Free – 4boys1club?

Olemme tänään kokoontuneet tämän blogauksen ääreen pohtimaan onko Free! poikaversio 4girls1club-animesta. Vastaus taitaa olla, että se on puoliksi. Urheilu on se toinen puoli.

2deep4u joutui huutelemaan yhdessä vaiheessa Hain terävistä hampaista valiteltiin.

2deep4u joutui huutelemaan yhdessä vaiheessa kun Hain terävistä hampaista valiteltiin. Free hyödyntää hyvin hahmoille valittua teemaa.

Ollakseen täysiverinen urheilusarja, Freessä pitäisi olla enemmän actionia, treenausta ja ennen kaikkea RAIVALU. Freen hain ja delfiinin RAIVALU-suhde on liian yksipuoleinen ollakseen kunnon urheilijakilpaveljesten verinen taisto. Suurin puutos urheilusarjoihin näkyy siinä, että uimaripoikien tarkoituksena ei olla maailman parhaita vaan pitää hauskaa yhdessä uiden. Tässä mielessä se onkin enemmän 4boys1club-sarja.

Mutta. Itseäni lainaten 4girls1club-sarjoja yhdistävät selkeästi seuraavat tekijät:

  • 4 selkeää päähenkilötyttöä
  • 1 klubi/asuntola/koulu/naapurusto
  • Ei ällöjä poikia
  • Ei toimintaa, ei draamaa
    • Mutta ei myöskään kreisikomediaa
    • Ei liikaa ecchi-sisältöä
Ihana Gou ;___;

Ihana Gou ;___;

Kolmoskohdassa mennään eniten metsään. Freessä Ällö Kou on merkittävässä roolissa. Puhtaassa 4girls1club-sarjassa ei vastakkaista sukupuolta näy tai kuulu. Kou onkin urheilusarjoista tuttu managerityttö, joka tuo sopivasti seksuaalista jännitettä hommaan ja tasapainottaa miesvoittoista sarjaa. Tai no, se ero on urheilusarjoihin verrattuna, että yleensä kaikki kuumottelevat managerityttöä, Freessä ketään ei näytä oikein kiinnostavan.

Neloskohdassa mennään myös pieleen, koska sarjassa näyttää olevan toimintaa, draamaa ja tiukkoja tilanteita. Ei yhtään rauhallista uimista niin kuin alussa lupailtiin. Onneksi suurempaa draamaa ei ole clubin sisäisissä suhteissa, mutta RAIVALU-suhteessa sitä näyttäisi olevan jonkun verran. Valaan traumajakso oli todella surkea, eikä tällaisia käänteitä näe urheilusarjoissa ja ihan hyvästä syystä. Ne eivät yksinkertaisesti sovi sarjaan.

acde164760683e0dccfb355548ca577ff4df5395

Ecchi-sisältöä, eli tässä tapauksessa paidattomia poikia ja pientä poikien välistä ystävyyttä, on myös huomattavasti enemmän kuin puhtaissa 4girls1club-sarjoissa.

Mutta kyllä Freessä sykkii lämmin 4girls1club-sydän. Onhan se kuitenkin genren mestaristudion tekemä. K-Onin ja Freen opettajat ovat identtisiä. Yrittävät olla mallikelpoisia opettajia, mutta molemmilla on synkkä salaisuus nuoruudessa, mikä auttaa heitä sitoutumaan oppilaisiin.

Tärkeintähän 4girls1club-sarjoissa on kaava 2+2 eli porukka koostuu kahdesta parista. Itseäni lainaten: ”Tämä 2+2-systeemi mahdollistaa eheän ja kokonaisen ryhmän tekemisen. Parit on varustettu vastakkaisilla ominaisuuksilla ja he täydentävät ja syventävät näin toisiaan.”

1a56effaa04f3737a45c7ac74318f33240b6317b

Freessä tämä kuvio toimii erinomaisesti. Pingviini ja valas ovat perinteinen hyperenerginen lapsi & hillitty aikuinen -tapaus. Vertaa esim. Ritsu&Mio, Konata&Kagami, Yui&Kyouko. Poikien ollessa kyseessä hahmojen eroja voidaan korostaa tekemällä toisesta hahmosta huomattavasti kookkaampi osapuoli. Tyttöjen sarjoissa kokoerot ovat hillitympiä. Osaltaan tosin tähän eroon saattaa vaikuttaa Freen teemaeläimet, olisi epäloogista jos Valas ei olisi iso.

1375211461905

Hai ja delfiini ovat toinen parivaljakko. Tilanne on sama kuin Azusa&Yuin kanssa: Mugi eli perhonen on se porukan ulkopuolinen. Oikeastaan 4boys1club tapahtui siis shota-aikoina, ja nyt klubi on laajentunut viiteen. Delfiini ja perhonen ovat melko heikko pari, vaikka heidän välillään on hyvä yhteys siinä, että toinen on tekninen uimari kun taas toinen ui tunteella. Luo oivan asetelman molemminpuoliselle boke-tsukkomi-kohtauksille.

Eli Free on huono 4gils1club-sarja ja huono urheilusarja, mutta hyvä sekasikiö näistä kahdesta.

Sarjan paras kohtaus

Sarjan paras kohtaus