Vahvimmat Japanin matkan suosittelut 2

Yleisvinkit eli esimerkiksi hyviä paikkoja ja kauppaketjuja, jotka löytyvät joka puolelta Japania. Ei todellakaan mikään kattava listaus vaan lista perustuu nimenomaan huolelliseen omakohtaiseen empiiriseen tutkimukseen.

Kauppaketjuja:

Animate

Animate on animekauppaketju, josta saa animekrääsää laidasta laitaan. Ketju on virallisen oloinen ja joka paikassa on päällisin puolin samat jutut, mutta valikoima vaihtelee yllättävän paljon kauppakohtaisesti, joten Animaten kiertely on aika vakiotoimintaa Japanissa.

Book-Off

Japanissa ei käsittääkseni ole kirpputoreja Suomen tapaan, tai ainakin sillä tavalla että tavallinen turisti niihin törmäisi. Ihmiset myyvät käytetyt tavarat liikkeisiin ja liikkeet eteenpäin, mikä nostaa tietysti hintaa, mutta toisaalta tavarat ovat hyväkuntoisia.

Book-Off on näistä puljuista näkyvin käytettyjen kirjojen ketju eli toimipisteitä löytyy ympäri Japania. Mangaa on hyllytolkulla, mutta lisäksi löytyy myös animea, pelejä, figuureja ja jossain toimipisteissä jopa vaateosasto. Book-Off on helpoin paikka tehdä hyviä löytöjä edullisesti. Itsellä tarttui varsinkin mangaa ja animea mukaan, ja hyvällä tuurilla voi törmätä taidekirjoihinkin. Halvaksi Book-Offia ei voi haukkua ainakaan figuurien kohdalla, mutta mangat lähtevät kolmanneksen halvemmalla kuin uutena.

Komehyo

Jos noudatit aikaisemmassa kirjoituksessa ollutta ohjetta ja lensit Nagoyaan, niin siellä kannattaa ehdottomasti tsekata Osun kauppakeskittymä. Siellä oli useita käytettyä tavaraa myyviä pikkuliikkeitä, mutta valitettavasti muistan vain Komehyon nimeltä. Komehyo myy käytettyä high-end -tavaraa, eli kelloja ja merkkivaatteita, ja on tavaratalon kokoinen pulju. Tax free löytyy, ja itselle tarttui mukaan varsin tyylikäs takki. Komehyolla on toimipisteitä myös muualla Japanissa.

UniQlo

Paikallinen H&M, jossa myydään ahkerien kiinalaisten tekemiä vaatteita.

Sunroute

Halvahko hotelliketju, jonka hotelleja löytyy joka paikasta ja hyvällä sijainnilla. Huonot lakanat ja muoviset vessat, mutta homma toimii.

Don Quijote

Halpa krääsäkauppa, josta löytyy kaikkea vaatteista elintarvikkeisiin. Japani ei ole ilmeisesti kuullut vielä niitä uutisia, että netti tappoi sekatavaratalokaupat. Hyvä paikka käydä pyörimässä ja tekemässä löytöjä, vaikka sieltä sitten tarttuisikin vain karkkia ja alkoholia mukaan.

Bic Camera

Elektroniikkaketju, josta löydät kaiken mahdollisen eletroniikan ja tietysti paljon muutakin. Täältä kannattaa käydä hakemassa myös dataliittymä-SIM-kortti, jotta se Googlemaps toimii kunnolla.

 

Ruokapaikat:

Yleensä kannattaa etsiä paikallisesta tarjonnasta jotain siistiä, mutta silloin kun ei jaksa ja pitää vaan saada jotain safkaa, mikä ei ole ylikansallinen mäkkäriä, Subwayta, KFC:tä, Burger Kingiä tai Pizza Hutia, niin tässä muutama eleven-only-safkaketju:

Lotteria

Paikallinen mäkkäri. Ei mitään ihmeellistä, mutta pikkunälässä Lotteriaan pystyi aina luottamaan ja sooseissa oli jotain maagista. Tarjosi myös kobe-härkäpurilaista, tosin tyyriiseen hintaan.

CoCo

Currymesta. Nopea, helppo ja halpa. Tuli käytyä ehkä liiankin monta kertaa, koska japanilainen curry eli ruskeakastike riisillä ja eri lisäkkeillä on vaan erittäin herkullista. CoCosta riippuen tarjolla oli myös hampurilaisia yms mättöä.

Torikizoku

Yakitori-ketju, jossa kaikki setit olivat 300 jeniä, eli halpaa ja yksinkertaista, eikä ollut sisäänpääsymaksua. Oli myös hienoja tarjouksia, kuten että haiboorun (viskiä soodavedessä) ostaja pääsee osallistumaan arvontaa jossa voi voittaa viuhkan tai kylmälaukun. Voitin viuhkan.

