Mangan lukeminen netissä

Eräs mangaa verkossa julkaiseva taho ilmoitti tällä viikolla, että se lopettaa palvelunsa. En itse ole palvelua käyttänyt, mutta Twitterini täyttyi aiheeseen liittyvistä twiiteistä ja esimerkiksi palvelua ahkerasti käyttänyt Holopaisen Veli blogasi aiheesta. Tässä myös lontooksi oleva artikkeli, jossa on vähän tarkemmin kuvattu palvelun vaiheita. Tiivistyksenä voisi todeta, että palvelu tarjosi mangaa luettavaksi netissä, muutteli hinnoitteluaan monta kertaa ja yhtäkkiä lopetti palvelunsa tylysti. Mangaa luettiin vain netissä ja sitä ei saanut ladattua koneelle eli palvelun lopettamisen myötä käyttäjät menettivät kokoelmansa.

Tuolla muualla on käyty keskustelua siitä kuinka epäreilua tämä on ja kuinka se nakertaa luottamusta. Vertaus Steamiin on hyvä. Jos Steam iskisi lapun luukulle ja ostetut pelit häviäisivät, pelialalla palattaisiin taas aikaan jolloin pelien kotelot täyttivät kirjahyllyä.

Aiheeseen luultavasti liittyy jotenkin  myös mangan erot Japanissa ja jenkeissä.

Aiheeseen luultavasti liittyy jotenkin myös mangan erot Japanissa ja jenkeissä.

Mitään syytä lopettamiselle ei annettu. ”Se ei tuottanut tarpeeksi” tai ”viivan alle ei jäänyt tarpeeksi rahaa” on oikea selitys, mutta ei kovin syvällinen. Yleensä ei nimittäin katsota vain sitä, kuinka paljon tuote tai palvelu tuottaa tällä hetkellä vaan sitä kuinka paljon se tuottaa tulevaisuudessa. Viivan alle on itse asiassa voinut jäädä plussaa, mutta palvelulla ei ole nähty tulevaisuutta. Yksi tärkeä mittari on, kuinka paljon palvelu vetää uusia käyttäjiä kuukausittain. Veikkaisin, että nuo hinnoittelumuutokset liittyivät juuri tähän uusien käyttäjien houkutteluun eikä niinkään katteiden parantamiseen. Yleensä kypsässä vaiheessa olevat yritykset keskittyvät kulujen karsimineen ja tämä mangapalvelu ei siihen vaiheeseen vielä ehtinyt kahdessa vuodessa.

Tappion tekeminen ei ole iso juttu tai tavatonta, eikä se ole riittävä syy tämänkaltaiseen lopettamiseen jossa haistatetaan asiakkaille ja varmistetaan että he eivät ole asiakkaita enää koskaan. Kannattamattomat tuotteet poistetaan valikoimista hellävaraisemmin. Tuleekin mieleen, että tähän oli joku muukin syy. Ovatko sukset menneet ristiin talon sisällä ja joku avainhenkilö on lähtenyt firmasta ovet paukkuen eikä jatkajaa ole löytynyt? Vai ovatko sukset ristissä ulkopuolisten tahojen kanssa eli esimerkiksi mangajulkaisijoiden kanssa on tullut kränää? Mahdotonta sanoa, ehkä jossain vaiheessa joku ex-työntekijä vuotaa ja saamme asiaan valaistusta.

Toinen asia on sitten piraattipalveluiden syyttäminen. ”Ilmaista vastaan on mahdotonta kilpailla”. Yritykset kilpailevat koko ajan ilmaista vastaan. Harvaa tuotetta on pakko ostaa. Et kuole, vaikka et söisi terveysleipää, hiukset voi leikata itse, matkan sijasta voi pysyä kotona ja kuluneena esimerkkinä kirjakaupat vs kirjastot. Yleensä kiinalaiset piraattituotteet jätetään ostamatta sen takia, että ne ovat huonolaatuisia. Viinapullo ostetaan Alkosta sen takia, että sen ostaminen venäläisen pakun takaosasta on rulettia. Piraattituotteet voitetaan kilpailussa laadulla.

2 vesileimaa, piennetty koko ja käännös sitä sun tätä. Luulisin, että tästä voi laittaa paremmaksi.

Katkeaminen keskeltä, 2 vesileimaa, pienennetty koko ja käännös sitä sun tätä. Luulisin, että tästä voi laittaa paremmaksi.

Tarjosiko kyseinen palvelu laadukasta sisältöä? Ilmeisesti ei. Ei tablettisovelluksia tai isojen nimien mangoja. Mikä oli palvelun ainoa kilpailuvaltti muihin verrattuna? Laillisuus, mikä on ihan kiva, mutta kun asiakkaan tarve on mangan lukeminen ja laillisuus on siinä sivutekijä. Piraattipalvelut voittaisi helposti esimeriksi sillä, että tarjoaisi mangat ladattavaksi koneelle/mille tahansa laitteelle. JManga ei viitsinyt edes tätä tarjota. Muita kilpailuvaltteja olisivat laadukkaat käännökset ja hyvälaatuiset scanlaatiot ja vesileimojen puuttuminen.  Ei sieltä Steamista osteta niitä pelejä sen takia, että se on laillinen, vaan sen takia, että se on kätevää ja helppoa.

Positiivista tässä on se, että jatkossa netin mangapalvelut miettivät tarkasti mahdollisuutta käyttäjien mangan lataamiselle koneelle. Mangavuokrauspalvelu on toki mahdollinen apinoiden tiettyjä musiikki- ja elokuvapalveluja, mutta yleisesti otakut ovat keräilijätyyppiä, joille omistaminen on tärkeää. Suurin kilpailu taitaakin olla (vielä) paperisia versioita vastaan.