Animevuosi 2022

Sarjoja tuli katsottua 25 kappaletta, joista hyväksi listasin 13. Katsottujen sarjojen määrä oli 4 vähemmän kuin viime vuonna, mutta viime vuonna listasin hyviksi vain 10. Mielestäni vuoden animetarjonta oli varsin kelvollinen. (Hyvät sarjat koottuna blogauksen lopussa.)

Viime vuoden ennustus oli:

Mitä ensi vuodelle? En tiedä, yksikään uusi Jump-sarja ei ole hirveästi innostanut. Mitään megatrendiä ei ole havaittavissa, isekai-tuotanto on tasaista eikä mikään uusi genre nosta päätään. Yksi kovimmista manwhoista, Solo Leveling, päättyi tällä viikolla, ja näkisin mieluusti siitä animen, tai miksei myös korealaisten itsensä tekemän sarjan. Korea- ja kiina-animen nousua on kuitenkin ennustettu jo vuosikausia, niin en ehkä siihen lähde. Paitsi jos? Japani on ollut surkea ja rasistinen koronalinjauksissaan, jolloin ehkä tähti lähtee laskemaan.

Sole Leveling on saamassa animensa tänä vuonna. Samoin 2021 ennusteessa toivoin Mashlen saavan animensa, ja sekin on nyt tulossa. Luen nykyisin enemmän manwhaa kuin mangaa, koska manwha tuntuu raikkaalta ja tykkään juustoisista päähenkilöistä huijauskoodeilla. SSS Class Suicide Hunter, Omniscient Reader’s Viewpoint, Reincarnation of The Suicidal Battle God on vaan kamaa joka uppoaa hyvin, kunnon hömppäviihdettä. Mutta saa nähdä toimivatko nämä animemuodossa.

Mitä tänä vuonna tapahtuu? Ainakin One Piece -leffa tulee elokuvateattereihin. Mutta onko tässä mitään ihmeellistä, että Finnkino näyttää hyviä animeleffoja, kun jo 2021 vuoden paras anime Kimetsu no Yaiba -leffa tuli katsottua elokuvateatterissa? Japanin koronasulku ei näytä tappaneen innostusta maahan. Valitettavasti en pääse elämäntilanteeni vuoksi lähtemään tarkastamaan, miltä koronan jälkeinen Japani näyttää. Vieläkö löytyy halpoja business-hotelleja missä majoittua vai ovatko salarymanit etätöissä? Onko ravintolatarjonta samaa kun etätyöpäivän jälkeen ei lähdetäkään aftereille? Conit lähtivät viime vuonna taas käyntiin ja jatkuvat tänä vuonna ilman koronakuumotuksia. Suomen animeharrastaminen lienee siis turvattu.

Vuoden animesta kirjoitin 2019 tammikuussa:

“Vuonna 2018 Shounen Jump julkaisi uuden ”Big Threen” eli Naruton, Bleachin ja One Piecen korvaajat. Nämä sarjat ovat Chainsaw Man, Ne0;lation ja Gokutei Higuma. Nähdäkseni ainoastaan Chainsaw Man on näistä sellainen, josta voidaan kuulla vuonna 2019 jotain, mutta silläkään ei ole mitään mahdollisuuksia megasuosioon.”

Olin tässä hyvin väärässä. Sarjasta tuli megasuosittu. Manga oli aika rosoinen ja epätyypillinen, eikä ollenkaan seuraavan iso shounen-sarjan tuntuinen. Se kuitenkin löysi paikkansa ja kohderyhmänsä. Mutta Chainsaw Manin anime oli aivan loistava. Otettiin lähdemateriaalista kaikki irti eikä jarruteltu, vaikka syytä jarrutteluun olisi ollut varsin helppo löytää väkivaltaisesta ja seksuaalisesta alkuteoksesta. Oman näköinen ohjaus kruunasi animen.

Lista muista hyvistä animeista jos kaipaat katsottavaa:

 • Ousama Ranking
 • Kimetsu no Yaiba: Yuukaku-hen
 • Akebi-chan no Sailor Fuku
 • Sono Bisque Doll wa Koi wo Suru
 • Spy x Family
 • Kaguya-sama wa Kokurasetai 3
 • Paripi Koumei
 • Made in Abyss: Retsujitsu no Ougonkyou
 • Youkoso Jitsuryoku Shijou Shugi no Kyoushitsu e 2
 • Lycoris Recoil
 • Gundam Suisei no Majo
 • Cyberpunk Edgerunners (Hyvä myös normoille)