Desucon Frostbiten&erään sarjispiirtäjän seksismikohu

En ajatellut tästä kirjoittaa, koska kohut ovat huonoja aiheita kirjoittaa. Niistä olisi hyvä kirjoittaa, koska ne ovat tärkeitä aiheita, eihän muuten niistä olisi kohua. Mutta kun niihin liittyy se, että aiheeseen liittyviä kirjoituksia ei lueta oikeasti läpi vaan aletaan vaahtoamaan heti kun ollaan saatu arvotuksi puoli vastustajalle. Kannattaa käyttää harkiten.

Kohussa on kyse siis tästä: http://geekgirls.fi/wp/henkilokohtainen-perspektiiviharha/  Nähdäkseni homma sai alkunsa viime vuoden DesuTalkista, jossa kyseisen sarjakuvan piirtäjä kiinnitti huomiota uushomo- ja vanhahomo-termeihin (missä normihomo?). Tällaisesta huumorintajun ja lautakulttuurin puutteesta sitten tuli paskaa niskaan, vaikka henkilö tietysti on aivan oikeassa siinä että nuo termit ovat loukkaavia ja täysin epäkorrekteja käytettäväksi, mutta senhän takia niitä käytetäänkin. Ihmettelen muuten kuinka kukaan ei ole minun havaintojeni mukaan vielä loukkaantunut autismi- ja asperger-termien käytöstä. Laudalla on muuten valitettavasti tapana haukkua kaikkia sukupuolensa mainitsevia naishenkilöitä huoriksi, joten se on melko huono argumentti.

Ja sitten Desucon Frostbitessä kyseinen henkilö loukkaantui seksismistä animessa. Mutta tällä kertaa hän on väärässä. Joko kyseinen henkilö ei ymmärrä animea tai hänellä oli jotain henkilökohtaista syytä loukkaantua aiheesta. Toivon ja epäilen jälkimmäistä, koska kyseisen luennon pitäjät olivat samat tyypit kuin Talksissa eli meillä saattoi olla käsissä henkilökohtainen välienselvittely. Tai oikeastaan hyvinkin ilmeisesti on, kun eräs riitaa haastava päätoimittaja, joka on kyseisten luennoitsijoiden kaveri, meni hyvinkin nopeasti henkilökohtaiselle tasolle. Ja tämä taas aiheutti vastareaktion ja näin se käy.

Löydä kuvasta 5 eroavaisuutta

Löydä kuvasta 5 eroavaisuutta

Itseäni vituttaa tällainen, koska suurimpana kärsijänä on anime ja suurin osa animenharrastajista. Nyt on levitetty sitten oikein urakalla normihomojen keskuuteen kuvaa, että animeskene on misogynistä naista esineellistävää pahuuden ruumiillistumaa ja animea katsovat miehet ovat ties mitä. Kiitos tästä.

Kawaiin kirjoittaja on osannut kuvata hyvin. En ole hänen lähdettään lukenut, mutta luultavasti Saiton Tamakit on luettuna siellä. Mutta mutta: ”Tällaisten tyttöjen pikkuhousujen vilauttelu on erittäin yleistä etenkin vannoutuneemmille harrastajille suunnatuissa otaku-sarjoissa.”  Mitkä vitun otakusarjat? Samaisessa Frostbitessä olisi ollut tarjolla minun 4girls1club-luentoni, jossa tytöt ovat kaikkea ylläkuvattua, mutta eivät vilauttele pantsuja. Jos tarkoitetaan otakusarjoilla haaremisarjoja, niin tytöt ovat hyvinkin tietoisia seksuaalisuudestaan niissä. Kirjoittaja tarkoittaa hyvin kapeaa otakusarjojen valikoimaa eli sarjoja, jossa on sentou bishoujoja. Tällä kaudella esimerkkinä Vividred Operation. Tämä vituttaa ehkä kaikista eniten ikinä. Ihmiset, jotka eivät animesta tiedä (käsittääkseni kyseisen henkilö ei ole edes vuosikausiin katsonut animea) pääsevät kuuluttamaan mielipiteitään suureen ääneen.

