Ikärajallinen animetapahtuma

Jälleen kerran ollaan jännän ääressä eli meille on tullut julistus, että Desucon Frostbite on armon vuonna 2014 K-18 tapahtuma. Tämä blogaus on ehdottomasti alle 18-vuotiaiden puolella, ihan vain siitä syystä, että se on niin kamalaa katsoa kun ”aikuiset” ”servaavat” näitä ns. hengaajaernuja, ja se vastenmielinen porukka kuka kehuskelee nauttivansa tästä. Omat fiilikseni ovat jossain ikävän ja harmillisen paikkeilla.

Hengaajaernujen ei-kovinkaan-yllättävään vastareaktioon kohdistuva ”kritiikki” on pääosin oikeassa, se on vain puettu tavattoman ikävään muotoon. Ja vastaukset ovat muutenkin itsestään selvyydessä todella tylsää luettavaa; kyllä järjestäjät saavat tehdä tapahtumallaan mitä lystää, järkätkää ite, hengatkaa muualla, tämä on kokeilu, yksi tapahtuma, meressä kaloja jne. Eikä noiden seikkojen luettelua yhtään sitä nuorta lohduta. Paniko joku muuten merkille, että mitä lähempänä henkilö itse on 18-vuoden kypsää ikää (fyysisesti tai henkisesti), niin sitä iloisempi kyseinen henkilö tuntuu päätöksestä olevan.

En itsekkään ymmärrä, miksi joku tulisi animetapahtumaan, jos anime ei kiinnosta. Onneksi kaikkea ei aina tarvitse ymmärtää. Reaktioista päätellen syy on kavereiden näkeminen. Eikö kavereita voi nähdä muuten? Valitettavasti ei. Ei ole kovinkaan montaa alkoholitonta kesätapahtumaa, johon vanhemmat voivat laskevat nuorisonsa turvallisin mielin. Yhdessä vaiheessa ilmeisesti suunniteltiin, että nostetaan lippujen hintaa niin, että kipuraja on sellainen, että vain todellinen harrastaja maksaa sen.  Muuten toimiva ratkaisu, mutta tässä harrastuksessa suuri joukko on opiskelijoita, joilla on eurot tiukassa. Vanhemmat maksavat korkeankin hinnan mielellään, että saavat hikkyyntyneen nuorensa ulos talosta viikonlopuksi.

ac1553632f82683c0e5b0f265413043237d648b1

On myös hyvä tarkastella perusteluita ikärajapäätökselle. Selvää on, että jos tapahtumaan halutaan animeharrastajia, niin sieltä karsitaan kaikki muu kuin animeen liittyvä aktiviteetti pois. Taidekuja pois, pelihuone pois, tanssipelit pois, mahjongpöydät pois, iltabileet ja äärimmillään myös cosplay pois. Tällä taataan, että tapahtumassa tulee olemaan tylsää jos anime ei kiinnosta. Tähän ei kuitenkaan lähdetty, koska niitä oikeita animeharrastajia kiinnostaa myös nämä oheisilmiöt. Parhaimmaksi tavaksi valikoitui kuitenkin ikä tällä perusteella:

sillä kävijäpalautteen perusteella yli 18-vuotiaat kävijämme käyvät ohjelmissa tuplaten alle 18-vuotiaisiin kävijöihin verrattuna

Onko kyseessä, että yli 18-vuotiaista kahdeksaan kävijää kymmenestä palautteen täyttäjästä käyvät ohjelmissa ja alle 18-vuotiaista vain neljä? Vai ovatko luvut 2/10 ja 1/10? Numeroilla on kiva kikkailla. Jälkimmäisessä tapauksessa ikä ei ole se olennaisin tekijä, mikä yhdistää hengaajia.

Mutta kiinnittikö kukaan huomiota yllä olevaan kohtaan?

Ohjelma on aina ollut Desuconin raison d’être ja erityisesti sen suhteen ohjelmanpitäjille aukeaa uusia uria. Enää ei tarvitse pelätä sitä, että jonkun kävijän äiti pahastuu tai että joku puolestaloukkaantuu siitä, että näin olisi voinut käydä. Samalla ohjelmanpitämisestä tulee tyydyttävämpää myös ohjelmanpitäjille,sillä kävijäpalautteen…

Tietääkseni kävijöiden äidit eivät ole pahastuneet tai puolesta loukkaantuneet. Kuten muistamme, puolestaloukkaantujia on ollut, mutta he ovat olleet reippaasti täysi-ikäisiä. En ole huomannut tai kuullut, että ohjelmanpitäjät olisivat rajoittaneet itseään alaikäisten takia ja ainahan ohjelmanpitäjät ovat saaneet luennolleen k-18 leiman jos sellaista materiaalia on halunnut käsitellä.

Salaisuus siis piilee lauseessa ” tyydyttävämpää ohjelmanpitäjille”, jolla varmaankin viitataan siihen, että ohjelmanpitäjät haluavat salin täyteen, koska täysi sali boostaa itsetuntoa. Omasta puolesta yksi ihminen salissa riittää, kunhan olen itse tyytyväinen luentooni. Mutta tämähän ei ole ongelma, sillä salit ovat olleet perinteisesti Desuconissa täynnä. Mutta näin ei ole ollut tietenkään joka ohjelman kohdalla. Ilmeisesti nyt on ollut vääriä luentoja tyhjinä ja vääriä luentoja täynnä, mikä on johtanut tähän korjausliikkeeseen.

59752fa760b0e94aa163f1ad2bca9d1075e369df

Itse pidän ikärajaa huonona. Sivistysvaltiossa on periaatteena tämä, että parempi yhdeksän syyllistä vapaana kuin yksi syytön vankilassa. 9 hengaajaernua conissa on pienempi vahinko kuin se, että yksi oikea harrastaja lentää mukana kun nämä potkitaan pihalle.