Blogi 10 wuotta

On kulunut tasan 10 vuotta siitä kun aloin blogaamaan. Ensimmäisen blogauksen aloitussanat kuuluivat:

En yleensä blogaa, koska en ole liekehtivä faggotti

Miksi näin? Koska olin harrastanut animea siihen asti lähinnä 4chanissa, jossa kaikkea ns. nimihomoilua eli jopa pseudonyyminä esiintymistä halveksutaan. Olen edelleen tätä mieltä, tärkeää ei ole kuka sanoo, vaan mitä sanotaan. Tästä syystä myös nykyinen lautakulttuuri esim. ylilaudalla on paskaa: ajattele omilla aivoilla mitä sanotaan äläkä mene upvotejen perässä niin kuin mikäkin redditter. 

Tämä blogi tulee siis käsittelemään japanijuttuja ”syvälliseltä” kannalta, ja luultavasti hyödynnän surutta psykologiaa, filosofiaa, yhteiskuntapolitiikkaa, taloudellista ja muuta yleistietämystäni sekaisin tässä.

Onnistuinko tässä? Alkuaikoina ehkä kyllä. Viime vuosina en juurikaan. Miksi? Ei suinkaan siksi että yleistietämykseni aiheista olisi heikentynyt. Päinvastoin, psykologia-tagattujen kirjoitusten määrä lähti laskuun sen jälkeen kun suoritin yliopistossa psykologian sivuaineen tutkinnon kun luin psykologiaa enemmän kuin koskaan. Olinko jotenkin epäsivistynyt kun lähdin blogaamaan? Paha sanoa, olin vastavalmistunut diplomi-insinööri, jolla oli liikaa vapaa-aikaa laajentaa tietämystään kulttuurin saralle. Luultavasti useampi vuosi elämää ja lisäopiskelua lisäsi sen verran ymmärrystä, että asiat ovat monimutkaisia ja vaikeita, jolloin alkuaikojen kärkkäät ja yksinkertaistavat blogaukset eivät enää tuntuneet jatkossa mielekkäiltä kirjoittaa.

Moni luultavasti poistaa tässä vaiheessa vanhat syntinsä, mutta itse en tähän ryhdy. Monen asian sanoisin nyt eri tavalla, mutta entä sitten. Parhaan silloisen tiedon valossa ne on kirjoitettu. Moni sai myös blogauksista jotain. Oli se sitten oivallus että animea voi harrastaa syvällisesti. Tai että anime voi harrastaa korkeamman kulttuurin kyljessä, tai että animea katsovat muutkin kuin lapset ja työttömät.  Tai ehkä erilainen coniraportti loi kiva fiilistä. Saako näistä kukaan enää nykyään mitään? En tiedä, mutta oma turhamaisuuteni on erittäin huono syy lähteä poistamaan yhtään mitään. Uudelleenkirjoittaminen? Ehkä.

 

Huomaan vanhoista blogauksista kanssa sen että lähdin useasti blogaamaan muiden käsityksiä vastaan, koska he olivat väärässä. Väärässä he ovat edelleen, mutta ei siitä kannata blogata ainakaan sen toivossa että mielipiteet muuttuisivat. Tiettyä velvollisuuden tunnetta pitäisi tietysti olla, että misinformaatio ei leviä ja erilaiselle ajattelulle on tilaa. Tässä myönnän että pitäisi tsempata, moni ajattelee valtavirtaa vastaan, mutta ei löydä sille sanoja tai ei uskalla lähteä “auktoriteetteja” vastaan. Blogini saattoi tarjota tälle porukalle jotain. Ja jos otetaan joku moderni youtube animevblogaaja, niin en tiedä mistä edes aloittaa, mikä kaikki siinä on pielessä. Noh, ei ainakaan tienestit, eikä sekään väärin ole että tekee viihdettä.

Voinen laskea itseni jo konkariksi tässä vaiheessa. Konkarin pitäisi vastata kaiketi kysymyksiin: Mikä on animen nykytila? Mikä on animeskenen nykytila?

Yhtä pilalla kuin 10 vuotta sitten. Älkää laittako joka vuosi sitä postausta että anime/animeskene/kaikki on kuollutta ja paskaa ja ennen oli kaikki paremmin. Ei ollut.

Mutta jos palataan ensimmäiseen blogaukseeni, niin mikä oli se syy miksi lähdin blogaamaan.

Ani.mu blogit ovat suurin osa jotain adfads joissa näkökulmat ovat rajoittuneita ”kliiniseen” analyysiin tai käsittelevät cosplayta eikä niissä huudella edes tarpeeksi meemuja

Se oli lyhyesti sanottuna siis se, että nykytila oli paskaa, ja uskoin voivani tehdä asiat paremmin. Eli jos joku on pilalla niin se, että nuorisosta ei ole tekemään asioita paremmin.

Se mistä haluaisin jatkossa blogata ei niinkään ole ehkä  “pseudoälykästä perseilyä” mistä uhosin 10 wuotta sitten vaan enemmänkin tuttuja kausiblogauksia, joista on tullut itselle tärkeä rutiini, sekä Japanin matkailu josta nauttiminen ja optimointi muodostuu kerta kerralta tärkeämmäksi. Luen myös japanilaista kirjallisuutta, mutta jostain syystä en saa aikaiseksi blogata niistä, vaikka suomennoksen saaneet teokset ovat olleet aivan loistavia ja haluaisin levittää niiden ilosanomaa.

Osa nauttii myös blogini kuvituksista. Ne ovat ovat safeboorusta ja hashin löytää kuvista, mutta tässä blogauksessa on 10 vuotta sitten tallennettuja animekuvia arkistoista eli lähinnä 4chanista.