Animevuosi 2019

Animen katsominen tuntuu vakiintuneen tietylle tasolle, sillä lukumäärät ovat erittäin samoja viime vuoteen verrattuna (suluissa 2018). Armon vuonna 2019 kausisarjoja tuli katsottua 40 (41) kappaletta ja niistä 12 (14) listasin hyvä-kategoriaan. 15 sarjaa (14) piti jättää kesken muutaman ensimmäisen jakson perusteella.

Olen kirjoittanut näissä vuosiblogauksissa myös ennustuksia seuraavalle vuodelle, katsotaan osuivatko viime vuoden mietteet kohdilleen:

Vuonna 2018 Shounen Jump julkaisi uuden ”Big Threen” eli Naruton, Bleachin ja One Piecen korvaajat. Nämä sarjat ovat Chainsaw Man, Ne0;lation ja Gokutei Higuma. Nähdäkseni ainoastaan Chainsaw Man on näistä sellainen, josta voidaan kuulla vuonna 2019 jotain, mutta silläkään ei ole mitään mahdollisuuksia megasuosioon.

Ne0;lation ja Gokutei Higuma saivat kirveestä kun taas Moottorisahamies sai animelle vihreätä valoa. Yhtä oikeassa en ollut ennustuksen toisen puoliskon kanssa:

Saa nähdä nostavatko Dr. Stonen ja Yakusoku no Neverlandin animeversiot sarjoja cosplaysuosioon, mutta vähän epäilen. Luultavasti jatketaan samoilla vanhoilla Jumpin osalta. Ensi vuonna animensa saa hyvä kamppailulajimanga Kengan Ashura – ja vieläpä Netflixissä – joka on mielenkiinnon kohteena, mutta ei sekään mikään uusi Hajime no Ippo ole.

Dr. Stone ja Yakosuku no Neverland olivat toki suosittuja, mutta kuinka väärässä olinkaan, kun Kimetsu no Yaiba iskikin itsensä ihmisten sydämiin ja Jump-sarjojen kuninkuusluokkaan. Kengan Ashuran animen unohdin itsekin koska kukaan ei puhunut siitä…

Vuonna 2020 tullaan näkemään viimein otome-isekai -sarjojen nousu animen puolella. Miehet ovat rellestäneet mitä erinäisemmissä isekai-seteissä, ja nyt on aika heittää tytöt naisten keskiaikaiseen fantasiamaailmaan sijoittuvien haaremipelien pahiksen rooliin. Vastaavasti äijä-isekaiden määrä voisi laskea. Jumpista Jujutsu Kaisen on saamassa animen, mutta en usko että se kerää suurta suosiota, vaan Kimetsu no Yaiba jatkaa suosiotaan ensi vuonnakin. Netflixistä olen jauhanut varmaan vuosia, mutta lienee todistettu, ettei se tuonut mitään normoryntäyksiä tai nostanut huonoja sarjoja suosioon, eli siitä ei tarvitse enää puhua.

Mutta tärkeintähän on, että mikä sarja saa sen kirkkaimman kruunun tänä vuonna. Tämän vuoden paras sarja on haaremisarjojen kunnianpalautus, erittäin hyvillä tytöillä varustettu, mutta ennen kaikkea fiksusti ohjattu sisarusviisikosta kertova sarja:

Go-toubun no Hanayomessa ollaan saatu tyttöihin syvyyttä, ja ennen kaikkea tykkäsin siitä, että kun hahmo on kerran esitelty, häntä ei tyystin unohdeta, mikä on yleensä vikana, kun sarjassa on useampi kuin kaksi tyttöä. Ei ole kiva katsoa kun lempparityttö joutuu statistin rooliin.
Kunniamainintana Kemurikusa, joka toimii erittäin hyvänä esimerkkinä siitä, että kaikki on lopulta kiinni ohjaajasta, ei hahmoista. Kemono Friendsin kakkoskausi oli täyttä roskaa verrattuna ykköskauteen, koska ohjaajavaihdos. Tatsuki toisti Kemono Friendsin taian Kemurikusan kohdalla.

Ensi vuoden odotetuin animejuttu on tietysti Evangelion-leffasarjan viimeinen osa.