Saizeriya aka. Wagnaria

Perheravintolaketju, joka tarjoaa italialaistyylistä ruokaa eli lähinnä pastaa. Halpa kuin mikä, mutta ei mikään makuelämys. Turvallinen valinta ja kätevä varsinkin lounasaikaan.

 

Paikat:

Voin mennä takuuseen seuraavista paikoista ja hotelleista, sillä olen ne itse testannut. Hotellit ovat kaikki 100 euron hintaluokassa, mikä on itselle ollut helposti perusteltava hintataso, koska saman verran maksan hotelliöistä Suomessakin.

Tokio

Tokio onkin vaikea palanen kirjoitettavaksi, siitä on kirjoitettu aika paljon. Yamanote-junalinja kannattaa opetella, koska sillä pääsee kaikkialle ja sen avulla saa edes jonkinlaisen käsityksen Tokiosta.

Tokiosta kaikki tietänevät Akihabaran, eikä minulla ole sinne mitään erityisen salaisia menovinkkejä. Shibuyassa voi käydä katsomassa risteystä. Shinjukussa voi ihastella ihmismassaa ja Shinjuku Gyoen -puistossa kannattaa käydä, jos sinne sijoittuva Makoto Shinkain leffa on tuttu. Pandoja löytyy Uenosta, mutta kohtahan niitä on Suomessakin. Uenossa on eläintarhan lisäksi myös museoita, ja kuten aikaisemmin mainitsin, japanilaiset eläintarhat ovat ahtautensa vuoksi vähän surullisia suomalaisille.

Hotelleista Centurion Ikebukuro oli mukava, vaikka olikin täynnä kiinalaisia. Se oli hyvällä sijainnilla ja niitä harvoja hotelleja, joissa aamupala sisältyi hintaan. Aamupala oli tosin vain aamupalalippu alakerran kahvilaan, jossa olisi muutenkin voinut käydä syömässä. Ikebukurosta löytyy iso kauppakeskus Sunshine City, joka on animestakin tuttu, idolitytöt tykkäävät esiintyä sieltä. Myös Otome Road löytyy, eli naisille suunnattuja animekrääsäkauppoja. Ikebukurosta löytyy myös Nekorobi, jota voin lämpimästi suositella. Kissakahvilat toimivat Japanissa niin, että sinne mennään tunniksi hengaamaan, ja juomaa saa automaatista hakea jos nyt välttämättä haluaa. Nämä kaikki ovat Centurion-hotellista kävelymatkan päästä.

Hamamatsuchoussa Yamanoten varrella oleva hotelli osoittautui hyväksi löydöksi. Ei mikään laadukkain hotelli, ja sieltä joutui kävelemään asemalle suht pitkän matkan, mutta sisälsi aamupalan. Sijainti oli aivan loistava. Tokyo Tower, josta voi käydä vilkuilemassa kalliiseen hintaan ympäröivää Tokiota miljoonan muun ihmisen kanssa, oli kävelymatkan päässä, ja Comiketin tapahtumapaikalle Tokyo Big Sight vievä junalinja myöskin oli kävelymatkan päässä. Tämä on varsin hyvä etu, koska Comiket on todella tappotapahtuma varsinkin kesällä, ja ajatus parista junanvaihdosta tapahtuman jälkeen tuntuu pahalta.

Yokohama

Yokohamaan pääsee kätevästi Tokiosta ja sieltä löytyi ilmainen eläintarhakin, Nogeyama. Ilmeisesti kyseessä oli jonkin sortin tutkimus/opetuslaitos, koska eläimet oli tungettu vielä pienempiin häkkeihin kuin Uenossa. Onhan se hienoa päästä näkemään eläimiä läheltä, mutta ei se eläimistä tuntunut välttämättä niin kivalta.

Kissinpissin haistoi selvästi ahtaissa tiloissa

Nagoya

Nagoyassa parasta on siis se, että sinne saa halvalla ja hyvillä ajankohdilla lennot, ja että se on kätevästi keskellä Japania ja mahdollistaa JR Rail Passin hyötyjen + loman pituuden maksimoinnin. Tämä ei tarkoita, ettei Nagoyassa itsestään löytyisi nähtävää. Nagoyan linna on paras linna missä olen ollut, sopivan kokoinen ja väljä eikä täynnä turisteja. Parasta oli puutehdas, jossa tehtiin linnan entisöintiä ja josta sai puupaloja mukaan. Paikallinen selitti, että puun haistelu on Japanissa joku juttu, mutta en tiedä tarkempia taustoja.