Noh, eiväthän kaikki voi olla animeasiantuntijoita. Eivät, mutta luulisi silti olevan selvää 2D:n ja 3D:n ero. Näyttää siltä, että kirjoittajalle ei ole, mikä sitten aiheuttaa sen, että animen tytöt koetaan oikeiksi tytöiksi, oikeilta tytöiltä odotetaan 2D:n kaltaista käyttäytymistä ja tytöt vertaavat itseään animehahmoihin ja siitä tulee paha olo. Näinhän ei tietenkään ole, ja jos tieteellistä lähdettä kaipaa, niin edellä mainittu Saito ja esimerkiksi tämä tutkimus. Kannattaisi myös hengata niissä animeharrastajaporukoissa, niin tietäisi minkälaisia harrastajat oikeasti ovat. En itse ainakaan ole tavannut minkäänlaista kirjoittajan tai kirjoitukseen liittyvissä kommenteissa kuvaillun tapaista yksilöä. Otakut erottavat 2D:n ja 3D:n toisistaan, joten anime ole tällä perusteella seksististä. 3D-maailman viihde voi olla seksististä, koska sen todellisuutta mukailevaa, mutta 2D-maailma on oma maailmansa.

Jotkut näköjään oikeasti uskovat yhtäsuuruusmerkkiin näiden välillä

Jotkut näköjään oikeasti uskovat yhtäsuuruusmerkkiin näiden välillä

Japani on toki patriarkaalinen yhteiskunta eikä naisen asema ole (meidän silmin kuten aiemminkin tässä blogissa todettua) häävi. Mutta taas pitäisi tuntea ja ymmärtää sitä animea. Anime ja otakukulttuuri ovat eräänlaista yhteiskuntakritiikkiä, otakut eivät edusta perinteistä japanilaista ihannekuvaa eivätkä ole muutenkaan hyvässä huudossa. Aiheesta voi esimerkiksi sivistää itseään katsomalla Welcome to NHK -animen ja lukemalla/katsomalla allekirjoittaneen tuotokset aiheeseen liittyen.

”Onko tämä kawaii-kulttuuri tullut siis animen mukana Suomeen ja saanut animeharrastajat ajattelemaan naisia lapsekkaina, hieman tyhminä seksisymboleina?”

Tämä osoittaa toisenlaista todellisuudesta vieraantumista, jos tosiaan kuvittelee animen olevan seksismin lähde. Näin omien havaintojeni perusteella useissa eri miesporukoissa liikkuneena tuo ajattelutapa valitettavasti opitaan jostain aivan muualta kuin animesta. Pahimpia yleensä ovat olleet porukan vanhemmat ”herrasmiehet”, jotka eivät ole animea koskaan nähneetkään. Pidän seksismiä ja typerää mars vs venus -ajattelua ongelmallisena, mutta se ei nyt valitettavasti liity animeen.

Lisäksi, mikä on kirjoittajan käsitys animeharrastuksen sukupuolijakaumasta? Suomen tilastoja ei ole, mutta Japanissa alahan on naisvaltainen. Kirjoittaja ohittaa myös yaoin joka on melkoisen seksististä miehiä kohtaan. Ne pojat haluaa hei oikeasti vain pelata sitä koripalloa. Myös niissä otakusarjoissa on täysin hävyttömiä vihjailuja miesten välisestä ystävyydestä. Anime ei noudata perikristillisiä arvoja ylipäätään minkään siveellisyyden suhteen. Näin ollen vastaus kirjoittajan kysymykseen, onko hän jotenkin poikkeava verrattaessa tavalliseen animeharrastajaan, voisi tosiaankin olla myönteinen. Suurimmalla osalla ei varmaankaan ole päässä tummuneita laseja, jotka keskittävät huomion vain johonkin tiettyyn rajattuun osioon.

Toivottavasti 3D lehmät eivät ota ulkonäköpaineita 2D muodossa esitetyistä lehmistä

Toivottavasti 3D-lehmät eivät ota ulkonäköpaineita 2D-muodossa esitetyistä lehmistä

Mutta kuten alussa mainitsin, uskon ja toivon kyseessä olevan henkilökohtainen kränä eikä niinkään itse animeen tai kaikkiin animenharrastajiin kohdistuva kritiikki. Mutta silloin kannattaisi sanoa, että Jussi Karin huutelut vituttaa, eikä sotkea asioita lisää yleistelemällä, koska se närästää tosi pahasti esimerkiksi minua. Kirjoittajalla oli ihan hyvät ja asialliset pointit, koska meidän huutelut ovat tosiaan mitä ovat, mutta nyt tämä meni vähän tällaiseksi. Olen kuitenkin koko blogaajaurani koettanut juuri näistä asioista valaista, mutta taas tuli pari askelta taaksepäin.