Kuinka warettaa animea laillisesti

Otsikko on puhdasta kävijähuorausta. Koska voin. Tämä juttu käsittelee RAHAA eli sijoittamista.

Moni varmaan tietää, että elämme kapitalismin maailmassa, jota paha raha pyörittää. Keskeinen teema on omistus. Raha tuottaa lisää rahaa mm. arvon nousun ja osinkojen muodossa. Moni ei kuitenkaan tätä harrasta vaikeuden, riskin tai jonkun muun turhan syyn takia. Mitä tekemistä tällä on japanijuttujen kanssa? Jos olet tämän alan ihmisiä, ei riitä pelkkä animen kulutus, bushido-koodi ja teeseremoniat osoittamaan rakkauttasi Pyhää Maata kohtaan. Sinun tulee OMISTAA nippon yrityksiä. Otsikon heikko logiikka perustuu siihen, että jos omistat animestudion osakkeita, voit nostaa osinkoja yrityksestä animen muodossa. Tai ajatella, että ”oman firman kamaa”, niin itseltähän siinä vaan varastaa.

Mutta eikö rahojen sijoittaminen tunneperäisesti ole tyhmää? Siitä voi olla monta mieltä. Kannattaa toki uskoa sijoitusneuvojia, jotka kehottivat ostamaan Nokiaa kun sitä sai ”tosi halvalla 10 eurolla”. Osta Olvin osakkeita, koska tykkäät kaljasta.  60 % tappion sijasta sinulla on 120 % tuotot (2 vuoden arvot).

”Mut mul on tätä tosi kivaa Nordea Japani kasvu rahastoo ^_^” Rahastot ovat erittäin hyvä vaihtoehto jos on liikaa rahaa ja on laiska. Köyhän sen sijaan pitää itse sijoittaa rahansa. Rahastoissa kusee erittäin moni seikka, josta suurin lienee rahastonhoitaja eli pankinjohtajan velipoika ruotsinkielisellä sukunimellä, joka vetää omansa pois. Tässäkin on se hauska puoli, jos salkun arvon laskee niin eihän se meidän Nybergin vika ole, markkinat on laskussa ja olisi epäreilua rangaista miestä huonosta globaalista markkinatilanteesta. Bonukset tilille! Salkku nousussa? Helvetin hyvää työtä Nyberg, kyllä sä olet eri taitava näissä hommissa. Bonukset tilille!  Sen lisäksi että Nyberg vetää välistä, ansaitusti tai ei, kannattaa muistaa kuka suositteli tätä kivaa rahastoa sinulle. Kassaneitejä yllättäen palkitaan siitä, että he saavat myytyä Nordean sijoitustuotteita asiakkaille. Rahastot saattavat olla aivan helvetin sekaisesti tehty merkintäsäännöillään, muilta ehdoiltaan ja ylipäätään sisällöltään, varsinkin jos kyseessä ei ole puhdas osakerahasto. Yleensä kannattaa tietää mitä ostaa.

Miten sitten hankkia järkevästi omistusta Japanista? Joko suoraan ostamalla Japanin pörssistä tai ostamalla ETF-rahastoja. ETF on yleensä samankaltainen kuin osakerahasto, jossa on useiden eri yritysten osakkeita jollain periaatteella. ETF käydään kauppaa niin kuin osakkeilla, niissä ei ole pimeitä merkintäsääntöjä. Lisäksi niiden hallinnointikustannukset ovat huomattavasti (Esim. Japani tapauksessa 50%) halvempia kuin rahastoissa. Suomalaiset pankit eivät tarjoa mahdollisuutta käydä kauppaa Japanin pörssissä. On siis tyydyttävä ETF-rahastoihin. Olen köyhänä miehenä Nordnetin asiakas, joten tsekataan esimerkki tapaus sieltä:

Alueeksi valittu Japani ja pörssiksi Deutsche, jotta välttyy valuuttakaupoilta, vaikka ei niissä sinänsä mitään hankalaa ole. Painamalla Osta nappia saat ostettua kyseistä tuotetta, kunhan joku vain myy. Ei kovinkaan paha rasti. Tietty esivaatimuksena pankin asiakkaaksi liittyminen ja rahan siirto tililtä toiselle. Mitä noista kaikista sitten pitäisi ostaa? Rajaan liikkeellelaskijaksi iShares, jolla on kivat suomenkieliset sivut ja katson sieltä MSCI Japan SmallCap (IUS4) , joka tarkoittaa, että ETF sijoittaa MSCI indeksissä noteerattuihin pieniin yhtiöihin. Nikkei ETF sijoittavat Nikkei indeksin perusteella jne. Animestudiot varmaan ovat aika pieniä, ovatkohan edes pörssissä. Listaus mitä kaikkia yhtiöitä omistat(välillisesti) kun ostat tuota IUS4(ISJP):

http://fi.ishares.com/fi/rc/tuotteet/ISJP/kaikki-omistukset/1306911600000/false

Mitäs tuttuja löytyykään, tosin etsiminen on suht perseestä koska globaalisuus ja brändit:

  • AVEX GROUP HOLDINGS: Musaa melkoinen kasa
  • COCA-COLA CENTRAL: Fuck you Blue Rose
  • MEGMILK SNOW BRAND: Luin jo että MEGAMILK
  • MOSHI MOSHI HOTLINE: Joskus osaketta kannattaa ostaa ihan nimen takia
  • NISHI-NIPPON RAILROAD: Alfa-juna? ;_;
  • TOEI CO: Fuck yeah, Dragon Ball.
  • TV ASAHI: Täältä tulee muuten animea
  • UNIVERSAL ENTERTAINMENT CORP: Onko tämä nyt Geneon vai ei?

Boostaat anime-elämystäsi noin 20% kun spottaat omia yhtiöitäsi samalla kun katsot animea. Vähä niin kuin vedonlyönti MM-finaalista tai ylipäätään mistä tahansa. Sitä on enemmän osallisena.

(Hyviin tapoihin kuuluu mainita omista omistuksista, jos niistä huutelee: En itse omista kyseistä Japani ETF, mutta omistan 4 muuta ETF tuotetta eri liikkeellelaskijoilta. Omistan Olvin ja Nokian osakkeita. Nämä eivät ole sijoitusneuvoja, muuta kun älkää nyt helvetti rahastoihin laittoko rahojanne.)

Muistinko mainita, että osakesijoittamisella tekee massia?

Parit lähteet etten taas ihan paskaa höpise:

http://www.valistunutsijoittaja.com/

http://www.talouselama.fi/sijoittaminen/tasta+sijoitustuotteesta+pankkisi+vaikenee/a167737