Rahanvaihto, netti yms

Rahanvaihto:

Luottokortilla maksaminen on tietysti paras tapa, jos ei halua kurssivaihdoksissa mennettää rahaa. Mutta Japani on vahvasti käteismaa ja japanilaiset itse suosivat käteisellä maksamista. Huom. Japanissa pätee sama kuin muuallakin, jos luottokortilla maksaessa kysytään millä valuutalla maksat, maksa aina paikallisella. Paikallinen kurssi on edullinen MasterCard/Visa-kurssi, kun taas euromääräinen on paikallispankin ties-mikä kurssi.

Parhaan käteisvaihto kurssin saa Japanissa pankeilta. Iso tukku euroja taskuun ja lentokentältä löytyy kätevästi pankkien rahanvaihtopisteitä. Toiseksi paras tapa on nostaa rahaa postien tai konbinien (paikallisten R-kioskien) automaateilta. Tässä on hyvä kurssi, mutta nostopalkkiot verottavat kurssia jonkin verran ja kannattaakin nostaa mahdollisimman isoja summia. Kolmanneksi parasta tapa on vaihtaa Forexilla Suomessa. Huonoin tapa vaihtaa rahaa on kaupungeista löytyvät eri näköisesti iso kylttiset rahanvaihtopuljut, joissa on näkynyt välillä melkoisia ryöstökursseja. Huonoa on myös Suomen päässä lentokentällä vaihtaminen. Japani on räikeä poikkeus sääntöön että älä ikinä vaihda lentokentällä rahaa ellei ole ihan pakko, sillä Japain lentokentillä operoivat pankit rahanvaihtopuljujen asemasta.

Internet: 

Japanissa on paljon ilmaisia wifejä, mutta hädänhetkellä niitä ei tietenkään löydy. Valittavana on kaksi päävaihtoehtoa: WiFi-mokkula tai dataSIM-kortti. Näistä SIM-kortti on se parempi, koska hädänhetkellä haluat varmaankin juuri siihen matkakumpaniisi yhteyden, joka voi olla haastavaa kun wifi-mokkula on jomman kumman mukana. Lisäksi SIM-kortin palauttamisesta ei tarvi huolehtia. SIM-kortteja löytyy joka lähtöön ja niitä saa joka paikasta: automaateilta lentokentältä ja elektroniikkakauppojen hyllystä. Kannattaa tsekata minkä sim-kortti kännykässäsi on, vaikka se taitaa olla melko varmasti nano. Data-SIM valikoima on laajentunut selvästi viime vuosina, koska turistien määrä on lisääntynyt ja Olymppialaiset ovat tulossa. Dataa löytyy kahta pääluokkaa: ajallista ja määrällistä. Ajallinen on voimassa 7/14/21 päivää ja sisältää usein päivittäisen datakaton, jonka jälkeen nopeus hidastuu. Määrällisessä on 1/2/4Gt raja ja pitkähkö voimassaoloaika. Reissun pituus antaa parhaimmen vihjeen kumpi sopii sinulle. Mutta jotta ei olisi liian helppoa niin joihinkin datasimmeihin sisältyy ilmeisesti wlan tukipisteiden käyttömahdollisuus, mikä säästää dataa. Itse olen ostanut reilun kahden viikon reisulle Japan TravelSimiä 2Gt rajalla, niin ei ole tarvinnut netistä huolehtia. Sim-kortin ”asentamisen” jälkeen pitää käydä vähän asetuksia ronkkimassa, mutta siihen on hyvät ohjeet korttien mukana.

Ylläoleva oli tilanne 2015-2018. Ilahduttavasti ainakin Elisa tarjoaa nykyään eli 2019 matkapakettia yritysliittymiin 20€/1Gt/14päivää hintaan, jonka on varsin kilpailukykyinen ja kätevä vaihtoehto. Verkkokin kuuluu joka paikkaan, mikä ei ollut muuta vuosi sitten tilanne.

Ravintolat&kahvilat:

Japanissa sopivan ruokapaikan löytäminen on erittäin helppoa, sillä annoksista on yleensä muoviset malliannokset näyteikkunoissa.

Japanin erikoisuus on, että tilauksen jälkeen kuitti tuodaan pöytään, joko johonkin näppärään erilliseen kuittilokeroon tai sitten alustan päällä väärinpäin käännettynä. Poistumisen koittaessa kuitti käännetään ympäri ja pöytäseurue kerää kolehdin kasaan, jonka jälkeen siirrytään kuitteineen ja rahoineen oven suussa sijaitsevalle kassalle maksamaan. Kuitin tuominen pöytään on taas normaalia jopa vähän hienoimmassakin paikoissa, vaikka niissä luultavammin lasku tilataan ja tuodaan normaalisti pöytään. Pikaruokapaikat ovat pikaruokapaikkoja, niissä tilataan ja maksetaan kassalle.

