Spoilerit

Desucon Frostbitessä näytettiin Wakamoto-ohjelman yhteydessä animeista kohtauksia, joissa hän ääninäytteli. Kyseiset kohtaukset olivat hänen uran huippuhetkiään eli kohtauksia, joissa on erityinen tärkeys, kuten esimerkiksi kuolinkohtauksia. Hahmon kuolema on kuitenkin perinteisesti se ikävin ja käytetyin spoilaustapa. Varsinkin Legend of the Galatic Heroesin kaltaisessa sarjassa, jossa kaikki kuolevat ja jossa joka taistelussa saa jännittää kenen vuoro on lähteä. Frostbitessä näytetyt pätkät olivat kuitenkin Team Wakamoton valitsemia, mutta ei anneta tällaisen pikkuseikan estää meitä paheksumasta Desuconin järjestäjiä.

Japanilaiset suhtautuvat spoilereihin ilmeisesti sillä tapaa, että vain mangalla on väliä. Animen openingissa voidaan ja usein spoilataankin hahmojen kuolemia, esitellään uusia hahmoja, tappeluita (kuka tappelee ketäkin vastaan) ja erikoisliikkeitä. Lähtökohta on siis, että kaikki lukevat mangaa tai että kyseisillä seikoilla ei ole väliä sarjan nautittavuuden kannalta. Tämä on ikävää näin baka gaijinin kannalta, kun harrastus on painottunut animen puolelle.1325853646707

Tiettyjä sarjoja ei pysty spoilaamaan. Hyviksillä kun on tapana aina voittaa. Mainittu LoGH onkin siksi niin spoileriherkkä, siinä kun ei ole hyviksiä tai pahiksia vaan kaikki ovat vapaata riistaa. Shounenmätöissä toki kuolee jengiä, mutta päähenkilöitä harvemmin tippuu. Ja jos tippuu, heidät saatetaan tuoda maagisesti takaisin henkiin.

Jotkut saattavat nähdä spoilaantumisen henkilön itsensä syyksi. Mitäs ei ole sarjaa katsonut, sillähän on ikää jo x vuotta. X on hankala tekijä tässä, koska voidaan sanoa, että mitäs et ole katsonut, jaksohan tuli ulos jo tunti sitten. Tämä pätee varsinkin näin sosiaalisen netinkäytön aikoina. Tunnettua on, että ratkaisevien jaksojen tullessa 4chanista pitää pysyä kaukana ja irkissäkin on syytä olla varovainen. Muilla foorumeilla natsimodet vahtivat, että spoileritageja käytetään. Mutta koska en ole kiinnostunut normaalifoorumeiden tylsästä selkääntaputtelusta, pitää jakso katsoa heti saman tien ja sitten suunnata kohti nelosen paskamyrskylankaa.

740448a03340476b629f731066089d6d8c735478

Muissa yhteyksissä spoilereita pitäisi mielestäni pyrkiä välttämään. Esimerkiksi Wakamotolla on muitakin hyvin näyteltyjä kohtauksia kuin vain ne päätöskohtaukset. Eiväthän ne yhtä hienoja ole, mutta toimivia. Arvostelussa ei tarvitse käydä läpi tapahtumia, paitsi jos harrastaa päiväkirjatyylimäistä blogausta, mutta silloin voi yhtä hyvin liittyä itkukuoroon foorumeilla.

Luento onkin vähän hankalampi palanen. Yhdestä sarjasta on hankala keksiä puhuttavaa tunniksi, jos tapahtumia ei voi käydä läpi. Mutta tapahtumia voi käydä monella tapaa läpi. Valitettavasti se tapa on yleensä se, että tosiaan luetellaan kronologisesti mitä sarjassa tapahtuu. En oikein tätä tapaa ymmärrä. Sarjan katsoneet tylsistyvät ja sarjaa näkemättömät spoilaantuvat. Asiat on parempi käsitellä teemoittain. Tämä tarjoaa uutta näkökulmaa sarjan nähneille ja uudet ystävät toivottavasti katsovat sarjan innoissaan, jotta näkevät miten sarjan toteutus toimii ja miten teemat yhdistyvät sarjaan.

Eräs näkökulma on, että vain huonoja sarjoja pystyy spoilaamaan. Spoileri on kuitenkin vain yksittäinen tapahtuma. Sarja on huono, jos sen nautittavuus on kiinni vain yhdestä ihmeestä. Murhaajan tietäminen ei ole etsivän tarinan ydin, vaan se, miten etsivä päätyy tähän lopputulokseen. Ja itse spoileri on myös siinä tapauksessa sivuosassa kun joku spoilaa tahallaan. Tällöin on kyse vain vittumaisesta ja epäkypsästä kaverista.