Anime ja Tosirakkaus/Se Oikea

Tuolla toisaalla sivuttiin animea ja rakkautta, tai pikemminkin minkälaisen kuvan anime antaa rakkaudesta. Yllättäen, niin kuin oikeastaan kaikki viihde, animekin hehkuttaa tosirakkautta eli sitä Ainoaa ja Oikeaa. Usean tytön pyörittämisestä tulee paskaa, BAD END odottaa jos erogessa/dating simissä valitset reitit väärin eli koitat useampaa tyttöä. Jossain erogeissa tietysti pystyy pyörittämään haaremia ja se on jopa suotavaa, mutta ei nyt tartuta näihin tapauksiin. Haaremisarjat eivät ole haaremeista kuuletkaan, vain yksi voi voittaa. Alla oleva kuva esittää, mitä seuraa tavallisessa komedia- ja romanssianimessa, jos käyt ystävätyttösi luona lounastamassa ja lyöjähän ei ole edes hahmon tyttöystävä vaan ehkä vain astetta parempi kaveri.

Parasta huumoria

Mutta jos pohditaan tarkemmin niin animehan antaa täysin erilaisen kuvan rakkaudesta kuin länsimainen viihde. Jopa Sinkkuelämääkin liputtaa sen oikean löytymisen puolesta eli pitää löytää Se Yksi, jonka kanssa loppuelämä on onnellista. Anime, tai pikemminkin visual novellit ja eroget, toki esittävät että pitää valita se Yksi ja Ainoa, mutta ennen kaikkea ne viestivät että kaikkien kanssa voi viettää onnellista elämää. Tämä on korostunut myös animessa Amagamin, Yosuga no Soran(ja miksei myös Clannadinkin) myötä, joiden rakennetta käsittelin jo tarkemmin. Amagamissa kuvataan tulevaisuutta, jossa hahmot ovat onnellisesti naimisissa, opiskelevat yhdessä yliopistossa tai heillä on jopa lapsia. Nämä kaikki loput ovat onnellisia ja on vaikea sanoa, mikä niistä olisi se oikea ratkaisu. Sinulla tietysti voi olla lempparityttösi, mutta eihän se mitenkään sulje pois pohdintaa kenen kanssa itse Amagamimies olisi onnellisin eli kuka oli Se Oikea. Näin ollen anime esittää asetelmaa, jossa kaikki ovat oikeastaan oikeita ratkaisuja ja kaikkien kanssa voi elää onnellista elämää. Kunhan vain keskittyy siihen yhteen.

Visual novellien vahvuus on vaihtoehtoiset tulevaisuudet ja päätösten arvioiminen. Varsinkin siinä tapauksessa, jos vn on Tsukihimen kaltainen, jossa osa reiteistä aukeaa vasta kun pääreitit on pelattu läpi. Sivureittien paljastuksien jälkeen pääreittien loput eivät välttämättä enää tunnu niin hyvältä, eikä hahmoihin osaa suhtautua samalla tavalla. Tieto lisää tuskaa. Oikealta tuntunut valinta ei olekaan enää se oikea. Eli Sen Oikean valitsemiseen pitäisi nähdä kaikki loput ja saada kaikki tiedot käsiinsä, ja sitten suorittaa vertailu, mutta tämähän on hiukkasen vaikeaa tosielämässä.

Eri endingit ovat vakava asia

Valintahan ei ole itse vain tyttöjen välinen. Meillä on bad/normal/good/true/best endit olemassa. Varsinkin Tsukihimessä on vaikea tilanne kun good ending tuntuu kaikista mukavimmalta, mutta toisaalta tietää ettei se ole “totta”, niinkuin nimi true ending vihjaa. Toisin sanoen, vaikka osaa valkata sen oikean tytön, hänenkin kanssaan voi päätyä moneen tilanteeseen. Parhaimpia tilanteita lienee Amagamissa Ayatsujin kohdalla. Hänellä on ”musta” ja kyyninen persoonallisuus, sekä kiltti luokanpressa persoonallisuus. Kiltti tyttö johtuu vanhempien ja yhteiskunnan odotuksista, ja paha tyttö on sitten hänen ”todellinen” luonteensa. Good endgissä Ayatsuji hillitsee pimeän puolensa, elää kilttinä tyttönä ja saa Amagamimiehen kanssa lapsen eli toisin sanoen elää mukavasti yhteiskunnan normien mukaisesti. Best endgissä hän sanoutuu irti kaikista velvoitteista ja puuhaa Amagamimiehen kanssa kaikkea kivaa. Loppua kuvataan ”she becomes truly happy”. Siinä onkin miettimistä, kumpi on se oikea onnellisempi loppu. Mukaan voidaan sotkea vielä animen loppu, joka on sekoitus näitä kahta.

Eli jos tästä sekavuudesta jotain muotoilisi, niin länsimainen viihde keskittyy Sen Oikean löytämiseen ja siinä sivussa saa käydä harhateillä. Anime esittää, että kaikki ovat Oikeita ja tämän lisäksi löytyy vielä Oikeita Valintoja Sen Oikean kanssa. En nyt tässä yhteydessä nyt pohdi, että miksi näin, mutta kaippa se sopii japanilaiseen harmonia-ajatteluun tai jotain.