Gatchaman Crowds

Alkukatsauksessa kirjoitin, että otsikon mukainen sarja on kauden mielenkiintoisin sarja. Se oli myös kauden paras sarja. Alkuperäinen Gatchaman oli 70-luvun supersentai-sarja ilmeisesti episodimaisella monster of the week -menolla. Gatchaman Crowdsilla ei ole tämän kanssa juurikaan tekemistä nimien lainailua ja genrellä leikkimistä lukuun ottamatta.

Moni oli pettynyt Gatchaman Crowdsin loppuun. Siinä ei ollut eeppistä lopputaistelua, kuten supersentai-sarjassa pitäisi olla. Huomattavasti suurempi osa oli kuitenkin pettynyt siihen, että osaa päähahmoista ei edes näytetty viimeisessä jaksossa. Tämä on tietysti tänä hahmopainotteisena aikakautena erittäin epätavallista. Hahmot olivat toki isossa osassa Gatchamanissa, mutta heidän hahmokehityksensä vietiin loppuun toiseksi viimeisessä jaksossa. Viimeinen jakso oli pyhitetty sarjan teemalle eikä hahmoille.

    Vuoden animehahmo, vahvin agreed, don't bother him about it.

Vuoden animehahmo, vahvin agreed, don’t bother him about it.

Alkukatsauksessa kirjoitin:

pääsankaripoika huomaa tarkasti ja älykkäästi, että raskaana oleva nainen tarvitsee istumapaikkaa junassa ja häätää istumassa olevan ”nuorisorikollisen”. Tokassa jaksossa hän meinaa tehdä saman, mutta tällä kertaa päähenkilötyttö pysäyttääkin hänet, koska jos nuorisorikollinen istuu, hänellä voi olla siihen joku hyvä syy kuten vaikkapa 20h päivä opiskeluiden ja työn muodossa. Hän luultavasti oikeasti tarvitsee istumista, eikä se mummo joka menee naapuriasemalle kahville.

Sarjan pääteema oli siis ihmisten hyvyyteen uskominen. Ensin siihen alkoivat Hajimen esimerkistä uskoa muut Gatchamanit. Erityisesti avaruudesta peräisin oleville jäsenille tämä oli tärkeää, he kun tarvitsivat motivaatiota maapallon suojeluun. Kaikkien elämänlaatu parani myös huomattavasti, kun he aloittivat positiivisen ajattelun ja muiden auttamisen. Alkuperäiset Gatchamanit suojelivat maapalloa käskystä/”koska se on oikein”, Crowdsin Gatchamanit lensivät häkistä ja alkoivat suojella maapalloa ihan omasta halustaan. (Erityisesti Suganen hahmokehitys)

4a1091c22f2bf49673e5db58e6b1abcbabc5d5f2

Antaisitko tyttäresi pukeutua tällä tavalla

Viimeisen jakson kohokohta on, kun Rui päättää kaikesta huolimatta luottaa ihmisten hyvyyteen. Alun perin Rui luotti vain tarkasti valittuun sadan CROWDSin porukkaan ja rajoitti sitäkin paljon. Tässä prosessissa ilmeni 29 533 tyyppiä, joiden hyvyyteen ei kannattanut luottaa. Ja tähän porukkaan luotti sarjan pahis. Sarjan pääsanoma tulee tässä: tuolla lukumäärälle ei ole merkitystä. CROWDSin jakaminen kaikille kun tuotti tulokseksi yli 1,2 miljoonaa hyvää ihmistä. Pääosa ihmisistä on hyviä ja pitää pahikset kurissa.

Epilogissa pohdittiin sitä, pitääkö CROWDS asettaa luvanvaraiseksi, koska sitä on käytetty rikoksissa apuna. Pääministerin vastaus oli ehdoton ei, suurin osa ihmisistä käyttää CROWDSia hyvään. Ihmisten uskominen toisten ihmisten pahuuteen tuhoaa maailman ja estää muutoksen tekemisen. Rui ei saanut muutosta aikaan vain 100 CROWDsilla, X ja GALAX tuottivat alusta asti paljon parempia tuloksia.

fa47a0deadb7aafff45238383853222296674cca

GALAX oli erityisen nerokas ja tähän aikaan sopiva. Teknisesti tuollaisen järjestelmän toteuttaminen kun olisi näinä päivinä mahdollista. Myös itse X, jos unohdetaan tunteilevat kohtailut Ruin kanssa. GALAXin palkintosysteemi oli myös äärimmäisen hyvä. Ihmiset eivät auttaneet hyvyyttään, vaan sen takia että saivat pisteitä GALAXissa. Mitä kyseisillä pisteillä tekee? Ei mitään. Ihmisistä on kivaa pelata yhdessä pelejä ilman, että siitä varsinaisesti hyötyy mitään. Ihmisten hyvyyteen siis uskotaan, mutta ei naiivisti. Ihmiset ovat hyviä ja toimivat oikein, mutta eivät sen takia, että joku käskee tai koska se on oikein, vaan koska se on hauskaa.

Mitä lopussa kävi? Koska Hajime ei halunnut tappaa Berg Katzea, tapahtunut fuusio oli ainoa vaihtoehto. Hajime koetti ymmärtää kaikkia, mutta tämä ei tietenkään tarkoittanut, että hän voisi antaa ihmisiä ja maailmoja tuhoavan Berg Katzen riehua vapaana. Miten fuusio onnistui? Joko Hajimen omat Gatchaman-voimat tai MESS-chan auttoi. Ei kovinkaan olennaista.