Osun alueelle pääsee kätevästi metroilla. En ole ihan varma mikä oikea termi alueelle on, siellä oli pieniä liikkeitä laidasta laitaan kauppakadulla korttelitolkulla, ja näitä katuja oli kolme. Osusta löytyi vaikka mitä, myös animekrääsäkauppoja.

Royal Park Nagoya on muodostunut luottohotelliksi Nagoyassa. Kunnon kylpyhuone ja sentou ovat niitä, joita kaipaa minä tahansa päivänä, mutta varsinkin Japaniin saapuessa tai sieltä lähtiessä. Hotellille pääsee juna-asemalta maanalaista ostoskeskusta pitkin, ja samaisesta ostoskeskuksesta löytää tietysti kaupat ja ruokapaikat, niin reissu on hyvä aloittaa ja lopettaa Royal Parkilla.

Osaka

Osakan Remm Shin-Osaka on paras hotelli, jossa olen Japanissa ollut. Laadukas, kattosuihku yms. pientä luksusta, mutta ennen kaikkea sijaitsi Shin-Osakan juna-asemalla. Siis oikeasti juna-asemalla, astut asema-alueen porteista ulos ja kävelet 50m sisätiloissa hotellin hisseille. Kallis, mutta jollain ilveellä sain 100€ per yö. Parempaa sijaintia sai hakea, sillä JR Rail Passilla on oikeutettu menemään lentokenttäjuniin (Haruka) jotka normisti maksaisivat extraa. Tämä tarkoittaa sitä, että junissa oli istumapaikkoja ruuhka-aikaankin ja juna pysähtyi vain tärkeimmillä asemilla. Shinkasenit lähtevät myös Shin-Osakastam joten 20 minuutin matka Kiotoon on myös ihan mukava lisä.

Osakan Sakaissa sijaitseva japanilainen puutarha

Osakan linnan sijaan kannattaa mennä tsekkaamaan kofun eli jäätävän isoa hauta. Linna oli täynnä turisteja, mutta kofunin edustalla ei todellakaan ruuhkaa ollut. Tämä ei ole tosin ihme, koska kofuneihin ei pääse sisälle ja ulkopuolelta ihasteltuna ne ovat vain vallihaudan takana olevaa metsää. Kofunit sijaitsevat myös vähän syrjässä, mutta linnaa huomattavasti vaikuttavampaa on se, että keskellä asuinaluetta on täysin eristetty alue metsää.  Sakain alueelta löytyy myös kaunis japanilainen puutarha ja alueella on kiva kahvila (Iroha). Osakan linna on pahin turistirysä mihin olen törmännyt enkä suosittele sitä.

Osakan akvaario on hyvä vaikka suht hintava kohde vierailla. Harvoin elämässä pääsee rauskuja silittelemään. Yleensä japanilaiset eläintarhat ovat aika surullisia pienine häkkeineen, mutta akvaariosta ei tällaista fiilistä jäänyt.

Namba on Osakan Akihabara, joten sielläkin kannattaa käydä pyörähtämässä. Ei ollenkaan samaa kokoluokkaa, mutta sellaiseen itselleni uuteen juttuun törmäsin, että siellä oli kaksikerroksinen kauppa omistettuna pelkästään wallscrolleille. Vastaavaan en ole Akibassa törmännyt, mikä taitaa kyllä enemmän kertoa siitä, ettei ole tullut Akibassa tarpeeksi pyörittyä. Toisaalta Nagoyan Osustakin löytyi yksi kaupan kerros omistettuna wallscrolleille, joten olisi aika ihme, jos jostain Akiban sopukasta ei vastaavaa löytyisi.

Nara

Naran peurat ovat melkein jopa pakollinen kohde, jos Osakan suunnalla liikkuu. Varoituksena tosin, että peurojen ruokkiminen saattaa jättää traumat ja murskata mielikuvan kivoista ja söpöistä bambeista. Mutta elämässä pitää olla kokemuksia, ja 300 jenin investointi peurakekseihin on taatusti kokemus. Nara itsessään on myös erittäin kaunis paikka, museoita ja puutarhoja olisi löytynyt, mutta valitettavasti laajempi tutustuminen jäi väliin tappohelteiden vuoksi.

