Break Blade

6 osainen OVAn viimeinen osa tuli ulos pari viikkoa sitten. Manga jatkaa vielä menoa. Kyseessä on varsin pätevä setti.

Mechathan kuuluvat scifiin, mutta Break Bladessa on kyse keskiajasta. Teknologian taso vaihtelee, mutta kaikista tärkein lienee maanviljelyn taso, joka on ilmeisen alhainen eikä pysty tukemaan suurta väkimäärää. Toisaalta jengiltä löytyy kuitenkin kahvinkeittimiä yms, mutta yhteiskunnan rakenne muistuttaa keskiaikaa, paitsi uskonnon rooli on vähäisempi. Oli miten oli, tämä luo sarjaan mukavan erilaisen tunnelman. Maasto on pääasiassa karua aavikkovuoristoa. Sana realistinen sopii mecha-animeen aina huonosti, mutta tässä sarjassa mechat ovat rumia ja saavat naarmuja. Eivätkä ammu lasereita tai osaa lentää. Käytössä on järkeviltä tuntuvia strategioita ja taktiikoita sen sijaan, että lähetetään nätti poika matkaan hoitamaan homma kotiin. Ja jos menee vituix niin aina löytyy BANKAI. Suurin este voitolle taistelussa onkin yleensä päähenkilöpojan angsti, eikä suinkaan se että hyökätään 10 kertaa suuremman vastustajan kimppuun vastatuulessa ylämäkeen ilman ammuksia. Onhan Break Bladessakin päähenkilöllä heikot hetkensä, mutta kunnon uliuliuli linjalle ei mennä.

Toinen merkittävä asia ovat hahmot. Rivisotilailla on väliä, vaikka upseerit tietysti vievät mortteja, mutta ei sentään mitään gundam höpöhöpöä. Itse hahmot ovat kuitenkin keskitasoa, mutta se riittää kun sarjan vahvuudet ovat muualla. Viholliskenraali Borcuse on varsin hyvä, mutta animessa häntä demonisoitiin liikaa.

Ruskeita tyttöjä minun animessani?

Diplomatia puoli vähän kusee. Meillä on kaksi supervaltiota, jotka ovat tietysti napit vastakkain niin kuin tapana on. Valtio B auttaa pikkuvaltiota C sodassa valtiota A vastaan. Tässä sodassa tulee turpaan ja A valtaa C. Tämän jälkeen valtio A hyökkää toisen pikkuvaltion D kimppuun. Pikkuvaltiolla D on huomattavat maantieteelliset resurssit käytössä, sekä myös korkea teknologiataso.  B:n tulisi tukea kahta kovemmin tätä valtiota D, koska sen menettäminen viholliselle sinetöi tulevaisuuden. Siellä kuitenkin vain jahkaillaan ja valtio D selviää yksinkin. Tai ilmeisesti A ja B tekevät aselevon ja B päättää napata jonkun C valtion osan. Nähtäväksi jää mitä D tekee, koska B ei ole luotettava. D on menettänyt sodassa merkittävän osan asevoimistaan, tosin sama koskee valtio A:ta. C:llä olisi nyt tilaisuus iskeä jommankumman kimppuun.

Tässä yhteydessä käsiteltiin sotapropagandaa, mikä on aina mielenkiintoista. Kun 12 vuotias kommentoi mitä heidän oppikirjoissaan kerrotaan aikaisemmista sodista ja vanhemmat tyypit kommentoivat, että onpas historian oppikirjat taas muuttuneet. Taisi olla toissa viikon sunnuntaihesarissa, jossa käsiteltiin erään pohjoisen fasistivaltion rotuerottelua, pakkotyöleirejä ja joukkomurhia, mikä oli melko yllättävää mielestäni kun veteraaneja on vielä hengissä. Tätä ei käyty läpi oman aikani historian kirjoissa ja olisikin mielenkiintoista lukaista, mitä suomalaislapsille opetetaan nykyisin talvi- ja jatkosodista ja ennen kaikkea sisällissodasta.

25-vuotias? TOKI. Iät ovat ilmeisesti menneet sekaisin sen yhden typyn kanssa.

Anime karkaa vähän omille teilleen ja tekee perinteisen loppuratkaisun. Noh, eihän se väärin ole ottaa se turvallinen ja varma reitti, mutta sarjan vahvuudet jäävät mielestäni täysin huomioimatta. Tiivistetty voisi sanoa, että mangassa pääkaupungin valloitus kestää 3 viikkoa, animessa aamupäivän.