia tarkemmin myöhemmällä ajalla, mutta tässä yhteydessä on hyvä todeta, että Japani on ehdottomasti paras matkailumaa ja neljäs reissu on suunnitteilla.

Tänä vuonna en pysty nimeämään vuoden animea, sillä mikään sarja ei ollut tarpeeksi selvästi ylitse muiden. Tässä kuitenkin vuoden parhaimmat sarjat:

 • Mob Psycho 100
  • One Punch Man mutta vakavammalla otteella ja syvällisemmällä huumorilla
 • Gundam: Tekketsu no Orphans

  • Paras Gundam-sarja
 • Flying Witch
  • Parhaimpia iyashikei-sarjoja mitä meille tarjoiltu
 • Drifters
  • Hellsingin ultraväkivalta johon lisättynä historiallisia viittauksia
 • Hibike! Euphonium
  • Kaunein ja paras sarja toisiksi parhaimmalta animestudiolta
 • Kono Subarashii Sekai ni Shukufuku wo!
  • Paras isekai-sarja huumorimielessä. Isekai, eli kirjaimellisesti toinen maailma, eli sarjat joihin olen yleensä viitannut MMORPG-sarjoina

Ja menneen vuoden fiilistelyyn muutama OP&ED:

Maon Kurosaki – Vermillion 

Mob Choir – 99

Walkure – Hametsu No Junjou

miwa – Sharanran feat. 96 Neko

Yui Ishikawa – Time to go / Canaria’s Song

Bonus: Porter Robinson & Madeon – Shelter