Kioto

Kuuluu oikeastaan Osakan alle, koska Kiotoon on nopeampi päästä Osakasta kuin useimmille Osakan juna-asemista. Kioton läheisyydestä löytyi kuitenkin kiva hotelli, Hotel Brighton City Kyoto Yamashina, joten Kiotossa yöpymistä voi suositella. Mukavasti syrjästi pöndellä, eli vartti Kioton pääasemalta, mutta kaikki tarvittava löytyi; aitoa paikallista tunnelmaa, kun juna-aseman lähettyvillä norkoili vakijuoppo, joka huuteli hakujiniä (valkoinen ihminen, lähes aina rasistinen termi vrt. gaijin). Hotellista tosin Wifi puuttui, mikä on aika merkittävä miinus, mutta kun Travel-SIM:in dataplan jylläsi, niin tämä ei ollut omalla kohdalla mikään ongelma. Huone oli iso, ihan suomalaista normaalia kokoluokkaa, ja kaiken kruunasi kunnon sentou saunalla, mikä teki tästä hotellista erittäin hyvän tukikohdan.

Kiotosta löytyvät myös Tripadvisorin ykköskohde ja lukuisat kerrat animessa kuvatut jutut eli nämä:

Fushimi Inari-taisha

Kannattaa sitten varautua urheilemaan jos haluaa vuoren huipulle kivuta. Linnoja ynnä muita maailmanperintökohteita myös riittää, mutta niihin perehtyminen jäi omalla kohdalle hyvin vähäiseksi. Nijon linna oli ihan kiva, mutta ei mikään pakollinen nähtävyys.

Hiroshima

Hiroshima oli erittäin mukava paikka, luultavasti kokonsa vuoksi. Alue ei ollut käsityskyvyn ulkopuolella ja sen hahmotti nopeasti. Tokiosta minulla ei ole vieläkään kunnon käsitystä kolmen reissun jälkeen, koska se on vain niin tajuttoman massiivinen kokonaisuus. Hiroshima tuntui mukavan rauhalliselta suurkaupunkien jälkeen. Kertoo myös paljon Japanista, että kaksi kertaa Helsingin kokoinen kaupunki tuntuu rauhalliselta maaseutukylältä.

Hiroshimassa ei junia ole ja ratikat jylläävät, mutta onneksi JR Passin omaavia kuskasivat turistibussit ilmaiseksi rautatieasemalta keskustan nähtävyyksille.

Animeluola

Okonomiyaki-paikka Momijitei aka animeluola. Lempinimi tulee siitä, että tenchou eli paikan pitäjä on kovanluokan animefani, mikä näkyy ravintolan sisustuksessa ja asiakaskunnassa. Sisäänkäynnillä tervehtii komea figuurikokoelma, sisäpuoli on tapetoitu animelle ja telkkarissa pyörii OP- ja ED-biisejä, jolloin olo on varsin kotoisa. Löytyy ylläri ylläri Animaten läheltä, ja tämä on oikeastaan ainoa tämän blogauksen paikka jota voi ylpeydellä suositella salaisena hittikohteena. Tosin ei sillä, turisteihin paikka on tottunut, sillä se löytyy Tripadvisorin suositteluista.

Hiroshimassa merkittävintä tietysti on atomipommi. Rauhanmuseo tai pikemminkin rauhanalue on erittäin vaikuttava, Hiroshiman pommihan niitti lähinnä siviilejä, koska miehet olivat bunkkeroituneena Tyynenmeren saarilla. Hiiltyneet koululaisten bentoboksit ovat aika pysäyttävä näky. Yllättävää oli myös se, että museossa luki varsin suorasukaisesti, että motiivi pommille oli, ettei kävisi toista Berliiniä. Odotin enemmän länsimaista historiaa mukailevaa näkemystä tai jenkkejä demonisoivaa kulmaa, mutta näyttely olikin varsin sodanvastainen. Näkemys johon on helppo yhtyä.

Miyajima

Jos JR Rail Pass löytyy taskusta ja olet eksynyt Hiroshimaan asti, niin reissu Miyajiman saarelle on ehdoton. Vuoristo-saari-meri-kombinaatio vaan toimii ja kaikki on kaunista. Saarena Miyajima on turistirysä ja se näkyy hintatasossa mutta myös tarjonnassa. Onneksi se on lähinnä japanilaisten eikä länkkäreiden turistirysä. Ero näiden kahden välillä on varsin huomattava, koska jälkimmäinen porukka yleensä törttöilee. Miyajimastakin löytyy peuroja, mutta ne ovat ihan vässyköitä verrattuna Naran peuroihin, enkä huomannut että niille olisi voinut ostaa samaan tapaan peurakeksejä kuten Narassa.

 

Täydennän tätä listaa, jos tai kun joskus käyn vielä Japanissa. Omassa mielessä ollut onseneita ja enemmän vuoria kun kaupungit alkaa olee koettuna.