Toinen erikoisuus on, että ravintolan eteisessä on tilausautomaatti, jossa valitaan tuotteet ja maksetaan ne, jonka jälkeen kiikutetaan saadut lippuset tarjoilijalle. Tämä on yleensä vain halvimmissa paikoissa, mutta on ihailtava tapa säästää henkilökuntaa rahastamisen monimutkaisuudelta. Lisäski etenkin kaiten-sushi eli liukuhihnasushimestoissa on tabletti jolla tilaukset hoidetaan, mutta niitä näkyy myös muuallakin. Näissä ei ole mitään sen erikoisempaan, paitsi englannin kielinenkin tarkoittaa yleensä vain noin puoliksi englannin kielistä menuuta. Jossain liukuhihnamestoissa on hieno automaatti johon sushilautaset pudotetaan ja lasku tulostuu automaattisesti.

Hotellit

Hotelleista ei ole paljoa sanottavaa, ne ovat varsin peruskauraa ja pieniä. Kapsellihotelleja ja muita erikoisuuksia en ole kokeillut. Suurin koettelemus on yleensä ilmastointilaitteen säätäminen. Aamupalaa ei tarjota, mutta hotelliaamupalat ovat muutenkin Suomen erikoisuus. Jos hotelli tarjoaa aamupalaa, se on luultavasti hyvin pieni muotoinen kahvi/tee ja paahtoleipä tai kuponki läheiseen ravintolaan, jossa saa toki kunnollisen aamupalan. Jetlagin vuoksi on kuitenkin hyvin aamuisin nälkä. Hoteleissa on aina tarjolla kertakäyttöhammasharja, -kampa ja -partahöylä, mutta yllättäen nämä eivät hirvittävän laadukkaita ole ja hirveätä tuhlausta, mutta periaatteessa Japaniin voi lähteä ilman hammasharjaa.

Erikoisempaa löytyy jos menee ryokaniin, mutta niistä kannattaa lukea Kyushuu-osiossa.

Joukkoliikenne

Maailman toimivinta. Lue railpass-osio matkan suunnittelussa.  Ja vaikka ei railpassia hommaisi, ja vaikka hommaisitkin, niin hanki suica-kortti, jolle ladataan arvoa ja vilautetaan porteilla. Käy niin juniin, metroihin ja busseihin sekä automaatteihin että kaupoissa. Joukkoliikennettä on erittäin paljon tarjolla, mikä tuntuu aluksi aika ylivoimaiselta ja varaa aikaa reittien ihmettelyyn. Kuulutukset ovat kaikkialla vähänkään kaupungin oloisessa englanniksi samoin kuin näyttötaulut, joten mitään hätää ei sinänsä ole.

Taksit

Uber palvelee Japanissa, joten en ole onneani lähtenyt koittamaan perinteisellä mallilla, jossa on aina pieni hiki päällä että sanoinko osoitteen oikein, mihin tämä tyyppi oikein ajaa ja paljonko se tästä aikoo oikein veloittaa.

Tax Free: 

Japanissa on kauppakohtainen TaxFree ja siitä ilmoitetaan yleensä isosti. Sääntönä on että pitää ostaa yli 5000 jenillä eli vajaalla 50 eurolla Kaupassa saat joko suoraan kassalla 10% alennuksen tai sitten kiikutat kuitit ostoksista erillisille tax free pisteelle ja saat kahisevaa kouraan. Ostoskeskuksissa otetaan 1,5% käsittelykulusummasta pois. Ja huom huom, jokainen kauppakeskuksen kauppa ei välttämättä kuulu taxfree-systeemiin, ja kauppa saattaa olla myös itsenäinen kauppakeskuksen tax-free pisteestä. Jos kauppakeskuksessa on yhteinen tax-free piste, voi 5000 euron rajan keräillä vaikka 10 eri kaupasta 500 yeniä. Taxfree on järkeistynyt erittäin paljon Japanissa viimeisen viiden vuoden aikana.

Ostotkuitit lyödään passiin kiinni ja ne ”tarkistetaan” maastapoistuessa. Välillä ohjeissa on kirjoitettu että sinun pitää tullissa esittää ostetut tavarat, mutta tämä ohje tarkoittaa että sinun pitää viedä tax free tavarat maasta pois, et saa jääeenmyydä niitä Satoshille tai dokata joka ilta verovapaata viinaa. Tullissa on mahdotonta esittää ostetut tavarat, sillä se sijaitsee baggage dropin ja turvatarkastuksen jälkeen. Tulli tarkoittaa rauhallista virkamiestä, joka nojailee pöytään kun irroitat itse passistasi kuitit ja heittelet ne laatikkoon. Suomen tulliakaan ei kiinnosta mitä olet puuhaillut, koska et kovin suurta veropetosta pysty tekemään parilla matkalaukullisella tavaraa. Lainkuuliaisena sakea saa tuoda 2 litraa, viiniä ja olutta enemmän kun viitsii raahata.

Blogaukset ekoilta reissuilta, saattavat sisältää vanhentunutta tietoa, mutta voi lukea fiilistelyn vuoksi :

Ensimmäiseltä matkalta

Ensikertalaisen havaintoja Japanista. Lennot, majoitus, raha, miten selvitä.

Kolmannen matkan jälkeen

Pitkälti samaa asioita koskevia eli yleisiä asioita Japaniin menosta, mutta tarkemmin ja päivitetyin tiedoin.