Lääkäri/sairaalasarjat animessa

Lunastetaan lupaukset, vaikka tähän hommaan löytyisi varmaan pätevämpiäkin tyyppejä, koska itsehän en mitään kuuriimuja osaa. Pitäydyn edelleen kannassani, että lääkärisarjoja on suhteellisen vähän japanilaisessa viihteessä. Wikipedian listoilla on mukana eläinlääkärisarjat, mitä en kyllä laske lääkärisarjoiksi kuuluvuksi. Mutta muutenkin määrä ja sarjojen kesto on vähäisempi määrältään. Lääkäri(draama)sarjoja ovat ne, jotka tapahtuvat sairaalassa. Kuten Teho-osasto, Chicagon lääkärit tai Dr. House, ja ne ovat ”realistisia”. Siksi myöskään japanin kuuluisin lääkäri ei kelpaa, koska Black Jack on täysi yli-ihminen tai pikemminkin jumala, koska hän parantaa köyhiä ilmaiseksi ja opettaa ylimielisille oppitunteja. Kyllähän Housekin vetää filosofia-settejä potilaiden kanssa, mutta ei hän kyllä kertaakaan esimerkiksi maksua pyydä. Myöskään Monsterin Dr.Tenma ei kelpaa, koska hänen lääkäritoimensa on aika sivuseikassa tässä sarjassa.

Käännettyä mangaa onnistuin löytämään kolme: God Hand Teru, Team Medical Dragon ja Saijou no Meii. Tosin ei minun näitä nyt pitänyt arvostella vaan ihmetellä, mikseivät japanilaiset diggaa sairaaladraamasta, joka on länsimaisessa viihteessä huomattavassa asemassa. Ja vaikka tv-draama puolella löytyykin, onko animen puolella yhtäkään? Kuuchuu Buranko aka Trapeze kelpaa määrityksiin, mutta tämäkin on psykiatriaa. Itse sarjaa kommentoisin, että sitä ei kannata liian vakavasti ottaa, vaikka se varmasti ajatuksia herättää.

MASAKA!? Shonen-viboja havaittavissa

Syitä siis vähyyteen? Varmaan ihan se, että anime on lapsille ja lääkäridraamasarjat aikuisille. Ei ole siis taloudellisesti järkevää. Nuoria ei sairastaminen tai sairaiden hoitaminen kiinnosta. Tosin kunnon shonen-tappelusarjassa ollaan joka jakson lopussa sairaalassa ja päästään sieltä päivässä pois. Tai sitten sairaalassa ollaan mystisten sairauksien vuoksi, jota ei voi parantaa tai sitten voi, mutta se vaatii paljon rahaa, jotta pikkusisko voidaan lähettää Amerikkaan hoitoon.

Japanilla on maailman paras terveydenhuoltojärjestelmä (kustannustehokkain eli paljon hoitoja halvalla hinnalla). Ja kun lääkärit eivät siis tienaa niin paljoa kuin länsimaissa, ei se varmaan ole yhtä seksikäs ja mielenkiintoinen asia. Japanilaiset käyvät lääkärin juttusilla 4 kertaa enemmän kuin yhdysvaltalaiset, mikä varmaan myös vähentää tarvetta ”hakea tietoa” lääkärisarjojen kautta. Ja muutenkin maailman pitkäikäisimpänä kansana ei nyt vaan taida jaksaa kinostaa. Onhan meillä onneksi hyviä lääkäreitä animessa, vaikka itse sairaaladraamat uupuvatkin.

Nagisa lienee paras esimerkki mystisestä sairaudesta, KEYAIDS:sta eli se nyt vaan sopii juoneen