Söpöistä tytöistä tykkäävät tytöt
Naishenkilöä, joka tapetoi huoneensa vähäpukeisilla piirretyillä tytöillä ja joka viettää vapaa-aikaansa katsellen söpöjä tyttöjä kähmimässä toisiaan, saatetaan epäillä lepakoksi eli homoseksuaaliksi. Tämähän tuntuu äkkiseltään varsin perustellulta, sillä tyydytyksen saaminen tai nauttiminen siitä että katselee viehättäviä oman sukupuolensa edustajia on aika homoo.
Tämä pätee miesten kohdalla. Homoseksuaalit mieshenkilöt kiihottuvat hyvännäköisten/puoleensavetävien miesten kuvista (erotic stimuli depicting attaractive men) ja vastaavasti heteromiehet eivät niistä kiihotu vaan osoittavat reaktioita hyvännäköisten naisten kuvien kohdalla. Mutta naisten kohdalla asia ei menekään näin. Heteroseksuaalit naiset kiihottuvat sekä viehättävien miesten että viehättävien naisten kuvista. Homoseksuaalien naisten kohdalla on havaittavissa vain pientä painotusta naisten kuvien kohdalla. Naisten seksuaalista suuntautumista ei siis voi päätellä siitä minkälaisesta materiaalista kiihottuvat. Tämä on tiedossa. Se ei ole tiedossa miksi näin on. Lähteenä käyttämäni artikkeli koittaa tätä pohtia, mutta joutuu toteamaan että naisten seksuaalisuus on tuntematonta aluetta. Johtunee osaltaan tutkimuksen puutteesta, sillä psykologiassa on perinteisesti keskitetty vain miesten tutkimiseen. Tästä voi hyvinkin aiheellisesti syyttää Freudia. Eräs lainattu lähde jopa ehdotti, että naisten kohdalla ei voitaisi edes puhua seksuaalisesta suuntautumisesta. (Varsinaisesti artikkeli käsitteli ikuisuusaihetta nature vs nurture).
Mutta kuten varsin hyvin tiedämme niin 2D ja 3D ovat eri asioita. Mangan ruutuja ei voi korvata ruutuja vastaavilla 3D-maailman tilanteilla ja ilmeillä. Jäljestä tulisi luultavasti lukemiskelvotonta, vaikka äänieffektit ja muut lisättäisiin. Mittavan gurokokoelman omistava henkilö voi olla aivan hyvin kestämättä nähdä oikeaa verta. Ovatko yaoita, tai pikemminkin baraa, harrastavat miehet homoja? En tiedä, mutta ainakin homoille ja lesboille on omat suunnatut mangalehtensä. Saito on kirjoittanut kirjan ”Otaku Sexuality”, joka varmaan vastaisi ainakin osittain näihin kysymyksiin. Mutta hän, kuten myös useimmat asioihin perehtyneet henkilöt, pitävät fiktion(fantasiat) ja todellisuuden erillään, joten sanoisin että 2D-mieltymysten perusteella ei välttämättä pysty päättelemään mitään seksuaalisesta suuntautumisesta. Mutta ainakin sen varovaisen päätelmän voi yllä esitellyn pohjalta tehdä, että megamitapetit ja söpöjen tyttöjen puuhailujen katsominen eivät paljasta naishenkilön seksuaalista suuntautumista, koska se ei toimi edes 3D-materiaalin kohdalla.
Tytöt voivat siis katsoa animea huoletta, mutta pojat joutuvat kärvistelemään oman seksuaalisen suuntautumisensa kanssa katsellaan söpöjä poikia tekemässä söpöjä asioita. Tai sitten siirtyä videopelaamiseen maailmaan, jossa voi rauhassa nauttia korostetun miehekkäistä pelisankareista, jotka ovat nykyisin ulkomuodoltaan erittäin lähellä 3D-maailman vastineita. Ja sitten selittää kuinka pelaa ”vain juonen” tai ”tappamisen” takia. Joopa joo.
Lähteet:
NOLEN-HOEKSEMA, S., FREDRICKSON, B., LOFTUS, G. & WAGENAAR, W. (2009) Atkinson & Hilgard’s Introduction to Psychology. (15. painos). Sivu 388.
En tiedä missä määrin liittyy aiheeseen, mutta nykyajan vapautuneemmassa ympäristössä on yhä enemmän julkisesti biseksuaalisia naisia, joita miehet syyttävät huomiohakuisuudesta ja ”muoti-ilmiön” seuraamisesta.
