You can (not) Redo

(Et) voi tehdä uusiksi. Kerrankin suhteellisen suorasti sisältöön liittyvä nimi. Shinji on mennyt aiheuttamaan maailmanlopun ja haluaisi kovasti korjata asian. NOPE. Tai ehkä nimi viittaakin alkuperäiseen sarjaan, jota Shinji halusi parantaa. No meni sekin pieleen.

Kirjoitin aikaisemmin näin:

”… erityisen innostunut olen siitä miten uudet elokuvat ovat lähteneet liikkeelle. Asuka ja Rei ovat alkaneet ”parantumaan”. Asuka ei ole niin ihailua vaativa ja hän ottaa muitakin huomioon. Rei esittää oman ajatuksen, hän haluaakin huomiota. Nämä tiivistyvät kohtauksessa jossa Rei haluaa pitää päivälliskutsut. En tiedä olisiko tämä kohtaus voinut päättyä muuta kuin ”you want a happy ending? too bad, kimochi warui”. Veikkaan, että kaikki hahmojen parantumisyritykset tullaan säälimättä murskaamaan myös jatkossa ja loppu jää yhtä avoimeksi kuin End of Evangelionissa.”

Asuka palasi vanhaan väkivaltaiseen itseensä. Kunnioitus ja luottamus Shinjiä kohtaan ovat mennyttä. Tai en tiedä onko palata oikea kuvaus. Ehkä Asuka kasvoi aikuiseksi ja huomasi (tai päätti) ettei loppujen lopuksi tarvitse ketään. Shinjin vika tämä on, mutta onko syynä itse pamaus vai se että Shinji hylkäsi Asukan? Luultavasti jälkimmäinen, kun Asuka näin itse sanoo.

Rei ei ainoastaan palannut vanhaan ilmeettömään tyttöön, hän lopetti jopa kirjojen lukemisen eikä osoita mitään muuta kuin käskyjen odottelua. Nyt hän on se täysi nukke, miksi häntä oli jo aikaisemmin parjattu. Viehättävä kerrostaloasuntokin on vaihtunut konttiin.

Misaton ja Shinjin läheiset suhteet ovat tiessään. Misatosta on tullut uusi Gendo, joka osoittaa yhtä suurta hellyyttä ja välittämistä, mutta päinvastaisilla käskyillä.

8345f78b36951afb5c4cc4a5395f1040f14fdca9

Shinji on taas se meidän kaikkien rakastama eloton vässykkä. Paitsi että tällä kertaa häntä syytetään asiasta, josta hän ei tiedä mitään. Ennen Shinji oli kiukutteleva teini-ikäinen, nyt hän on lapsi, joka ei ymmärrä mistään mitään. Eikä ymmärrä muuten katsojakaan. Kanssaihmiset osoittivat taas suunnatonta älykkyyttä kun pitivät tätä ohjaus- tai leikkausvirheenä. Kaikki, mitä Shinji tekee, menee pieleen, joten hän lakkaa yrittämästä.

Kaworun rooli korostuu jälleen kerran ainoana henkilönä, joka tarvitsee Shinjiä. Hän on ainoa elollinen asia kuussa. Yuita raotetaan myös vähän enemmän. Aikaisemmin olin käsityksessä, että hän oli rehellinen ja uhrautuvainen tutkija, mutta ilmeisesti hän ollut Gendoakin häikäilemättömämpi ja kunnianhimoisempi. Voi olla, että Gendo toteuttaakin hänen suunnitelmaansa.

Sivuhahmot olivat hyviä. Pari arkkityyppiä, vanha konkari ja nuori pissis, oli isketty ohjaamoon, ja vanhat hahmot ovat saaneet tiettyä vahvistusta sille mitä jo toistakymmentä vuotta sitten arvailtiin:

[UTW-THORA] Evangelion 3.33 You Can (Not) Redo [BD][1080p,x264,flac][F2060CF5].mkv_snapshot_00.12.12_[2013.06.01_19.57.39]

3.33:n loppu ei ollut avoin. Meillä on hyvä käsitys, että seuraavassa leffassa seuraa välien selvittely WILLE:n ja Gendon/NERV:in, joka on saanut raivattua SEELE:n pois tieltä, välillä. Sen sijaan leffan alku on avoin, mikä on ärsyttävän mestarillista. Parhaita arveluita tapahtumista on kakkosleffan preview. Tosin en tiedä tarvitseeko kyseisiä tapahtumia tietää, lopputulema on sama kuin sarjassa: Gendo keikaku doori. Tai Seele keikaku doori. Tai Misato keikaku doori. Epäolennaista, koska niitä ei käydä läpi.

Finaali näin ollen käsittäisi vain Gendon suunnitelmien loppuun viemisen ja Shinjin valinnan. Edellä olevat hahmojen rikkoontumiset korjataan jollain tavalla. Kolmikko tajuaa epäreiluutensa Shinjiä kohtaan tai Shinji ryhdistäytyy. Villiä olisi jos, Gendo kokisi valaistuksen, mutta tämä ei ole kovin todennäköistä kun hänet on kuvattu melko absoluuttiseksi hahmoksi. Tai mistäpä sitä tietää mitä tapahtuu, kolmosleffan loppuasetelma kun on kolmikko melkein lähtötilanteessaan.

5395c4148f435cc17d5bcf9199016d9a

Nyt viimeistään on aika selvää, että annettuihin tietoihin ei voi luottaa. Lilin kutsuu sitä Near Third Impactiksi kun taas Adamin mielestä se on Third Impact. Oliko 2nd Impacto myös vain läheltä piti -tilanne? Häiritsemään jäi miksi Asukakin käytti termiä Lilin.

Nelosleffan nimeksi veikkaan jotain kuolemaan liittyvää.