Seksuaalisuus shoujomangassa

Kävin Frostbitessä otsikon mukaisella luennolla. Luento oli hyvä ja siihen oli panostettu. Muutama asia sai minut kuitenkin blogaamaan:

En tiedä huomasivatko luennonpitäjät itse sitä epäloogisuutta, että alussa he esittivät, että shoujopäähenkilön on oltava puhtoinen neitsyt ja että tätä arvostetaan. Vartin päästä käytiin sitten näiden päähenkilöiden seksikohtauksia läpi. Neitsyyden arvostamisen esimerkki oli myös hyvin outo: Fruits Basketin lopussa päähenkilöpari kuvataan isovanhempia. Tämä oli kuulemma sen takia, että jos sarjan lopussa olisi kuvattu Tohrun Honda äitinä, niin se olisi suora implikaatio että kädestä on pidetty ja kovaa, joten Tohrun puhtauden suojelemiseksi häntä ei voinut esittää äitinä vaan epäsuorasti isoäitinä. Yksinkertaisempi lukija olisi kuvitellut, että isovanhemmuudella haluttiin vain osoittaa, että he elivät elämänsä loppuun asti onnellisena. Japanissa ei palvota neitsyitä synnyttäjiä eikä tarkisteta immenkalvoja ennen avioliittoa, joten kannattaa tsekata ettei sekoita omaa kulttuuritaustaansa tulkintoihin liian aggressiivisesti.

Päähenkilö kuvataan neitsyenä luultavasti lähinnä sen takia, että hän on (varhais)teini-ikäinen tyttö, ja shoujossa noin yleisesti ottaen kuvataan kasvutarinoita tytön varttumisesta naiseksi. Sama pätee myös shounen-puolen romanssimangoissa. Mielenkiintoista neitsyyden suhteen on se, että poikien mangoissa päähenkilön ihastukset ovat myös kokemattomia, kun taas shoujossa ihastuksilta voi löytyä kokemusta rakkauden saralla. Toki välillä näissäkin paljastuu, että kyseessä olivat vain villit huhut ja vain päähenkilö näkee tuon hurjan pojan todellisen minän. Shoujopäähenkilöillä on välillä tapana myös ihastua huomattavasti heitä vanhempiin miehiin, jolloin tämä kokemattomuuden ero korostuu.

f9f98c8794de9292640be3b33f67a88757f2b0b9

Toinen mikä pisti silmään oli paheksunta siitä, että shoujopäähenkilöiden ei anneta rauhassa olla aseksuaaleja, vaan sarjan muut hahmot ihmettelevät, mikseivät pojat kiinnosta. ”Jääprinsessa sulaa ja löytää rakkauden ja seksuaalisen nautinnon” on yksi perinteinen tarinakaava, mutta en tiennyt, että tämäkin on loukkaava ja ahdistava juttu. Ylipäätään aseksuaalisuus on varsin epämääräinen juttu, enkä ymmärrä sitä, miten innokkaasti nuoret naishenkilöt luokittelevat omaa seksuaalisuuttaan ties mihin kategoriaan, kun se on vielä kehittyvässä vaiheessa. Sama koskee shoujon päähenkilöitä, ei ole mielekästä ”diagnosoida” aseksualisuutta tai mitään muutakaan henkilölle jonka seksuaalinen kehitys on vasta alkamassa.

Sinänsä mielenkiintoinen lähestymistapa on se, miten shoujomanga miellyttää tumblrin näkökulmaa vähemmistön oikeuksista, mutta itse koen vähän outona sarjojen arvostelun sillä perusteella, miten hyvin japanilainen sarjakuva huomioi spesifejä länsimaisia käsityksiä. Nämä käsitykset ovat myös kovin ankaria, sillä esimerkiksi Fruits Basketin Ritsu edusti transseksuaalisuutta mielestäni ihan vakavasti otettavalla hahmolla. Tiedän kyllä japanilaisen tavan esittää transseksuaalit komediahahmoina ja sitähän he toki ovat useimmiten, mutta shoujomangan puolelta löytyy kyllä niitä hyviäkin esimerkkejä seksuaalivähemmistöistä. Tyttörakkautta kuvataan yllättävän vähän, ja jopa länsimaisen kirjallisuus onnistuu siinä paremmin, ellei kyseessä ole alan erikoislehti.

Yllä kuvattu on myös hyvin yksioikoinen lähestymistapa – esimerkiksi sarjan mieshenkilöiden seksuaalisuutta kuvattiin vain siitä näkökulmasta, minkälaista seksuaalista väkivaltaa he tekevät naisille. Itse olen nähnyt mielenkiintoisemmaksi sen kuinka kilpakosijat ovat kiltti lapsuuden ystävä ja sitten coolimpi pahis. Shoujomanga kuvaa myös monipuolisesti miesten ongelmia seksuaalisuutensa kanssa, vaikka yleisin ongelma on toki se, että mies ei pysty pidättelemään himojaan kun päähenkilö on niin haluttava. Mutta on niitäkin tapauksia joissa ilkeät kilpasiskot ovat kiristäneet poikaa seksiin ja joissa sekopäinen äiti on vinouttanut pojan seksuaalisuuden. Jälkimmäinen jopa mainittiin luennolla, mutta siinä nähtiin vain äidin kohtaamat vääryydet.

b7b7cf59367f3f065ef0dbec49aa57fc227c007f

Ihmetystä herätti myös se, että kun shoujomanga on naisilta naisille, niin miksi se sitten on täynnä seksuaalista väkivaltaa ja ilkeitä poikia? Eivät kai tytöt nauti tämän lukemisesta ja naiset sen kirjoittamisesta? Poikien puolelta löytyy runsaasti mangaa jossa maata tyttöjen alla palvotaan, ja kukaan ei pakota lukemaan shoujoja. Selitys kuitenkin löytyy siitä, että kustannustoimittajat ja julkaisijat, jotka ovat tietysti miehiä kun ovat johtavassa ja määräävässä asemassa, painostavat kirjoittamaan tällaista kamalaa roskaa. Muistakaa taistella patriarkkaa vastaan myös tänään, siitä huolimatta tai sen takia.