Niin kyllähän Suomessakin pääsit vielä 1950-luvulla lesboudesta kuritushuoneelle. Tosiaan tämän pohjalta meidän ei välttämättä edes tulisi puhua hetero-/homo- tai biseksuaalisuudesta naisten kohdalla. Tai ainakaan sitä ei pystytä tällä hetkellä mitenkään testaamaan toisin kuin miesten kohdalla. Jotkut varmasti käyttävät tyttöjen välistä pussailua pelkkään huomionhakemiseen, mutta kyseessä siis voi olla ”luonnollinen” olotila naisille.
Asiaan voi vaikuttaa, että suurin osa animemieshahmoista eivät yleensä ole tehty naiskatsojia miellyttäviksi. He ovat joko tyhmiä, kuumaverisiä, synkkiksiä, GAR muskelimiehiä tai hintahtavia yaoibaitteja. Näin naiskatsojille jää vain ihanat tyttöhahmot.
Tuo on vahvasti sarjasidonnaista, tuo tilanne löytyy jostain ecchisarjoista. Shoujoromanssisarjoissa on vähintään 2 täydellistä poikaystäväkandinaattia. Ja jopa shounentappelusarjoista saattaa löytyä sasukeja sun muita ihQ hahmoi. Lisäksi on ihan selkeät fujoshi pandering yaoisarjat, joista ei miestarjontaa puutu. En siis näkisi, että naiskatsojat tarjonnan puutteen takia katsoisivat ihania tyttöhahmoja. Ja tietysti heidänkin keskuudessaan on hajontaa mieltymysten suhteen kuten mieskatsojien kohdallakin.
Tarkoitin, että suurin osa animesta nykyään sattuu olemaan vahvasti miehille suunnattua, ja siksi mieshahmot ovat vähän sen sellaisia. Kyllä tytöille suunnattuja sarjoja löytyy, mutta ne edustavat murto-osaa kokonaistarjonnasta. Jos meinaa tosissaan harrastaa animea, joutuu lähes väistämättä katsomaan näitä miehille suunnattuja sarjoja. Kokonaiskuva mieshahmoista jää siis varmaan aika yksipuoliseksi. Tosin tämähän oli vain pelkkää mutua, mutta tuli asiayhteydestä mieleen.
Tämähän on tietysti määrittelykysymys, että mikä on tyttöjen ja mikä poikien sarja ja missä menee raja. En kuitenkaan allekirjoita tuota väitettä, että suurin osa animesta oli pelkästään miehille. Tällä kaudella taitaa Queen’s Blade, Jormungand ja Upotte olla niitä ainoita ”tosimiesten” sarjoja. Tytöille löytyy Tsuritamaa, Hiiro no Kakera ja Kimi to Boku. Muissa rajanveto onkin jo hankalampaa.
Länsimaisessa kuvakulttuurissa asiat eivät ole sen erikoisemmin: näteillä naisilla mainostetaan aivan kaikkea ja kadunkulmat ovat täynnä kuvia vähäpukeisista seksikkäistä naisista, mutta miehet esiintyvät alusasuissaan vain niissä alusvaatemainoksissa. Naiset pääsevät katselemaan enemmän nättejä naisten kuvia kuin nättejä miesten kuvia.
Niin, mutta johtuuko tämä tosiaan siitä että naiset tykkäävät seksikkäistä ihmisistä sukupuolesta riippumatta ja kun (hetero)miehillä seksikkäät miehet eivät aiheuta vaikusta, niin on parasta mainostaa seksikkäillä naisilla eli tavalla joka ”loukkaa” ainoastaan homomiehiä.
Entäs ne söpöiltä tytöiltä näyttävät pojat jotka tuntuvat vetoavan kumpaankin sukupuoleen? Tai ne tytöt jotka näyttävät pojalta mutta jotka oikeastaan näyttävät tavallaan kauniilta tytöltä. Olen käsittänyt että esim. Baka Testin Hideyoshi ja Hunter x Hunterin Kurapika ovat hyvinkin suosittuja tyttöjen keskuudessa. Ehkä joskus innostut kirjoittamaan aiheesta…
Suosittelen katsomaan youtubesta suositun Jenna Marblesin ”Girl Crushes” videon missä hän kertoo(vähän vitsillä) juuri tyttöihin ihastumesta, vaikka ei ole lesbo.