Goblin Slayer

Kun joku asia on suosittu ja trendiaallon huipulla, se tuottaa kahdenlaista asiaa. Kopioita ja kritiikkiä. Molemmat kategoriat toivovat tietysti hyödyntävänsä suhdannehuippua edukseen, eikä toinen tapa ole toista huonompi. Kyseessä on laatukysymys. Kritiikki tosin vaatii vähän enemmän ajattelua, joten markkinoilla näkee enemmän kopiokategoriaan pohjautuvia.

Kopiokategoria koittaa erottautua jollain muka-näennäisfiksulla ja uniikilla asialla, kuten tuomalla älypuhelinelementin mukaan sarjaan tai sillä, että isekaimies onkin pahisten puolella. Kritiikkikategoria taas lähtee tuomaan uutta näkökulmaa asiaan, kuten miten olisi vaikka ravintolaliiketoiminta tässä maailmassa. Molemmista kategorioista saa sekä täyttä kuraa että hyviä sarjoja aikaiseksi.

Goblin Slayer on tietysti kritiikkisarjojen puolella. Luulitteko, että kun rekka ajaa yli, niin päädytte toiseen maailmaan missä kaikki on kivaa? Missä päähenkilö on kaikkivoipainen? No ei, isekai-maassa onkin paskaa ja kaikki on kamalaa. Edes pelin helpoimmat vastukset eivät ole helppoja, eivät edes meidän päähenkilölle, joka joutuu joka välissä mutapainimaan goblinien, pelin heikoimpien vihollisten kanssa.

Joku ehkä huomauttaa, ettei Goblin Slayer ole isekai-sarja, koska rekka ei aja päähenkilön yli. Jotkut sanovat myös, että 20 vuoden takaiset sarjat olisivat isekai-sarjoja. Tämä osoittaa lähinnä sekä laajemman että syvemmän ymmärryksen puutetta animesta, tai ehkäpä asioista yleensä, jos historiaa käydään määrittämään uusiksi nykytilan valossa tai että pikkuyksityiskohdat nostetaan pääsisällön yli. Rekka on mitätön yksityiskohta, sankarikiltaan rekisteröityminen ei.

Goblin Slayer päätyi otsikoihin myös yksityiskohtaisten väkivalta- ja raiskauskohtauksien takia. Nämä ovat olennainen osa sarjaa, jonka pointti on kritisoida yleensä niin kaunista ja ihanaa isekai-maailmaa, jossa hirviöt eivät lyö takaisin ja jos hirviöitä lyödään, niin ne muuttuvat taikapölyksi ja sankari etenee tasolta toiselle. Demonien ynnä muiden pahisten hyökkäyksiä rauhallisiin kyliin implikoidaan koko ajan isekai-sarjoissa, mutta niitä ei ikinä tapahdu, koska isekaimies ryntää apuun jumalvoimineen. Kritiikkisarja lähtee tästä lähtökohdasta, että mitä jos niin ei käykään tai isekaimies häviää taistelun. Ruokasarjojen kohdalla vähän luovemmin, että mitä jos kaikki oli väärinymmärrystä tai että tapelkaa vaan, mutta onhan teidän myös syötävä välillä. Komediasarjojen kohdalla käännetään asetelma kokonaan huumoriksi pois päin taisteluista.

Kannattaako Goblin Slayer katsoa? Tuskin, jos et ole katsonut muita isekai-sarjoja. Siinä valossa se näyttää vain halvahkolta väkivaltaherkuttelusarjalta, mikä on toki ihan validi syy jonkun asian katsomisille. Jos on tullut isekai-sarjoja kahlattua, Goblin Slayer on mukava raaka tuulahdus genreen. Manga on oikein kauniisti piirretty, animen taso on ok.